Elzas
IflGNOBiES
C! Ml
TT W ijn gaat in het consumptie-
1 It f patroon van de Nederlan-
\Ê\i der een steeds belangrijker
.ML*" plaats innemen. Er is een
grote hoeveelheid boeken over wijn in
de handel, in eenvoudige vorm of luxe
uitgave, waaraan gezien de bereikte
omzetten grote behoefte bestaat.
De consument wil voorgelicht worden
over het artikel wijn, dat hem aanspreekt
vanwege de romantische achtergrond
en historie.
Toen ik recentelijk tijdens de oogst in de
Bourgogne verbleef en in een op een
heuvel gelegen wijngaard stond, be
dacht ik dat zoveel toeristen komen om
dit gebeuren gade te slaan. Veel minder
mensen gaan zien hoe de graanoogst
wordt binnengehaald. Onmiddellijk toe
gegeven: dit gebeurt tegenwoordig vrij
wel geheel automatisch en wij zien niet
meer de maaier met de befaamde stro
hoed staan. Maar toch is het een ge
beuren, dat de mens altijd heeft geïnte
resseerd. Hierbij denk ik met name aan
de dankdagen en oogstfeesten in de tij
den, toen misoogsten nog voorkwamen.
Romantiek
Het binnenhalen van de wijndruiven
heeft nog altijd iets romantisch. Wij zien
echter op het ogenblik tientallen jonge
lui uit vele landen in plastic kledij, knal
geel, fel rood tussen de wijnstokken
werken. Bij mooi weer is er een opge
wekte stemming in deze bedrijvigheid;
wanneer het regent gaat ieder stilletjes
zijn gang.
Vanwaar toch dit gevoel van romantiek
rond de wijn. Waarschijnlijk omdat het
eindprodukt zoveel mystiek in zich
heeft, wanneer de druivesuiker in alco
hol is omgezet.
Kwaliteitsbepaling
In ieder geval betekent wijn voor de
Franse economie een levensbestand
deel. Elk jaar wordt voor miljarden
francs wijn geproduceerd en uitge
voerd. Bij de keuze van zijn wijnen krijgt
de koper steeds meer behoefte aan dui
delijk omschreven kwaliteitsbepalingen
en via etikettering bescherming daar
van. Reeds eerder heb ik geschreven,
dat een grote plas slobberwijn in Frank
rijk niet aan de minimum kwaliteitseisen
voldoet en eigenlijk alleen geschikt is
voor de goot.
Ook in Frankrijk zelf neemt de vraag
naar Appellation Contrölée wijnen en
V.D.Q.S. steeds toe. Een nadelig gevolg
van deze naam- en kwaliteitsbepaling
is, dat sommige wijnen een zodanige
reputatie hebben verkregen, dat ze als
gevolg van de grote vraag schaars ge
worden zijn en daardoor de prijs in ver
houding tot de kwaliteit onredelijk hoog
is. Wanneer wij de oogst 1978 bekijken,
constateren wij, dat er een groot tekort
zal komen aan witte wijnen uit alle pro-
duktiegebieden. De rode wijnen zullen
van zeer redelijke tot goede kwaliteit
zijn, zij het dan ook kwantitatief wat
minder. Wat de witte kwaliteitswijnen
betreft dus opnieuw een reden om uit te
kijken naar andere soorten dan de veel
gevraagde, waarvan Muscadet, Sancer-
re, Macon-Villages en Bourgogne Ali-
goté de meest bekende zijn.
De Franse wijngebieden
In dit nummer publiceren wij op pagina
18/19 een prachtige overzichtskaart
van de Franse wijngebieden, waarover
ik in een vorig artikel reeds sprak. Het is
nuttig voor u deze kaart te bewaren en er
in de loop van het komende jaar af en
toe eens naar te kijken, wanneer artike
len verschijnen over alternatieve wijn
gaarden (vignobles).
In de noordoosthoek van Frankrijk vin
den we de steeds belangrijker worden
de Elzas. Hier werd dit jaar slechts 80
procent van een normale oogst binnen
gehaald; wijnen waarvan verwacht mag
worden, dat zij zeer goed van kwaliteit
zullen zijn.
De Elzasser wijnen worden genoemd
naar het druiveras, waaruit zij gewon
nen worden, waarbij wij onderscheid
maken tussen zeven edele gewassen
met daarnaast een aantal consumptie
wijnen. Lukt het u op dit moment de ze
ven edele druivesoorten uit de Elzas te
benoemen? Zo niet, kijkt u dan nog eens
in Parlant nr. 2 (Tap en Schap augustus
'76).
Bourgogne
Vanuit de Elzas bereiken wij in enkele
uren de oude provincie Bourgogne,
waar sommige beroemde produktiege-
bieden ver uit elkaar liggen. Het begint
met het departement Yonne, waarin wij
het gebiedje Chablis vinden. In de
wereld bestaat een enorme vraag naar
Chablis. Een naam, die de Amerikanen
in de mond bestorven ligt. Wel heb ik
persoonlijk meegemaakt, dat de naam
hen op de lippen besterft, wanneer zij de
prijs horen, die voor deze wijn op het
ogenblik wordt gevraagd. Beneden de
twintig gulden is geen fles Chablis voor
de consument meer te koop en dan
spreek ik nog maar niet over de Grands
Crus en de Premiers Crus. De Petit-
Chablis is tegenwoordig bijna net zo
duur als de Chablis Appellation Généri-
que en wij kunnen gevoeglijk stellen,
dat de oogst 1978 nu al verkocht is.
20