SCHLEHENFEUER:
Exons<HE comBirwriE van sieedoomibesseii eh Bum
<D
O
3*
(D
3
n
~T^
^j\jPFRUCHTLljgV?
- - -3L
^O/TGESELLSCHA^'^
Schlehenfeuer is een likeur gemaakt
van een extract van sleedoornbessen en
echte Caribische rum. De sleedoorn is
niet zo bekend in Nederland De zon
dagse naam luidt prunus spinoza en
geeft aan dat we hier te maken hebben
met een familielid van de meer bekende
prunus (kers). De sleedoorn groeit in
Europa, Noord-Afrika tot aan West-Azië
en kan een hoogte bereiken van 3 tot 4,5
meter. Rond eind maart bloeit de slee
doorn zeer uitbundig, met een groot
aantal kleine, sneeuwwitte bloempjes
per tak, waarna de vrucht, een kleine
paarsblauwe bes die zich wellicht qua
kleur en formaat het beste laat vergelij
ken met onze bosbes tot ontwikkeling
komt. In de loop van de zomer is de
sleedoornbes rijp en kan hij worden ge
plukt ten behoeve van onder meer de
gedistilleerd-industrie. Naast verwer
king in het hier besproken produkt
Schlehenfeuer wordt de sleedoornbes
ook wel gebruikt als aromaleverancier
bij de produktie van gin. Schlehenfeuer
wordt geproduceerd door de firma W.
Mast uit Wolfenbüttel, beter bekend als
de producent van het zeer succesvolle
g
s4
ff
Jagermeister. De combinatie van het
aroma van de sleedoornbes met de Ca
ribische rum is zeer exclusief. Schle
henfeuer komt goed gekoeld of met ijs
het best tot zijn recht. In Duitsland is
Schlehenfeuer zeer succesvol te noe
men met in 1977 een omzet van 2,7 mil
joen flessen van 0,5 liter. Ook in Neder
land zijn er goede mogelijkheden voor
deze likeur, getuige de jaarlijkse toena
me in de verkoop, die zonder speciale
promotie is gerealiseerd. Kennelijk
waardeert men de exotische smaak van
Schlehenfeuer. Tijdens de Slijtersvak
beurs op 17/18 september jl. is de
Wijngroep Nederland gestart met het
meer onder de aandacht brengen van dit
heerlijke drankje. De zeer aparte ver
pakking oogstte hierbij ook veel waar
dering. Schlehenfeuer wordt gebracht
in een 0,10 liter proefflesje en de stan
daard halve literfles.