B.ERQELS Een enthousiast man nam afscheid Namens Heineken sprak de heer J. Kort hals Altes len- een vijn- ti kei aart i en arti- eeft een ten, ;zen i 27. t in rps- met ïeer hoe een op reel ij is uis- de en van aat- ani- een wat je te De heer Engels tijdens zijn afscheidsspeech Op 27 september jl. werd nog eens duidelijk dat de heer J. B. Engels een bijzondere figuur is met bijzondere eigenschappen en bijzondere ideeën over het horecagebeuren. Op bovengenoemde datum was een groot aantal leerlingen van de hore- casectie van de Streekschool voor Beroepsbegeleidend Onderwijs „Gil- devaart" te Nieuwegein met leer krachten, bestuursleden en verte genwoordigers van vakorganisaties bijeen om officieel afscheid te nemen van hun „Hoofd": de heer Engels. Een afscheid dat eigenlijk geen wer kelijk afscheid was, omdat, zoals een van de sprekers het uitdrukte „de heer Engels de volgende dag via de achterdeur weer zou binnenkomen om zijn functie voorlopig nog waar te nemen totdat er een opvolger be noemd is. En dan nóg zou hij wel niet ophouden..." Dat de heer Engels he lemaal in horecasfeer denkt is niet zo verwonderlijk. Hij stamt uit een be roemd horecageslacht, nog steeds voortlevend in het bekende café/restaurant Engels in het Groot handelsgebouw te Rotterdam. Wat wel bijzonder is, is dat hij reeds heel jong door ervaringen in het ou derlijk huis gefrappeerd werd door de sociale kant van het horecabedrijf, de menselijke aspecten van dat volgens hem bij uitstek dienend gebeuren. Die kant van het vak heeft hem steeds bezig gehouden gedurende zijn loopbaan, die ook internationaal ge tint is via tien jaar Curagao (hotel Trianon) en Maftre International op de Expo in Brussel. Pas werkelijk op zijn plaats was de heer Engels toen hij, nu 15 jaar gele den, zich met het horecavakonder- wijs ging bezighouden en wel spe ciaal met de oprichting van horeca- secties bij de opkomende streek scholen voor beroepsbegeleidend onderwijs. Het is dan ook geen won der dat „zijn" school een zeer bloei ende horeca-afdeling heeft waar zo'n 600 jongens en meisjes per jaar hun opleiding tot derde of tweede kok of restaurantkelner/dienster volgen. Enorm veel werk heeft hij verzet om deze afdeling naar zijn wensen in te richten, waarbij ons concern hem graag heeft geholpen. Mede door het niet aflatende enthou siasme van de heer Engels zijn nu aan 18 streekscholen horecasecties verbonden, waarbij hij als coördina tor optreedt om de opleidingen zo veel mogelijk te uniformeren. Juist in het horecavakonderwijs kan de heer Engels zijn persoonlijke idealen en ideeën omtrent het meest wezenlijke van het horecavak uitdra gen en geeft hij de jongens en meis jes iets waardevols mee. Naast goede technische en theore'ische vakken nis een persoonlijke vaktrots, geba seerd op de overtuiging dat het hore cavak een dienend beroep is, waar aan niets minderwaardigs is, in tegendeel. Het horecavak, uitgeoefend op basis van de principes van de heer Engels, wordt weer tot ruggegraat van de maatschappij, in plaats van de minder prettige naam die „de kroeg" volgens velen heeft gekregen. De heer Engels beseft echter dat het niet altijd gemakkelijk is de afgestu deerden goed op te vangen. En dan gaat het er niet altijd om de mensen aan een baan te helpen, ook een ver dere begeleiding is van belang. Juist door zijn gedrevenheid, maar ook door het feit dat hij zich mede verantwoordelijk voelt voor de noden van jonge mensen, wil de heer Engels zich in de komende jaren met deze problemen bezig houden. Hij meent te mogen vertrouwen op hulp en bij stand van hen die met hem geloven in een horecagebeuren waarbij de die nende gastheer en de dankbare gast centraal staan.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 3