Voor ons begrip, wanneer wij over
Bourgogne spreken, denken wij in de
allereerste plaats aan de beroemde wij
nen uit de Cóte d'Or; een gebiedje van
maar 50 km lang en op het breedste punt
slechts 4 km breed. Geen wonder, dat
als gevolg van de grote vraag naar deze
wijnen in de gehele wereld, de prijzen
tot ongekende hoogte zijn gestegen en
eerlijk gezegd verbaas ik mij er telkens
weer over, dat na elke nieuwe prijsstij
ging de wijnen nog steeds vlot en moei
teloos worden verkocht Hetzelfde geldt
trouwens in nog sterkere mate voor de
Macon en Beaujolais in het zuiden van
het wijnproduktiegebied, dat tot de
Bourgogne wordt gerekend De zoge
naamde Beaujolais de Crus, waarvan er
zoals u weet negen zijn (kunt u ze be
noemen?) zijn in prijs gelijk gekomen
aan de Bourgognes van de Cóte d'Or.
Als ik Macon zeg, moet u niet alleen
denken aan een Macon Rouge of een
doopt te worden en waarbij in een ker
misachtige sfeer kolossale omzetten
worden bereikt.
Het is dus duidelijk, dat de witte, rode en
rosé Sancerre-wijnen voor het grootste
gedeelte particulier worden verhandeld.
Langs vrijwel de gehele Loire, de lang
ste rivier van Frankrijk (1.012 km), vin
den wij wijnen van zeer uiteenlopende
kwaliteit. Denk maar eens aan de
mousserende wijnen van Saumur en
Vouvray en de heerlijke rode wijnen van
Bourgueil, waar men reeds sinds het
jaar 1000 goede wijnen maakt. De Loire
levert veel meer dan alleen maar rosé
d'Anjou. Een Cóteaux du Layon mag
met recht tot de grote witte wijnen gere
kend worden, zij het dan ook dat deze
enigszins zoete wijn in Nederland min
der gevraagd is dan elders.
De droge wijnen uit de monding van de
Loire, Muscadet en Gros Plant, samen
gevat onder de naam ,,Les Vins du Pays
doc, Minervois, Corbières. De wijnen uit
deze gebieden waren tot voor kort
naamloos en werden als buikwijnen in
tankauto's naar de stad Parijs vervoerd.
De laatste tijd wordt aan de kwaliteit en
marketing veel meer aandacht besteed
en vooral dankzij het gebrek aan kwali
teitswijnen komen sommige wijnen uit
dit gebied onder eigen namen sterk naar
voren. Merkwaardig is het dat in boeken
over wijn, die enkele jaren geleden
uitkwamen, deze wijnen nauwelijks
werden genoemd, terwijl wij nu met
vreugde mogen vaststellen, dat deze
eenvoudige maar zuivere en eerlijke
wijnen thans praktisch bij elke slijter
verkrijgbaar zijn.
Hetzelfde geldt voor de roséwijnen uit
de Provence. Ik noem nog even volle
digheidshalve de zoete natuurlijke wij
nen, die uit Banyuls, Rivesaltes en Có-
tes du Haut-Roussillon komen. In
Frankrijk worden zij veel gevraagd als
dessert- of middagwijnen. Voor ons zijn
ze voorlopig nog niet van grote beteke
nis.
Cötes du Rhöne
De Cötes du Rhone is een verhaal op
zichzelf. Het is vrijwel ondoenlijk de op
merkelijke kwaliteitsverschillen van de
diverse deelgebiedjes in kort bestek aan
te duiden. De Cötes du Rhöne als Ap
pellation Générique geniet de laatste
tijd een populariteit, die met die van
Beaujolais vergeleken mag worden. Ten
volle verdiend, zou ik zeggen. Gelukkig
na jarenlang eigenlijk een beetje in de
vergetelheid te zijn geraakt, profiteren
deze kwaliteitswijnen van de grotere
vraag naar goede eerlijke wijnen en de
schaarste daaraan elders.
Vergeten we overigens niet te spreken
over de Jura, waar de peperdure Vins
Jaunes en Vins de Paille vandaan ko
men, alsmede de door Henri Maire tot
nieuwe bloei gebrachte rode, witte en
rosé Jura-wijnen.
Macon-Villages, maar ook en vooral aan
Pouilly Fuissé; witte wijnen, die nog
duurder zijn dan de Chablis en sommige
witte wijnen uit de Cóte d'Or. Ook de
veel gevraagde Bourgogne Aligoté komt
hier grotendeels vandaan
Loire
Als wij vanuit de Bourgogne iets west
waarts gaan, komen wij in het Loirege-
bied terecht, waar wij direct al als eerste
de Pouilly Fumé en Sancerre aantreffen.
Wijnen, waarvan wij een tiental jaar ge
leden in Nederland nauwelijks gehoord
hadden en die nu bij vrijwel elke wijn
drinker bekend zijn en alweer daardoor
in prijs tot ongekende hoogte zijn ge
stegen. Voor het jaar1978 behoeven wij
niet te rekenen op levering van Pouilly
Fumé; de oogst ging door hagelbuien in
juni geheel verloren, terwijl naar de
Sancerre zodanige vraag is, dat wij er
heel vlug bij zullen moeten zijn om nog
een paar flessen te bemachtigen.
Elke zondag komen hier honderden Pa-
rijzenaars op hun weekendtrip naar toe
en laden enkele dozen in hun auto. De
Sancerrois hebben hiervan een feeste
lijk gebeuren gemaakt, waarbij het mo
gelijk is tot wijnvriend of -vriendin ge-
Nantais", daarentegen vinden ook in
Nederland grote aftrek. Hier gebeurde
het grote wonder, dat een vrijwel onbe
kende wijn in enkele jaren tijd tot grote
omzetten kwam over de gehele wereld,
louter en alleen omdat men aan de
kwaliteit wat meer aandacht was gaan
besteden.
Bordeaux
Wanneer wij vanuit het gebied Nantais
zuidelijker gaan (en ik kan u verzekeren,
dat het een prachtige toeristische trip is
die ik zelf meermalen maakte) belanden
we via de Charente, waar de beroemde
cognacs vandaan komen, in het depar
tement van de Gironde, dat wij beter
kennen als Bordeaux. Ook hier zal het
jaar 1978 als bescheiden oogst van
goede kwaliteit te boek worden gesteld.
In vorige Parlants heb ik reeds veel
aandacht aan dit gebied besteed, zodat
wij hier, nu het vooral in onze bedoeling
ligt de kaart van de wijngebieden in
Frankrijk te presenteren, niet te veel
aandacht aan zullen schenken.
Languedoc, Minervois, Corbières
Meer zuidelijk vinden wij de sterk in op
komst zijnde wijngebieden als Langue-
Champagne
Kunnen wij in dit decembernummer
schrijven over wijn en daarbij niet tege
lijkertijd denken aan champagne? Deze
sprankelende vreugde, puur natuur,
door de mens in een fles bewaard,
brengt ons op de klank alleen reeds in
stemming. Ook in Nederland is de
champagne een zegetocht begonnen en
wanneer u vanwege de hoge prijs de fles
champagne bij het kerstmenu laat
staan, zal het waarschijnlijk toch zo zijn,
dat u alle goede wensen en verwachtin
gen voor het jaar 1979 met deze brui
sende levenslust en vrolijk makende in
jectie wel wilt beginnen.
21