Un V SAUTERNes! lent/?Sr!pZUi^ e"rfjam»ié Pourriture noble: Schimmels die weldadig werken. tree van een kasteel direct aan de talrijke consumenten worden verkocht. Er is al tijd een gezellige drukte op het pleintje, waaraan zowel het uit de 16e eeuw da terende kerkje ligt als de Office de Pro- pagande des Vins Authentiques de Bar- sac. In de erelijst van 1855 zijn twee Premiers Crus en vijf Deuxièmes Crus uit Barsac opgenomen; dat maakt zeven uitverko renen onder de eenentwintig een der de gedeelte dus voorwaar een goede score. Ons doet het wat verwonderlijk aan, dat men ook vandaag nog deze zoete wijnen aanbeveelt bij gerechten, waarbij wij gewend zijn droge witte of volle rode wijnen te drinken: „Ce sont des vins re cherchés pour arroser un poisson, un röti, un gibier et dans quelques petits verres suffisant pour parfumer tout un repas." Trouwens als aperitief voor de chique grote diners in Bordeaux wordt dikwijls een hoge oude Sauternes geserveerd. Ik ben van mening, dat een dergelijke zoete wijn, hoe edel ook, voor het des sert dient gereserveerd te blijven, om dat wanneer hij bij de aanvang van de maaltijd genoten wordt geen enkele andere wijn meer voldoet. Chateau d'Yquem Bij het eerbiedig vermelden van deze kostbare wijn valt ook onmiddellijk de naam van de eigenaar Marquis de Lur- Saluces. Zijn naam is internationaal minstens net zo bekend als de wijn, waarvan hij de kwaliteit bewaakt en verdedigt zoals het een waardig slotheer betaamt. Lang niet alle op het landgoed geproduceerde wijn wordt waardig geacht het bekende, eenvoudige etiket te dragen. Het kasteel is sinds 1785 in bezit van de Lur-Saluces en slechts zelden zijn oude tradities zo nauwgezet bewaard ge bleven. Elk jaar opnieuw worden de druiven volgens strenge normen ge controleerd en geselecteerd. Jaarlijks bezoeken duizenden Yquem, Een rei van prinsen Naast Yquem is er binnen de begren zing van het gehucht Sauternes nog slechts één Premier Cru, Chateau Gui- raud. Ook hier rigoureuze bewaking van hy giëne zo belangrijk voor Sauternes- wijnen en ook hier komt men uitslui tend in goede jaren onder eigen naam op de markt. Elke oogst komt op nieuwe eiken vaten, waarin de wijn minstens drie jaar wordt bewaard. Maar het is eigenlijk niet mogelijk om de kwaliteiten van de afzonderlijke Sauter nes te vermelden. De kastelen liggen rijkelijk „gezaaid" tussen de wijngaar den. Ook, ik zou bijna zeggen vooral, in Nederland zijn namen als Filhot, Lafau- rie-Peyraguey, Rayne-Vigneau, Rieus- Region de Barsac et Sauternes a.*Barsac Ch. Chantegrii Ch Mathalm Ch Ch Caillou #Ch N<_ Ch Myfat# Ch Brousti Ch Guiteronde Ch la Clotte #q J 0 Ch Suau^mH f Ch.Coutet' n Ch Védrines» Ch Climèns Ch. desTtochei •VCh Doisy# Ch. Piada 0 Ch Liot Ch Afmajan LaPinesse# J Ch deVeyres Ch. Grtllo^i ^Qne dej Dne de Lamothe-Vigne*! Rabaut- Ch Rabaut-Sigalas Ch Lafaurie^éragu^y Ch Rayne-Vigneau Bommesftjj Ch Haut-Bommes 0 Ch la Tour-Blanche Ch. d'Arche-Lafaurie Ch d'Arche Dudedat 0 mand Preign Ch de M^lleHHH |Ch Bastor-Lamontagne Romer h Pieytegeat •^:h Suduiraut Ch aymond-Lafon Ch du Hère Yquem 0 Ch Haut Pevraguey •Xh de Rieussec Sauternes 0 Ch Lamothe Ch Filhot Clos du Pape Ch d Arche-Vimerey 0 Fargues-de -Langon Ch Peyron /"v onder wie de groten der aarde. Zij kun nen met eigen ogen vaststellen, dat het verdedigen en bewaren van een reputa tie geen eenvoudige zaak is en dikwijls veel geld kost. Een fles Yquem uit re cente goede jaargangen 1970/1971 /1973 kost al gauw ƒ75,--; maar voor een oudere Yquem zult u wel op het dubbele moeten rekenen. In vele toonaarden is de lof van de Sau- ternes-wijnen bezongen in de kwalifica ties: dorés, fins, délicats, moelleux, li- quoreux, savoureux et trés parfumés, réchauffant l'estomac sans porter a la tête et faisant éprouver un sentiment de bien-être des plus agréables, l'idéal du vin blanc liquoreux. Vert.: goudkleurig., fijn delicaat, mollig, likeurachtig, smakelijk sappig, zeer geurig, hartverwarmend, zonder naar 't hoofd te stijgen en een gevoel van wel zijn bevorderend, alleraangenaamst, het ideaal van een witte likeurwijn. (Wie nog meer superlatieven weet, mag het zeggen.) Slechts in de Franse taal kan men het als volgt samenvatten: „L'extravagance du parfait". sec, Climens, Suduiraut, een begrip voor hen, die van het goede der aarde weten te genieten. Met het noemen van namen wil ik alle andere niet uitsluiten. Het is als een rei dans, waarin het moeilijk valt onder de wervelende dansers de beste aan te wijzen. Wanneer Yquem de koning is, volgen vele andere Sauternes als prin sen. Cach™/ U" humb>? cLPTm embaufné. Vert.: SAUTERNES! Reeds de naam doet de kenner watertanden en de geur opsnuiven, Welke de natuur in een simpele wijnstok verborqen hield En uitwasemt in allerzuiverste oliën Om te vervluchtigen in zonnestralen, Die langs duizenden mysterieuze omwegen In onze kelders belanden, die heilige bron, Waaruit de mens zijn kracht en energie put. Chateau d'Yquiem, voornaam en waardig getuige van een roemrijk verleden waar kwaliteit traditie is. 13

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 54