Un
V
SAUTERNes!
lent/?Sr!pZUi^ e"rfjam»ié
Pourriture noble: Schimmels die weldadig
werken.
tree van een kasteel direct aan de talrijke
consumenten worden verkocht. Er is al
tijd een gezellige drukte op het pleintje,
waaraan zowel het uit de 16e eeuw da
terende kerkje ligt als de Office de Pro-
pagande des Vins Authentiques de Bar-
sac.
In de erelijst van 1855 zijn twee Premiers
Crus en vijf Deuxièmes Crus uit Barsac
opgenomen; dat maakt zeven uitverko
renen onder de eenentwintig een der
de gedeelte dus voorwaar een goede
score.
Ons doet het wat verwonderlijk aan, dat
men ook vandaag nog deze zoete wijnen
aanbeveelt bij gerechten, waarbij wij
gewend zijn droge witte of volle rode
wijnen te drinken: „Ce sont des vins re
cherchés pour arroser un poisson, un
röti, un gibier et dans quelques petits
verres suffisant pour parfumer tout un
repas."
Trouwens als aperitief voor de chique
grote diners in Bordeaux wordt dikwijls
een hoge oude Sauternes geserveerd. Ik
ben van mening, dat een dergelijke
zoete wijn, hoe edel ook, voor het des
sert dient gereserveerd te blijven, om
dat wanneer hij bij de aanvang van
de maaltijd genoten wordt geen
enkele andere wijn meer voldoet.
Chateau d'Yquem
Bij het eerbiedig vermelden van deze
kostbare wijn valt ook onmiddellijk de
naam van de eigenaar Marquis de Lur-
Saluces.
Zijn naam is internationaal minstens net
zo bekend als de wijn, waarvan hij de
kwaliteit bewaakt en verdedigt zoals het
een waardig slotheer betaamt. Lang niet
alle op het landgoed geproduceerde
wijn wordt waardig geacht het bekende,
eenvoudige etiket te dragen.
Het kasteel is sinds 1785 in bezit van de
Lur-Saluces en slechts zelden zijn oude
tradities zo nauwgezet bewaard ge
bleven. Elk jaar opnieuw worden de
druiven volgens strenge normen ge
controleerd en geselecteerd.
Jaarlijks bezoeken duizenden Yquem,
Een rei van prinsen
Naast Yquem is er binnen de begren
zing van het gehucht Sauternes nog
slechts één Premier Cru, Chateau Gui-
raud.
Ook hier rigoureuze bewaking van hy
giëne zo belangrijk voor Sauternes-
wijnen en ook hier komt men uitslui
tend in goede jaren onder eigen naam
op de markt. Elke oogst komt op nieuwe
eiken vaten, waarin de wijn minstens
drie jaar wordt bewaard.
Maar het is eigenlijk niet mogelijk om de
kwaliteiten van de afzonderlijke Sauter
nes te vermelden. De kastelen liggen
rijkelijk „gezaaid" tussen de wijngaar
den. Ook, ik zou bijna zeggen vooral, in
Nederland zijn namen als Filhot, Lafau-
rie-Peyraguey, Rayne-Vigneau, Rieus-
Region de Barsac et Sauternes
a.*Barsac
Ch. Chantegrii
Ch Mathalm Ch
Ch Caillou #Ch N<_
Ch Myfat# Ch Brousti
Ch Guiteronde Ch la Clotte #q J
0 Ch Suau^mH
f Ch.Coutet' n
Ch Védrines»
Ch Climèns Ch. desTtochei
•VCh Doisy# Ch. Piada
0 Ch Liot Ch Afmajan
LaPinesse# J
Ch deVeyres
Ch. Grtllo^i ^Qne dej
Dne de Lamothe-Vigne*!
Rabaut-
Ch Rabaut-Sigalas
Ch Lafaurie^éragu^y
Ch Rayne-Vigneau
Bommesftjj
Ch Haut-Bommes 0
Ch la Tour-Blanche
Ch. d'Arche-Lafaurie
Ch d'Arche Dudedat 0
mand
Preign
Ch de M^lleHHH
|Ch Bastor-Lamontagne
Romer
h Pieytegeat
•^:h Suduiraut
Ch aymond-Lafon
Ch du Hère Yquem
0 Ch Haut Pevraguey
•Xh de Rieussec
Sauternes 0
Ch Lamothe
Ch Filhot
Clos du Pape
Ch d Arche-Vimerey
0 Fargues-de
-Langon
Ch Peyron
/"v
onder wie de groten der aarde. Zij kun
nen met eigen ogen vaststellen, dat het
verdedigen en bewaren van een reputa
tie geen eenvoudige zaak is en dikwijls
veel geld kost. Een fles Yquem uit re
cente goede jaargangen
1970/1971 /1973 kost al gauw ƒ75,--;
maar voor een oudere Yquem zult u wel
op het dubbele moeten rekenen.
In vele toonaarden is de lof van de Sau-
ternes-wijnen bezongen in de kwalifica
ties: dorés, fins, délicats, moelleux, li-
quoreux, savoureux et trés parfumés,
réchauffant l'estomac sans porter a la
tête et faisant éprouver un sentiment de
bien-être des plus agréables, l'idéal du
vin blanc liquoreux.
Vert.: goudkleurig., fijn delicaat, mollig,
likeurachtig, smakelijk sappig, zeer
geurig, hartverwarmend, zonder naar 't
hoofd te stijgen en een gevoel van wel
zijn bevorderend, alleraangenaamst,
het ideaal van een witte likeurwijn. (Wie
nog meer superlatieven weet, mag het
zeggen.)
Slechts in de Franse taal kan men het
als volgt samenvatten: „L'extravagance
du parfait".
sec, Climens, Suduiraut, een begrip
voor hen, die van het goede der aarde
weten te genieten.
Met het noemen van namen wil ik alle
andere niet uitsluiten. Het is als een rei
dans, waarin het moeilijk valt onder de
wervelende dansers de beste aan te
wijzen. Wanneer Yquem de koning is,
volgen vele andere Sauternes als prin
sen.
Cach™/ U" humb>? cLPTm embaufné.
Vert.:
SAUTERNES! Reeds de naam doet de kenner watertanden
en de geur opsnuiven,
Welke de natuur in een simpele wijnstok verborqen hield
En uitwasemt in allerzuiverste oliën
Om te vervluchtigen in zonnestralen,
Die langs duizenden mysterieuze omwegen
In onze kelders belanden, die heilige bron,
Waaruit de mens zijn kracht en energie put.
Chateau d'Yquiem, voornaam en waardig getuige van een roemrijk verleden waar kwaliteit
traditie is.
13