Het zuiveren
van afvalwater:
ZOETERWOUDE
SCHOONSTE
BROUWERIJ
TER WERELD
Een recente opname van het complex van de afvalwaterzuiveringsinstallatie te Zoeterwoude.
Op de voorgrond de drie beluchtingsbassins, carrousels, waarvan de derde (rechts) inmiddels
in gebruik is genomen. Daarboven op de foto de drie nabezinktanks. Duidelijk is ook de
bouwput voor de vierde carrousel te zien. Luchtfoto Bart Hofmeester
Geen brouwerij ter wereld die haar af
valwater zo goed zuivert als Heineken
Zoeterwoude. Metingen bewijzen dat
het afvalwater van deze brouwerij scho
ner is dan het water waarin het wordt
geloosd.
Van het gezuiverde afvalwater worden
frequent monsters genomen. Dat levert
elke dag een bus water op die in het
laboratorium wordt onderzocht. Zo
doende weet men in Zoeterwoude elke
dag van de week hoe de kwaliteit is van
het geloosde water. En dat is zoals ge
zegd beter dan het water waarin het te
rechtkomt.
Afvalwater zuiveren is een ontzettend
dure zaak. Een zaak overigens waarop
Heineken trots kan zijn. Want het be
drijf, dat tot dusver reeds vele miljoenen
guldens investeerde in milieuzaken, dat
toont toch echt een goede wil."
Dat zegt drs. A. F. Klijnhout van de af
deling water en milieu, de afdeling die
nauw betrokken is geweest bij de ont
wikkeling van de afvalwaterzuiverings
installatie te Zoeterwoude. De heer
Klijnhout draagt als bioloog de be
scherming van het milieu een warm hart
toe. ,,Maar," stelt hij, „we moeten de
problemen wel praktisch benaderen.
Vriendelijk zijn voor het milieu is te allen
tijde een loffelijk streven. Maar we
moeten oppassen voor overdrijving. De
natuur heeft zelf immers ook een zuive-
Handvest voor het water
Enkele citaten uit het Europese Hand
vest voor het water:
Water is een kostbaar goed.
Water is onontbeerlijk voor alle men
selijke activiteiten.
Waterverontreiniging is een bedreiging
voor mens en dier.
Het water, dat na gebruik in zijn na
tuurlijke milieu terugvloeit, moet zó zijn
dat verder gebruik ten algemenen nut
te niet onmogelijk wordt.
rende capaciteit. Daar mogen we best
gebruik van maken. Hoge kosten maken
waar geen rendement tegenover staat is
onverantwoord. De kosten voor afval
waterzuivering drukken uiteindelijk op
de eindprijs van het pilsje. Zelf het
brouwerij-afvalwater zuiveren zoals wij
dat doen betekent wel een tweede fa
briek erbij nemen. Behalve dat het een
enorme investering vormt, is er veel
ruimte voor nodig.
De A.W.Z.I. ten tijde van de opening van de brouwerij te Zoeterwoude, april '75. Achter de
eerste carrousel het gebouwtje, waarin zich de bedieningsruimte, het laboratorium en enkele
dienstruimten bevinden. In het gebouw daarachter is onder andere de slibverwerking onder
gebracht.
Proefinstallatie
Men besloot in 1970 dat de nieuwe
brouwerij zelf haar afvalwater zou gaan
zuiveren. Aan dat besluit ging echter
een grondig onderzoek vooraf. Daarbij
werd gebruik gemaakt van een proefin
stallatie en het afvalwater van de brou
werij te 's-Hertogenbosch. Op tal van
vragen moest een antwoord worden ge
vonden. Was het mogelijk om brouwe
rij-afvalwater zover te zuiveren dat het
rechtstreeks op oppervlaktewater kon
worden geloosd? De overheid stelt zeer
strenge eisen. Hoe groot moest die in
stallatie in Zoeterwoude dan zijn? Wat
zou de invloed zijn van warmte in de
zomer en koude in de winter? Wat zou er
gebeuren tijdens perioden van top-pro-
duktie? In de brouwerij kan een storing
optreden die aanleiding geeft tot extra
vervuiling. Wat dan? Heineken wilde elk
Een puntbeluchter, hier in open opstelling,
in werking
18