Bordeaux Sauternes IC| In de oorspronkelijke klassering uit 1 1855 voor de wijnen uit het depar- tement La Gironde waren ook witte wijnen opgenomen. De weidse be titeling voor de gepresenteerde lijst ten behoeve van de wereldtentoonstelling was: ,,Vins rouges et blancs du Dépar tement de la Gironde." In feite werden zoals we reeds zagen slechts de rode wijnen uit de Médoc en de witte wijnen uit de Sauternes gerubriceerd. Tegen woordig worden de laatste steeds apart vermeld en spreekt men van ,,Le Clas- sement de 1855" of ,,Le Classement du Médoc" en afzonderlijk over ,,Le Clas sement des Grands Vins Blancs de Sau ternes et Barsac". Deze klassering werd aanvankelijk onderverdeeld in één Pre mier Cru Supérieur, negen Premiers Crus en elf Deuxièmes Crus. Tegen woordig spreken we over één Grand Premier Cru, elf Premiers Crus en elf Deuxièmes Crus in de hieronder aange geven volgorde: Grand Premier Cru Ch. Yquem (Marquis de Lur-Saluces) Sauternes Premiers Crus Ch. Guiraud (Bayle) Ch. La Tour-Blanche Ch. Rayne-Vigneau Ch. Rabaud-Promis Ch. Sigalas-Rabaud Ch. Lafaurie-Peyraguey Clos Haut-Peyraguey Ch. Coutet Ch. Climens Ch. Suduiraut Ch. Rieussec Deuxièmes Crus Ch. d'Arche Sauternes Ch. Filhot Sauternes Ch. Pexoto Sauternes Ch. Lamothe Sauternes Ch. Myrat Barsac Ch. Doisy-Daëne Barsac Ch. de Suau Barsac Ch. Broustet-Nérac Barsac Ch. Caillou Barsac Ch. de Malle Preignac Ch. Romer Fargues Er is een tijd geweest, dat de witte wijnen van de Sauternes hogere prijzen op brachten dan de rode wijnen van de Médoc. Daarin is een kentering geko men en al worden de Sauternes-wijnen nog steeds goed verkocht, toch maken de vignerons sauternais zich zorgen over de toekomst, omdat het moeilijker wordt deze zoete wijnen te verkopen. Voordat wrder gaan, moeten we ons realiseren, dat we over het gehele Bor- deauxgebied witte wijnen aantreffen; dus niet zoals vaak wordt gedacht alleen in Sauternes, Graves en Entre- Deux-Mers, maar ook in Cötes de Blaye, Sainte-Foy, Cérons, Sainte-Croix-du Mont, Cötes de Bordeaux, Saint Macai- re, Premières Cötes de Bordeaux. Nog in 1975 was 45 procent van de totale op brengst witte wijn, sindsdien werd het aandeel rode wijn groter, waarin men op het ogenblik alweer verandering wil aanbrengen. Het verschil in witte wijnen onderling is mogelijk nog groter dan dit reeds voor rode wijnen het geval is. Elke drinker is wel in staat een Sauternes van een Graves Supérieures en een Entre- Deux-Mers van een witte wijn uit Sainte- Croix-du Mont te onderscheiden. Dit is niet alleen te danken aan verschillende druivesoorten en de bodemgesteldheid, maar ook aan diverse vinificatiemetho- den. Nobele rotting Bij het bespreken van de Duitse wijnen hebben we uitvoerig stilgestaan bij de „Spatlese", de later dan normaal geoogste wijn. Deze methode wordt ook in de Sauternes toegepast, in het Frans de „pourriture noble" genoemd. Bodem en klimaat werken hier samen om gun stige omstandigheden te creëren voor de botrytis cinerea, de gewenste schim mel, die het druivesap omvormt tot een fijne likeur van uitzonderlijke kwaliteit. Sauternes wordt wel eens de grootste witte wijn genoemd. De maximum-op brengst per hectare is 25 hectoliter, maar dit rendement wordt alleen in zeer goede jaren gehaald. Begrijpelijk is dat het indrogen van de druiven een grote vermindering in opbrengst veroorzaakt. Een wijn uit de Sauternes moet dan ook onvermijdelijk duurder zijn dan andere witte wijnen. De variëteit van bodem en ondergrond geven aan de wijnen onder ling een nuance, waaraan men ze af zonderlijk per commune herkent. Bovendien worden er twee druivesoor ten aangeplant, de Sauvignon en de Se- millon (vroeger ook de Muscadelle), die per kasteel in verschillende verhoudin gen worden gebruikt. De kalkhoudende bodem rond Barsac geeft andere eigen schappen aan de most dan de leisteen bodem bij Sauternes. Sauternes Er bestaat in onze contreien nogal wat misverstand over Haut-Sauternes. Wij Nederlanders zijn nogal sterk in het creëren van appellaties, denk bijvoor beeld maar aan Petit-Bourgogne. Het gekke is, dat de naam Sauternes zonder het voorvoegsel ,,Haut" lange tijd niet te verkopen was. In feite bestaat de appel lation Haut-Sauternes niet en deze is bij het invoeren van de nieuwe etikette ringsvoorschriften dan ook verboden. U zult het voortaan met „Sauternes" tout court moeten doen. Het is maar een klein gebiedje, waar de wereldberoemde Sauternes-wijnen ge produceerd worden rond de plaatsjes Sauternes, Barsac, Bommes, Preignac en Fargues. We vinden het aan de lin kerzijde van de Garonne, ongeveer 40 km zuidelijk van de stad Bordeaux. Barsac In deze opsomming moet vooral Barsac niet vergeten worden. De vignerons rond Barsac zijn niet weinig trots op de voor treffelijke wijnen, die ze produceren en schrijven volkomen terecht op het etiket: „Appellation Barsac Contrölée". Vooral buitenlanders ontgaat het daardoor wel eens, dat ze met één van de beste Sau ternes te maken hebben. Vroeger spra ken we dan ook altijd van het Région de Sauternes et Barsac en de vereniging van wijnbouwers noemt zich nog altijd Syndicat Vinicole de Barsac. Evenals in zovele wijndistricten bestaat hier sinds 1958 ook een wijnbroederschap: La Commanderie du Bontemps de Sauter nes et Barsac. Barsac is bovendien een centrum van toerisme, waar jaarlijks vele edele flessen in en vóór de joyeuze en- Sauternes Bommes Bommes Bommes Bommes Bommes Bommes Barsac Barsac Preignac Fargues Een exquise combinatie is Foie gras truffé, ganzelever met truffels (vreselijk duur), begeleid door un vin liquoreux de Sauternes au bouquet puissant et parfumé. 12

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 44