Bordeaux Sauternes
IC| In de oorspronkelijke klassering uit
1 1855 voor de wijnen uit het depar-
tement La Gironde waren ook witte
wijnen opgenomen. De weidse be
titeling voor de gepresenteerde lijst ten
behoeve van de wereldtentoonstelling
was: ,,Vins rouges et blancs du Dépar
tement de la Gironde." In feite werden
zoals we reeds zagen slechts de rode
wijnen uit de Médoc en de witte wijnen
uit de Sauternes gerubriceerd. Tegen
woordig worden de laatste steeds apart
vermeld en spreekt men van ,,Le Clas-
sement de 1855" of ,,Le Classement du
Médoc" en afzonderlijk over ,,Le Clas
sement des Grands Vins Blancs de Sau
ternes et Barsac". Deze klassering werd
aanvankelijk onderverdeeld in één Pre
mier Cru Supérieur, negen Premiers
Crus en elf Deuxièmes Crus. Tegen
woordig spreken we over één Grand
Premier Cru, elf Premiers Crus en elf
Deuxièmes Crus in de hieronder aange
geven volgorde:
Grand Premier Cru
Ch. Yquem (Marquis
de Lur-Saluces) Sauternes
Premiers Crus
Ch. Guiraud (Bayle)
Ch. La Tour-Blanche
Ch. Rayne-Vigneau
Ch. Rabaud-Promis
Ch. Sigalas-Rabaud
Ch. Lafaurie-Peyraguey
Clos Haut-Peyraguey
Ch. Coutet
Ch. Climens
Ch. Suduiraut
Ch. Rieussec
Deuxièmes Crus
Ch. d'Arche
Sauternes
Ch. Filhot
Sauternes
Ch. Pexoto
Sauternes
Ch. Lamothe
Sauternes
Ch. Myrat
Barsac
Ch. Doisy-Daëne
Barsac
Ch. de Suau
Barsac
Ch. Broustet-Nérac
Barsac
Ch. Caillou
Barsac
Ch. de Malle
Preignac
Ch. Romer
Fargues
Er is een tijd geweest, dat de witte wijnen
van de Sauternes hogere prijzen op
brachten dan de rode wijnen van de
Médoc. Daarin is een kentering geko
men en al worden de Sauternes-wijnen
nog steeds goed verkocht, toch maken
de vignerons sauternais zich zorgen
over de toekomst, omdat het moeilijker
wordt deze zoete wijnen te verkopen.
Voordat wrder gaan, moeten we ons
realiseren, dat we over het gehele Bor-
deauxgebied witte wijnen aantreffen;
dus niet zoals vaak wordt gedacht
alleen in Sauternes, Graves en Entre-
Deux-Mers, maar ook in Cötes de Blaye,
Sainte-Foy, Cérons, Sainte-Croix-du
Mont, Cötes de Bordeaux, Saint Macai-
re, Premières Cötes de Bordeaux. Nog in
1975 was 45 procent van de totale op
brengst witte wijn, sindsdien werd het
aandeel rode wijn groter, waarin men op
het ogenblik alweer verandering wil
aanbrengen. Het verschil in witte wijnen
onderling is mogelijk nog groter dan dit
reeds voor rode wijnen het geval is. Elke
drinker is wel in staat een Sauternes van
een Graves Supérieures en een Entre-
Deux-Mers van een witte wijn uit Sainte-
Croix-du Mont te onderscheiden. Dit is
niet alleen te danken aan verschillende
druivesoorten en de bodemgesteldheid,
maar ook aan diverse vinificatiemetho-
den.
Nobele rotting
Bij het bespreken van de Duitse wijnen
hebben we uitvoerig stilgestaan bij de
„Spatlese", de later dan normaal
geoogste wijn. Deze methode wordt ook
in de Sauternes toegepast, in het Frans
de „pourriture noble" genoemd. Bodem
en klimaat werken hier samen om gun
stige omstandigheden te creëren voor
de botrytis cinerea, de gewenste schim
mel, die het druivesap omvormt tot een
fijne likeur van uitzonderlijke kwaliteit.
Sauternes wordt wel eens de grootste
witte wijn genoemd. De maximum-op
brengst per hectare is 25 hectoliter,
maar dit rendement wordt alleen in zeer
goede jaren gehaald. Begrijpelijk is dat
het indrogen van de druiven een grote
vermindering in opbrengst veroorzaakt.
Een wijn uit de Sauternes moet dan ook
onvermijdelijk duurder zijn dan andere
witte wijnen. De variëteit van bodem en
ondergrond geven aan de wijnen onder
ling een nuance, waaraan men ze af
zonderlijk per commune herkent.
Bovendien worden er twee druivesoor
ten aangeplant, de Sauvignon en de Se-
millon (vroeger ook de Muscadelle), die
per kasteel in verschillende verhoudin
gen worden gebruikt. De kalkhoudende
bodem rond Barsac geeft andere eigen
schappen aan de most dan de leisteen
bodem bij Sauternes.
Sauternes
Er bestaat in onze contreien nogal wat
misverstand over Haut-Sauternes. Wij
Nederlanders zijn nogal sterk in het
creëren van appellaties, denk bijvoor
beeld maar aan Petit-Bourgogne. Het
gekke is, dat de naam Sauternes zonder
het voorvoegsel ,,Haut" lange tijd niet te
verkopen was. In feite bestaat de appel
lation Haut-Sauternes niet en deze is bij
het invoeren van de nieuwe etikette
ringsvoorschriften dan ook verboden. U
zult het voortaan met „Sauternes" tout
court moeten doen.
Het is maar een klein gebiedje, waar de
wereldberoemde Sauternes-wijnen ge
produceerd worden rond de plaatsjes
Sauternes, Barsac, Bommes, Preignac
en Fargues. We vinden het aan de lin
kerzijde van de Garonne, ongeveer 40
km zuidelijk van de stad Bordeaux.
Barsac
In deze opsomming moet vooral Barsac
niet vergeten worden. De vignerons rond
Barsac zijn niet weinig trots op de voor
treffelijke wijnen, die ze produceren en
schrijven volkomen terecht op het etiket:
„Appellation Barsac Contrölée". Vooral
buitenlanders ontgaat het daardoor wel
eens, dat ze met één van de beste Sau
ternes te maken hebben. Vroeger spra
ken we dan ook altijd van het Région de
Sauternes et Barsac en de vereniging
van wijnbouwers noemt zich nog altijd
Syndicat Vinicole de Barsac. Evenals in
zovele wijndistricten bestaat hier sinds
1958 ook een wijnbroederschap: La
Commanderie du Bontemps de Sauter
nes et Barsac. Barsac is bovendien een
centrum van toerisme, waar jaarlijks vele
edele flessen in en vóór de joyeuze en-
Sauternes
Bommes
Bommes
Bommes
Bommes
Bommes
Bommes
Barsac
Barsac
Preignac
Fargues
Een exquise combinatie is Foie gras truffé, ganzelever met truffels (vreselijk duur), begeleid
door un vin liquoreux de Sauternes au bouquet puissant et parfumé.
12