Relatie Hobby dat de verhouding in mijn zaak dran ken-spijzen ligt op 50 procent. Ten aan zien van het restaurant kan ik zeggen, dat steeds meer mensen in Nederland eens buiten de deur gaan eten, hoewel dit percentage nog niet kan wedijveren met dat van België. Assortiment De mensen weten nu ook veel beter dan vroeger wat ze eten en door de buiten landse vakanties zijn ook de wijnen in trek gekomen. Ons assortiment is daar op afgesteld en wij adviseren de gasten graag bij hun wijnkeuze. Wij brengen een goede Franse wijn tegen een be taalbare prijs en ook een acceptabele schenkwijn ontbreekt niet." De menu kaart van Het Voske is bewust beperkt gehouden, maar er blijft toch nog vol doende keuzemogelijkheid over. Zo kan je er onder meer terecht voor een Tour- nedos Stroganoff met garnituur voor ƒ22,-, terwijl een kalfszwezerik met champignons in madeirasaus en een voortreffelijke steak au poivre op de kaart prijken voor ƒ21,-; zeer redelijke bepaalde sfeer van uitgaan. Wij hebben een typisch bedrijf dat de nostalgie los weekt door de Oudhollandse sfeer en daar zijn vooral de buitenlanders ge voelig voor." In Het Voske wordt die Oudhollandse sfeer bepaald door de ei kehouten tafels en stoelen met rieten bekleding, de stenen vloer, de half ste nen- en half houten wand, opgesierd met vele muurschilderingen en voorzien van de nodige spreuken, zoals: Drink wat klaar is, eet wat gaar is, zeg wat waar is" of ,,Het drinken leert de mens het eerst, veel later pas het eten, dies zal de mens van rappen geest het drinken niet vergeten". Tevens vindt men er veel tin en stenen pullen. Klantenkring „Het Voske is van maandag tot en met donderdag geopend van 9 uur 's mor gens tot 1 uur 's nachts; vrijdag, zater dag en zondag gaat om 2 uur de knip op de deur. Voor een maaltijd kan men er terecht tussen half 12 en 3 uur en van half 6 tot half 10. Sinds kort is de be- drijfskeuken aanzienlijk uitgebreid en De wanden van Het Voske worden gesierd met vele muurschilderingen prijzen. In het jachtseizoen staat Het Voske bekend om zijn hazepeper. Het drankenassortiment bestaat uit Heine- ken bier, frisdranken van Vrumona en Bokma en Hoppe gedistilleerd. Henk Ackermans vindt, dat de kwaliteit van de produkten erg belangrijk is, maar de horeca-ondernemer moet ook zijn aandacht op andere zaken richten. „Stelregel moet zijn dat de klant koning is, een goede relatie met de gasten is erg belangrijk. Je moet onderhoudend zijn en geduld kunnen opbrengen en vergeet vooral niet op het juiste ogen blik te zwijgen. Interieur Daarnaast is ook het interieur van de zaak een belangrijk facet; er moet een de zaak verrijkt met een aan 16 perso nen plaats biedende bar, waar men desgewenst in afwachting van de spij zen een drankje kan nuttigen en dat is ook wel eens nodig, want het knusse bedrijfje telt slechts 45 restaurantplaat sen. De klantenkring omvat over het al gemeen de gegoede middenstand, zo wel oud als jong, maar ook de burge meester van Breda, ir. W. J. L. J. Merkx, stapt de zaak wel eens binnen evenals andere plaatselijke notabelen. Naast het echtpaar Ackermans, dat het keukenwerk voor zijn rekening neemt, zijn ook zoon Henk, diens zuster, een kelner en twee huishoudelijke hulpen aan het bedrijf verbonden. Henk Ackermans vindt het keukenwerk zijn grote hobby. „Ik doe dat werk graag en mijn vrouw staat me daarin nu al bij na 25 jaar trouw terzijde. We hebben het in de loop van de jaren allemaal zelf moeten leren. We hebben ons echter altijd wel goed georiënteerd als we eens ergens waren, vooral in Frankrijk. De Franse salades hebben mijn bijzondere aandacht en daar werk ik nu veel mee, maar ook het bereiden van sauzen heeft mijn interesse." De specialiteit van het huis, Cotelette Ardenne, wordt op tafel gebracht voor ƒ15,- en omvat een cote lette opgemaakt met jeneverbessen, uien en paprika. Het geheel overgoten met een heerlijke roomsaus en voorzien van de juiste garnituur. Door de parkeerverboden is de bereik baarheid van de zaak de laatste jaren wat moeilijker geworden. „Ja, dat is zo, vroeger kwamen er klanten soms wel driemaal per dag even voorrijden om binnen te wippen, dat gaat nu niet meer, maar daar staat weer tegenover dat door het plaatsen van bomen op de markt de sfeer is verbeterd en dat komt het ter- raswerk weer ten goede; ik kan op het terras 50 mensen een plaats bieden." Biertapwedstrijden Henk Ackermans is buiten het bedrijf ook zeer actief met de horeca bezig. Hij is sinds vele jaren secretaris van de bond Horeca Nederland afdeling Bre da. Bovendien is hij wel eens jurylid bij de biertapwedstrijden. „Dat werk doe ik graag, ik vind van die biertapwedstrij den een preventieve werking uitgaan. De deelnemers besteden automatisch ook in de eigen zaak meer aandacht aan het produkt en daar is de klant alleen maar mee gediend. Zelf heb ik regionaal ook achtmaal meegedaan, driemaal werd ik eerste, even zovele keren twee de en tweemaal derde. Kampioen van Nederland ben ik echter nooit geweest. Tijdens de landelijke finales in Amster dam kwam ik wel steeds in de halve fi nale, maar dan hield het op. Wat mij wel opvalt is het feit dat er nu veel meer on dernemers uit de dorpen aan de bier tapwedstrijden deelnemen, dat kan je stellig een gunstige ontwikkeling noe men." Zoals het zich thans laat aanzien, mag zeker verondersteld worden, dat de kleurrijke Henk Ackermans voorlopig voorde horeca nog niet verloren zal zijn. Hij zit ontzettend graag tussen de men sen, de hele sfeer kan hij niet missen, en daar heeft zijn echtgenote gelukkig vol ledig begrip voor. Rfinnf,| Buitenaanzicht met het terras. 23

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 23