Relatie
Hobby
dat de verhouding in mijn zaak dran
ken-spijzen ligt op 50 procent. Ten aan
zien van het restaurant kan ik zeggen,
dat steeds meer mensen in Nederland
eens buiten de deur gaan eten, hoewel
dit percentage nog niet kan wedijveren
met dat van België.
Assortiment
De mensen weten nu ook veel beter dan
vroeger wat ze eten en door de buiten
landse vakanties zijn ook de wijnen in
trek gekomen. Ons assortiment is daar
op afgesteld en wij adviseren de gasten
graag bij hun wijnkeuze. Wij brengen
een goede Franse wijn tegen een be
taalbare prijs en ook een acceptabele
schenkwijn ontbreekt niet." De menu
kaart van Het Voske is bewust beperkt
gehouden, maar er blijft toch nog vol
doende keuzemogelijkheid over. Zo kan
je er onder meer terecht voor een Tour-
nedos Stroganoff met garnituur voor
ƒ22,-, terwijl een kalfszwezerik met
champignons in madeirasaus en een
voortreffelijke steak au poivre op de
kaart prijken voor ƒ21,-; zeer redelijke
bepaalde sfeer van uitgaan. Wij hebben
een typisch bedrijf dat de nostalgie los
weekt door de Oudhollandse sfeer en
daar zijn vooral de buitenlanders ge
voelig voor." In Het Voske wordt die
Oudhollandse sfeer bepaald door de ei
kehouten tafels en stoelen met rieten
bekleding, de stenen vloer, de half ste
nen- en half houten wand, opgesierd
met vele muurschilderingen en voorzien
van de nodige spreuken, zoals: Drink
wat klaar is, eet wat gaar is, zeg wat
waar is" of ,,Het drinken leert de mens
het eerst, veel later pas het eten, dies zal
de mens van rappen geest het drinken
niet vergeten". Tevens vindt men er veel
tin en stenen pullen.
Klantenkring
„Het Voske is van maandag tot en met
donderdag geopend van 9 uur 's mor
gens tot 1 uur 's nachts; vrijdag, zater
dag en zondag gaat om 2 uur de knip op
de deur. Voor een maaltijd kan men er
terecht tussen half 12 en 3 uur en van
half 6 tot half 10. Sinds kort is de be-
drijfskeuken aanzienlijk uitgebreid en
De wanden van Het Voske worden gesierd met vele muurschilderingen
prijzen. In het jachtseizoen staat Het
Voske bekend om zijn hazepeper. Het
drankenassortiment bestaat uit Heine-
ken bier, frisdranken van Vrumona en
Bokma en Hoppe gedistilleerd.
Henk Ackermans vindt, dat de kwaliteit
van de produkten erg belangrijk is, maar
de horeca-ondernemer moet ook zijn
aandacht op andere zaken richten.
„Stelregel moet zijn dat de klant koning
is, een goede relatie met de gasten is
erg belangrijk. Je moet onderhoudend
zijn en geduld kunnen opbrengen en
vergeet vooral niet op het juiste ogen
blik te zwijgen.
Interieur
Daarnaast is ook het interieur van de
zaak een belangrijk facet; er moet een
de zaak verrijkt met een aan 16 perso
nen plaats biedende bar, waar men
desgewenst in afwachting van de spij
zen een drankje kan nuttigen en dat is
ook wel eens nodig, want het knusse
bedrijfje telt slechts 45 restaurantplaat
sen. De klantenkring omvat over het al
gemeen de gegoede middenstand, zo
wel oud als jong, maar ook de burge
meester van Breda, ir. W. J. L. J. Merkx,
stapt de zaak wel eens binnen evenals
andere plaatselijke notabelen.
Naast het echtpaar Ackermans, dat het
keukenwerk voor zijn rekening neemt,
zijn ook zoon Henk, diens zuster, een
kelner en twee huishoudelijke hulpen
aan het bedrijf verbonden.
Henk Ackermans vindt het keukenwerk
zijn grote hobby. „Ik doe dat werk graag
en mijn vrouw staat me daarin nu al bij
na 25 jaar trouw terzijde. We hebben het
in de loop van de jaren allemaal zelf
moeten leren. We hebben ons echter
altijd wel goed georiënteerd als we eens
ergens waren, vooral in Frankrijk. De
Franse salades hebben mijn bijzondere
aandacht en daar werk ik nu veel mee,
maar ook het bereiden van sauzen heeft
mijn interesse." De specialiteit van het
huis, Cotelette Ardenne, wordt op tafel
gebracht voor ƒ15,- en omvat een cote
lette opgemaakt met jeneverbessen,
uien en paprika. Het geheel overgoten
met een heerlijke roomsaus en voorzien
van de juiste garnituur.
Door de parkeerverboden is de bereik
baarheid van de zaak de laatste jaren
wat moeilijker geworden. „Ja, dat is zo,
vroeger kwamen er klanten soms wel
driemaal per dag even voorrijden om
binnen te wippen, dat gaat nu niet meer,
maar daar staat weer tegenover dat door
het plaatsen van bomen op de markt de
sfeer is verbeterd en dat komt het ter-
raswerk weer ten goede; ik kan op het
terras 50 mensen een plaats bieden."
Biertapwedstrijden
Henk Ackermans is buiten het bedrijf
ook zeer actief met de horeca bezig. Hij
is sinds vele jaren secretaris van de
bond Horeca Nederland afdeling Bre
da. Bovendien is hij wel eens jurylid bij
de biertapwedstrijden. „Dat werk doe ik
graag, ik vind van die biertapwedstrij
den een preventieve werking uitgaan.
De deelnemers besteden automatisch
ook in de eigen zaak meer aandacht aan
het produkt en daar is de klant alleen
maar mee gediend. Zelf heb ik regionaal
ook achtmaal meegedaan, driemaal
werd ik eerste, even zovele keren twee
de en tweemaal derde. Kampioen van
Nederland ben ik echter nooit geweest.
Tijdens de landelijke finales in Amster
dam kwam ik wel steeds in de halve fi
nale, maar dan hield het op. Wat mij wel
opvalt is het feit dat er nu veel meer on
dernemers uit de dorpen aan de bier
tapwedstrijden deelnemen, dat kan je
stellig een gunstige ontwikkeling noe
men."
Zoals het zich thans laat aanzien, mag
zeker verondersteld worden, dat de
kleurrijke Henk Ackermans voorlopig
voorde horeca nog niet verloren zal zijn.
Hij zit ontzettend graag tussen de men
sen, de hele sfeer kan hij niet missen, en
daar heeft zijn echtgenote gelukkig vol
ledig begrip voor. Rfinnf,|
Buitenaanzicht met het terras.
23