iifcinjto1' 'jSXA* Buitenopname van café restaurant GEA, met op de voorgrond het terras. In het hartje van de stad Ede lieten de ouders van de huidige eigenaar, de heer H. M. J. van Heertum, in 1921 het pand aan de Stationsweg 2 bouwen, om er een slagerij in te vestigen. Vader Van Heertum stond bekend als een groot vakman op dat gebied en de zaak mocht zich dan ook verheugen in een grote toeloop van mensen die zijn voortreffe lijke vleeswaren wisten te waarderen. Maar vader Van Heertum was ook een man die graag een café bezocht en zich daarin ook helemaal thuisvoelde. Daar om was het eigenlijk ook niet zo ver wonderlijk dat hij in 1930 besloot zelf een horecabedrijf te gaan beginnen. Daar voor werd een stuk van de slagerijruimte afgescheiden. Tot 1934 combineerde het echtpaar Van Heertum de horeca- activiteiten met die van de slagerij, maar de klantenkring van het café-restaurant GEA (de naam werd gevormd door de voorletters van de beide echtelieden, Geertruda en Adriaan) was dermate groot geworden, dat men wel moest overgaan tot het sluiten van de slagerij. bezig gehouden met de huishoudelijke beslommeringen en dochter Petra voert de boekhouding. Daarnaast heeft men zeven mensen in vaste dienst, drie kel ners, twee koks en twee huishoudelijke hulpen. Die personeelsbezetting wordt tijdens het hoogseizoen en de feestda gen (men kan er namelijk ook terecht voor een uitgelezen kerstdiner) niet uit gebreid. Wij hebben uitstekend perso neel, dat bereid is wat harder te lopen als dat nodig is en daar zijn wij bijzonder gelukkig mee." Nog steeds zit er een groei in het bedrijf. Vooral tijdens het lunchuur is er soms geen plaatsje meer vrij. Café-restaurant GEA biedt zijn gas ten als we de menukaart eens overzien, een ruime keuze uit spijzen en dranken, waaronder Heineken bier, Vrumona pro- dukten en het Hoppe en Bokma gedis tilleerd. De heer Van Heertum daarop inhakend: „Wij vinden een ruime keuze mogelijkheid voor de gasten van wezen lijk belang en dat geldt dan niet alleen voor de vleesgerechten, ook voor de vis- liefhebber hebben we meer dan één gerecht; bij ons kunnen ze terecht voor paling, tong, zalm en forel. Ten aanzien van het gebodene hebben we altijd ge streefd naar een zo redelijk mogelijke prijsstelling. Daarom hebben we ook bewust gekozen voor een ruim maar voor een ieder betaalbaar wijnassorti ment. Tevens werken we veel met de seizoenspecialiteiten zoals wild, asper ges, haring en mosselen. Tijdens het seizoen prijken er vier mosselgerechten op de menukaart, een mosselcocktail, mosselen Provengale, mosselen Hollan- daise en mosselen Portugaise en daar wordt veel gebruik van gemaakt. Het valt zoekers kunnen er voor de maaltijd een drankje drinken, maar er wordt ook druk gebruik van gemaakt door mensen die alleen maar even binnen wippen om er een apéritief te nemen. Het bedrijf is dagelijks geopend van 9 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds, maar is zondags gesloten. Sinds 1975 assisteert de zoon van de heer Van Heertum zijn vader in het be drijf als assistent-bedrijfsleider. Hij is belast met de dagelijkse leiding, organi satie en reclame, terwijl de vader zich bezighoudt met de inkoop. Tijdens grote drukte springt hij bij in de keuken, zijn grote hobby. Mevrouw E. M. van Heer- tum-Linssen heeft zich altijd intensief Maar de heer Van Heertum verloochen de zijn vak als slager niet. Ook de klanten wisten dat: in café-restaurant GEA kreeg je altijd een uitstekend stuk vlees voor geschoteld en zo is dat gebleven tot op de dag van vandaag. In 1952 maakte vader Van Heertum plaats voor zijn zoon, die ook thans het bedrijf nog exploiteert. Wel werd het in de loop der tijden enige malen drastisch ver bouwd om te komen tot wat het nu geworden is. Door de waranda bij de zaak te trekken werd de ruimte bijna verdubbeld. In het restaurant met klas siek meubilair kunnen 85 gasten een plaatsje vinden. Maar sinds drie jaar is het bedrijf ook verrijkt met een Engelse pub, een idee van de zoon van de huidi ge eigenaar. Een intieme bar met twaalf barkrukken en twintig in rood pluche uitgevoerde wandzitjes. Restaurantbe- In de keuken van GEA

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 26