iifcinjto1'
'jSXA*
Buitenopname van café restaurant GEA, met
op de voorgrond het terras.
In het hartje van de stad Ede lieten de
ouders van de huidige eigenaar, de heer
H. M. J. van Heertum, in 1921 het pand
aan de Stationsweg 2 bouwen, om er
een slagerij in te vestigen. Vader Van
Heertum stond bekend als een groot
vakman op dat gebied en de zaak mocht
zich dan ook verheugen in een grote
toeloop van mensen die zijn voortreffe
lijke vleeswaren wisten te waarderen.
Maar vader Van Heertum was ook een
man die graag een café bezocht en zich
daarin ook helemaal thuisvoelde. Daar
om was het eigenlijk ook niet zo ver
wonderlijk dat hij in 1930 besloot zelf een
horecabedrijf te gaan beginnen. Daar
voor werd een stuk van de slagerijruimte
afgescheiden. Tot 1934 combineerde
het echtpaar Van Heertum de horeca-
activiteiten met die van de slagerij, maar
de klantenkring van het café-restaurant
GEA (de naam werd gevormd door de
voorletters van de beide echtelieden,
Geertruda en Adriaan) was dermate
groot geworden, dat men wel moest
overgaan tot het sluiten van de slagerij.
bezig gehouden met de huishoudelijke
beslommeringen en dochter Petra voert
de boekhouding. Daarnaast heeft men
zeven mensen in vaste dienst, drie kel
ners, twee koks en twee huishoudelijke
hulpen. Die personeelsbezetting wordt
tijdens het hoogseizoen en de feestda
gen (men kan er namelijk ook terecht
voor een uitgelezen kerstdiner) niet uit
gebreid. Wij hebben uitstekend perso
neel, dat bereid is wat harder te lopen als
dat nodig is en daar zijn wij bijzonder
gelukkig mee." Nog steeds zit er een
groei in het bedrijf. Vooral tijdens het
lunchuur is er soms geen plaatsje meer
vrij. Café-restaurant GEA biedt zijn gas
ten als we de menukaart eens overzien,
een ruime keuze uit spijzen en dranken,
waaronder Heineken bier, Vrumona pro-
dukten en het Hoppe en Bokma gedis
tilleerd. De heer Van Heertum daarop
inhakend: „Wij vinden een ruime keuze
mogelijkheid voor de gasten van wezen
lijk belang en dat geldt dan niet alleen
voor de vleesgerechten, ook voor de vis-
liefhebber hebben we meer dan één
gerecht; bij ons kunnen ze terecht voor
paling, tong, zalm en forel. Ten aanzien
van het gebodene hebben we altijd ge
streefd naar een zo redelijk mogelijke
prijsstelling. Daarom hebben we ook
bewust gekozen voor een ruim maar
voor een ieder betaalbaar wijnassorti
ment. Tevens werken we veel met de
seizoenspecialiteiten zoals wild, asper
ges, haring en mosselen. Tijdens het
seizoen prijken er vier mosselgerechten
op de menukaart, een mosselcocktail,
mosselen Provengale, mosselen Hollan-
daise en mosselen Portugaise en daar
wordt veel gebruik van gemaakt. Het valt
zoekers kunnen er voor de maaltijd een
drankje drinken, maar er wordt ook druk
gebruik van gemaakt door mensen die
alleen maar even binnen wippen om er
een apéritief te nemen.
Het bedrijf is dagelijks geopend van 9
uur 's morgens tot 10 uur 's avonds,
maar is zondags gesloten.
Sinds 1975 assisteert de zoon van de
heer Van Heertum zijn vader in het be
drijf als assistent-bedrijfsleider. Hij is
belast met de dagelijkse leiding, organi
satie en reclame, terwijl de vader zich
bezighoudt met de inkoop. Tijdens grote
drukte springt hij bij in de keuken, zijn
grote hobby. Mevrouw E. M. van Heer-
tum-Linssen heeft zich altijd intensief
Maar de heer Van Heertum verloochen
de zijn vak als slager niet. Ook de klanten
wisten dat: in café-restaurant GEA kreeg
je altijd een uitstekend stuk vlees voor
geschoteld en zo is dat gebleven tot op
de dag van vandaag. In 1952 maakte
vader Van Heertum plaats voor zijn
zoon, die ook thans het bedrijf nog
exploiteert. Wel werd het in de loop
der tijden enige malen drastisch ver
bouwd om te komen tot wat het nu
geworden is. Door de waranda bij de
zaak te trekken werd de ruimte bijna
verdubbeld. In het restaurant met klas
siek meubilair kunnen 85 gasten een
plaatsje vinden. Maar sinds drie jaar is
het bedrijf ook verrijkt met een Engelse
pub, een idee van de zoon van de huidi
ge eigenaar. Een intieme bar met twaalf
barkrukken en twintig in rood pluche
uitgevoerde wandzitjes. Restaurantbe- In de keuken van GEA