DE NEUF ET LE COMMERCE I BISTRO TPLENSKE ACTIVITEITEN VAN HET HEINEKEN BOUWBUREAU Inlichtingen bij de gewestelijke verkoopkantoren HEINEIfEE» m MAASTRICHT De stad Maastricht is van oudsher gezegend met talrijke horecabedrij ven. Dit is niet zo verwonderlijk, ge zien het feit dat haar bewoners van een goed glas bier houden en daartoe graag het café bezoeken. Van de circa 350 cafés en restaurants vaart een niet gering aantal onder de Heineken vlag. Hieronder bevinden zich eeuwenoude cafés, die niet meer uit het stadsbeeld zijn weg te denken, maar ook nieu were en zelfs kersverse bedrijven, die ten dele hun bestaansrecht hebben bewezen of daarmee nog doende zijn. In de voorbije jaren zijn in samenwer king met het Heineken Bouwbureau diverse horecabedrijven opgericht of gerenoveerd, waarvan hiernavolgend enkele voorbeelden. Hotel-café-restaurant Neut et Ie Com merce is gelegen aan de markt en on dergebracht in een drietal 17e eeuwse Het restaurant van hotel Neut et Ie Commerce. panden. Het is een van de oudste, mis schien wel het oudste horecapand van de stad Maastricht Het pand voldeed niet meer aan de eisen van de brandweer en was zelfs brandgevaarlijk. In 1975 werden de verbouwingsplannen ge maakt en in datzelfde jaar is ook de eer ste fase uitgevoerd. Deze fase bestond uit het verbouwen van het café en de eetzaal op de begane grond, rekening houdend met een brandvrije opgang, en een noodtrap voor het bovenliggende hotel. Na beëindiging van de verbouwing had men de beschikking over een café van circa 70 m2 en een restaurant van on geveer 80 m2. Opvallend in het restau rant zijn de tafels met ingebouwde grill, waarboven decoratieve afzuigkappen. In 1977 werd de hotelrenovatie ter hand genomen. Het gebouw is op gevels en enkele vloeren na, geheel uitgehold en opnieuw ingedeeld. De kamers werden voorzien van het nodige sanitair en alle door de brandweer geëiste maatregelen zijn getroffen. De ingreep was in december 1977 vol tooid. Het hotel heeft thans 26 voor het merendeel tweepersoons kamers, ver deeld over vier verdiepingen. De kamers hebben verschillende plattegronden, met als gevolg dat ook de meubilering per kamer verschillend is. In het geheel gerestaureerde Stok straatkwartier, het oudste gedeelte van Maastricht, op de plaats van de vroegere Romeinse Thermen, is in 1971 in een door de gemeente onder toezicht van Monumentenzorg gebouwd pand, een café-bistro gevestigd. Op de begane grond werd het café ge pland; de bistro kwam in de kelder. In korte tijd ontwikkelde de bistro zich tot een van de befaamdste eethuizen van de stad Daar de nadruk op het restaurant kwam te liggen, verdween de caféfunctie al snel Thans wordt de bar alleen nog benut door wachtende hongerigen. Het café is nu ook in gebruik als eetgedeelte. In de kelder is plaats voor 28 personen, op de begane grond voor 26, exclusief de bar (circa 12 krukken). De inrichting van 't Plenkske is eveneens eenvoudig. De vloer bestaat uit stenen in de kelder van bistro 't Plenkske. bels uit hout In de zomermaanden kan men eten op het terras op de Thermen. plavuizen, wanden en plafond uit pleis terwerk in kleur, de bar en overige meu-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 24