DE
NEUF ET LE COMMERCE
I BISTRO TPLENSKE
ACTIVITEITEN VAN HET HEINEKEN BOUWBUREAU
Inlichtingen bij de gewestelijke verkoopkantoren
HEINEIfEE» m
MAASTRICHT
De stad Maastricht is van oudsher
gezegend met talrijke horecabedrij
ven. Dit is niet zo verwonderlijk, ge
zien het feit dat haar bewoners van
een goed glas bier houden en daartoe
graag het café bezoeken.
Van de circa 350 cafés en restaurants
vaart een niet gering aantal onder de
Heineken vlag.
Hieronder bevinden zich eeuwenoude
cafés, die niet meer uit het stadsbeeld
zijn weg te denken, maar ook nieu
were en zelfs kersverse bedrijven, die
ten dele hun bestaansrecht hebben
bewezen of daarmee nog doende zijn.
In de voorbije jaren zijn in samenwer
king met het Heineken Bouwbureau
diverse horecabedrijven opgericht of
gerenoveerd, waarvan hiernavolgend
enkele voorbeelden.
Hotel-café-restaurant Neut et Ie Com
merce is gelegen aan de markt en on
dergebracht in een drietal 17e eeuwse
Het restaurant van hotel Neut et Ie Commerce.
panden. Het is een van de oudste, mis
schien wel het oudste horecapand van
de stad Maastricht Het pand voldeed
niet meer aan de eisen van de brandweer
en was zelfs brandgevaarlijk. In 1975
werden de verbouwingsplannen ge
maakt en in datzelfde jaar is ook de eer
ste fase uitgevoerd. Deze fase bestond
uit het verbouwen van het café en de
eetzaal op de begane grond, rekening
houdend met een brandvrije opgang, en
een noodtrap voor het bovenliggende
hotel.
Na beëindiging van de verbouwing had
men de beschikking over een café van
circa 70 m2 en een restaurant van on
geveer 80 m2. Opvallend in het restau
rant zijn de tafels met ingebouwde grill,
waarboven decoratieve afzuigkappen.
In 1977 werd de hotelrenovatie ter hand
genomen. Het gebouw is op gevels en
enkele vloeren na, geheel uitgehold en
opnieuw ingedeeld. De kamers werden
voorzien van het nodige sanitair en alle
door de brandweer geëiste maatregelen
zijn getroffen.
De ingreep was in december 1977 vol
tooid. Het hotel heeft thans 26 voor het
merendeel tweepersoons kamers, ver
deeld over vier verdiepingen. De kamers
hebben verschillende plattegronden,
met als gevolg dat ook de meubilering
per kamer verschillend is.
In het geheel gerestaureerde Stok
straatkwartier, het oudste gedeelte van
Maastricht, op de plaats van de vroegere
Romeinse Thermen, is in 1971 in een
door de gemeente onder toezicht van
Monumentenzorg gebouwd pand, een
café-bistro gevestigd.
Op de begane grond werd het café ge
pland; de bistro kwam in de kelder. In
korte tijd ontwikkelde de bistro zich tot
een van de befaamdste eethuizen van de
stad Daar de nadruk op het restaurant
kwam te liggen, verdween de caféfunctie
al snel Thans wordt de bar alleen nog
benut door wachtende hongerigen. Het
café is nu ook in gebruik als eetgedeelte.
In de kelder is plaats voor 28 personen,
op de begane grond voor 26, exclusief
de bar (circa 12 krukken).
De inrichting van 't Plenkske is eveneens
eenvoudig. De vloer bestaat uit stenen
in de kelder van bistro 't Plenkske.
bels uit hout In de zomermaanden kan
men eten op het terras op de Thermen.
plavuizen, wanden en plafond uit pleis
terwerk in kleur, de bar en overige meu-