tflUom» Majorettes op het terrein van de Mützig brou werij stellen zich op om van daar uit naar het centrum van het stadje Mutzig te gaan naar de bier-fontein. bergwater van de Vogezen, uit een 150 meter diepe bron, springt en sprankelt als een levend wezen; en op goedgeko zen punten door de hele brouwerij staan museumstukken uit de beginjaren waaronder een bewegend model zij aan zij met de technologische vernieu wingen van de laatste jaren en vormen een blijvende herinnering aan het Mutzig erfgoed. De betekenis van dit erfgoed wordt jaar lijks op zeer plezierige wijze duidelijk gemaakt aan de inwoners van Mutzig. De tweede zondag in september is de dag van het Fête de la Bière (Bierfeest), waarop bier overvloedig uit de fontein op het dorpsplein stroomt, gratis voor iedereen en in zo grote hoeveelheden De fustenvulafdeling van de Mützig brouwerij. als ze maar willen drinken. Het is een gebeurtenis die kenmerkend schijnt te zijn voor de geest van de Elzas vrolijk, zorgeloos, en met een diepe vreugde over de goede dingen die voortkomen uit de bodem en het klimaat. Adembenemend uitzicht De top van de watertoren op de l'Espé- rance verschaft een adembenemend uitzicht op het prachtige Elzasser land, zijn bergen, zijn bossen, de streken waar brouw- en wijncultuur met elkaar in aanraking komen. Dit is het vaderland van die heerlijke witte wijnen, waartoe ook die van het huis Louis Sipp behoren (in aanzienlijke hoeveelheden door Hei- neken in ons land geïmporteerd) en die soms gebruikt worden voor de bereiding van de bekende plaatselijke specialiteit choucroute (zuurkool). Vanaf deze hoogte zijn talrijke bouw kundige herinneringen aan Elzas' ge schiedenis te zien, waaronder de uit de twaalfde eeuw daterende kathedraal het meest op de voorgrond treedt. Eén van de twee torens is in feite lager dan de toren van l'Espérance maar toch nog een hele klim voor de toeristen, die el kaar de hele zomer lang verdringen om bij de top te komen. Maar als ze eindelijk boven zijn, vormt het panorama van de Elzas een beloning voor hun ogen. En om hun verhemelte te strelen Ancre bier is te koop op deze toren van de ka thedraal. en is na ongeveer twaalf maanden beëindigd. Is de Schiltigheim bottelarij een staaltje van de moderne produktietechniek, de historische salie de brassage is een goed voorbeeld van de blijvende indus triële kundigheden en de opvallende outillage: een indrukwekkende reeks prachtige koperen ketels zoals ook te zien zijn in de Heineken brouwerijen in Den Bosch en Amsterdam. Kunstwerk In tegenstelling hiermee is de Mutzig salie de brassage een totaal modern kunstwerk, een in mooie vormgeving ontworpen installatie met een indruk wekkende voorzijde van verschillende steensoorten, waarin enkele glazen waarnemingspanelen. Bedrijfsleider sinds 1973 is de heer J. de Salves de Bruneton, die aanzienlijke er varing heeft opgedaan in de industrie buiten Frankrijk. De computerafdeling, die ten dienste staat van de gehele ALBRA onderne ming, is gevestigd in de brouwerij. Een platform vanwaar het brouwproces wordt geregeld, is maar een paar meter verwijderd van een helder verlichte gla zen koepel, waaronder het zuivere De bier-fontein in het centrum van Mutzig. zeer veelzijdig en in staat om acht ver schillende soorten flessen te verwerken en twee soorten flessen tegelijk te vullen. Heineken medewerking Heineken specialisten hebben met AL BRA samengewerkt om het project te verwezenlijken. Gedurende de gehele bouw en de testperiode heeft de heer J. J. Commissaris van Heineken Technisch Beheer er zijn standplaats gehad, en heeft hij nauw samengewerkt met de heer Albert Gass, bedrijfsleider. Gebo ren in Huttenheim, ten zuiden van Straatsburg, was de heer Gass vroeger produktieleider van Mutzig en heeft hij lange en afwisselende ervaring opge daan in de brouwerijwereld. Hij is achtereenvolgens naar Spanje en de Vogezen geweest, waarna hij terugkeer de naar Schiltigheim. De heer Commissaris, die duidelijk zeer succesvolle betrekkingen heeft opge bouwd met de heer Gass, bezat de voor het goed laten verlopen van internatio nale samenwerking benodigde ervaring: dertien jaar bij Heineken, waarvan het grootste gedeelte was besteed aan op drachten in Spanje, Portugal, Italië erv nog verder weg Zaïre en Angola. Zijn werk in de Elzas begon verleden jaar juni

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 22