tflUom»
Majorettes op het terrein van de Mützig brou
werij stellen zich op om van daar uit naar het
centrum van het stadje Mutzig te gaan naar de
bier-fontein.
bergwater van de Vogezen, uit een 150
meter diepe bron, springt en sprankelt
als een levend wezen; en op goedgeko
zen punten door de hele brouwerij staan
museumstukken uit de beginjaren
waaronder een bewegend model zij
aan zij met de technologische vernieu
wingen van de laatste jaren en vormen
een blijvende herinnering aan het Mutzig
erfgoed.
De betekenis van dit erfgoed wordt jaar
lijks op zeer plezierige wijze duidelijk
gemaakt aan de inwoners van Mutzig.
De tweede zondag in september is de
dag van het Fête de la Bière (Bierfeest),
waarop bier overvloedig uit de fontein op
het dorpsplein stroomt, gratis voor
iedereen en in zo grote hoeveelheden
De fustenvulafdeling van de Mützig brouwerij.
als ze maar willen drinken. Het is een
gebeurtenis die kenmerkend schijnt te
zijn voor de geest van de Elzas vrolijk,
zorgeloos, en met een diepe vreugde
over de goede dingen die voortkomen uit
de bodem en het klimaat.
Adembenemend uitzicht
De top van de watertoren op de l'Espé-
rance verschaft een adembenemend
uitzicht op het prachtige Elzasser land,
zijn bergen, zijn bossen, de streken
waar brouw- en wijncultuur met elkaar in
aanraking komen. Dit is het vaderland
van die heerlijke witte wijnen, waartoe
ook die van het huis Louis Sipp behoren
(in aanzienlijke hoeveelheden door Hei-
neken in ons land geïmporteerd) en die
soms gebruikt worden voor de bereiding
van de bekende plaatselijke specialiteit
choucroute (zuurkool).
Vanaf deze hoogte zijn talrijke bouw
kundige herinneringen aan Elzas' ge
schiedenis te zien, waaronder de uit de
twaalfde eeuw daterende kathedraal het
meest op de voorgrond treedt. Eén van
de twee torens is in feite lager dan de
toren van l'Espérance maar toch nog
een hele klim voor de toeristen, die el
kaar de hele zomer lang verdringen om
bij de top te komen. Maar als ze eindelijk
boven zijn, vormt het panorama van de
Elzas een beloning voor hun ogen. En
om hun verhemelte te strelen Ancre
bier is te koop op deze toren van de ka
thedraal.
en is na ongeveer twaalf maanden
beëindigd.
Is de Schiltigheim bottelarij een staaltje
van de moderne produktietechniek, de
historische salie de brassage is een
goed voorbeeld van de blijvende indus
triële kundigheden en de opvallende
outillage: een indrukwekkende reeks
prachtige koperen ketels zoals ook te
zien zijn in de Heineken brouwerijen in
Den Bosch en Amsterdam.
Kunstwerk
In tegenstelling hiermee is de Mutzig
salie de brassage een totaal modern
kunstwerk, een in mooie vormgeving
ontworpen installatie met een indruk
wekkende voorzijde van verschillende
steensoorten, waarin enkele glazen
waarnemingspanelen.
Bedrijfsleider sinds 1973 is de heer J. de
Salves de Bruneton, die aanzienlijke er
varing heeft opgedaan in de industrie
buiten Frankrijk.
De computerafdeling, die ten dienste
staat van de gehele ALBRA onderne
ming, is gevestigd in de brouwerij. Een
platform vanwaar het brouwproces
wordt geregeld, is maar een paar meter
verwijderd van een helder verlichte gla
zen koepel, waaronder het zuivere
De bier-fontein in het centrum van Mutzig.
zeer veelzijdig en in staat om acht ver
schillende soorten flessen te verwerken
en twee soorten flessen tegelijk te vullen.
Heineken medewerking
Heineken specialisten hebben met AL
BRA samengewerkt om het project te
verwezenlijken. Gedurende de gehele
bouw en de testperiode heeft de heer J.
J. Commissaris van Heineken Technisch
Beheer er zijn standplaats gehad, en
heeft hij nauw samengewerkt met de
heer Albert Gass, bedrijfsleider. Gebo
ren in Huttenheim, ten zuiden van
Straatsburg, was de heer Gass vroeger
produktieleider van Mutzig en heeft hij
lange en afwisselende ervaring opge
daan in de brouwerijwereld. Hij is
achtereenvolgens naar Spanje en de
Vogezen geweest, waarna hij terugkeer
de naar Schiltigheim.
De heer Commissaris, die duidelijk zeer
succesvolle betrekkingen heeft opge
bouwd met de heer Gass, bezat de voor
het goed laten verlopen van internatio
nale samenwerking benodigde ervaring:
dertien jaar bij Heineken, waarvan het
grootste gedeelte was besteed aan op
drachten in Spanje, Portugal, Italië erv
nog verder weg Zaïre en Angola. Zijn
werk in de Elzas begon verleden jaar juni