Schiltigheim, gelegen ten noorden van
Straatsburg, met op de voorgrond de l'Espé-
rance brouwerij.
V.l.n.r. de heren F. Palaz, drs. A J. de Roy,
directeur Divisie Internationaal, drs. G. van
Schaik, lid van de raad van bestuur en de heer
P. Delizee op het terrein van de brouwerij in
Schiltigheim.
Groeiende produktie
De nieuwe wegen opengelegd door de
uitvindingen van Pasteur, leidden naar
betrouwbare koelsystemen en nieuwe
salles de brassage, of brouwhuizen,
voor de Elzasser brouwerijen. L'Espé-
rance en Mutzig en hun toekomstige
partners behielden hun plaats onder de
vooraanstaande brouwers. De produktie
nam steeds meer toe. In 1932 had het
Mutzig bedrijf de produktie zelfs vervier
voudigd.
Nu geeft de nieuwe bottelarij bij l'Espé-
rance, bemand door een gezamenlijk
team van enthousiast samenwerkende
Mutzig en Ancre mensen, een hoogte
punt aan in dit proces van technologi
sche vooruitgang en het volgen van be
ter uitgekiende produktiemethoden.
Erkenning van de betekenis van de
nieuwe bottelarij werd in september
1977 duidelijk bewezen, toen het jaar
lijkse congres van Franse groothande
laren in dranken in Schiltigheim werd
gehouden. Op dat tijdstip bestond de
ruimte uit niet veel meer dan muren en
een dak om de wind en de regen buiten
te houden. Maar met tafels en stoelen
opgesteld op de kale betonnen vloer
diende zij als ruime feestzaal voor de
duizend congresdeelnemers, die met
een speciale trein vanaf het Centraal
station Straatsburg regelrecht naar het
terrein waren gebracht.
Waar toen de gasten zaten, strekt zich
nu de nieuwe bottelcolonne uit over een
lengte van 160 meter. Deze kan per uur
80.000 flessen bier vullen. De colonne is
men het bier nog steeds als Ancre.
De Mutzig brouwerij, die in de stad van
die naam gevestigd is, een paar kilome
ter ten westen van Straatsburg, is ver
antwoordelijk voor de gehele produktie
van vatbier.
De l'Espérance brouwerij in Schiltig
heim, pal ten noorden van Straatsburg,
is geheel bestemd voor flessenbier, ge
produceerd in een prachtige nieuwe
bottelarij, die in april in gebruik werd
genomen.
De geschiedenis van deze goed uitge
ruste, moderne onderneming grijpt ver
terug in het verleden Want ofschoon zij
minder dan tien jaar geleden ontstond,
werd de groep gevormd door een sa
mengaan van vier, reeds lang bestaande
brouwerijen: Perle en l'Espérance in
Schiltigheim; Colmar (zelf ontstaan door
fusie van drie kleine brouwerijen in de
jaren dertig); en Mutzig, opgericht in het
begin van de 19e eeuw
de eerste brouwers ook gespecialiseerd
waren in azijn! Zo is het het ook gegaan
met Antoine Wagner, tonnelier (kuiper),
over-overgrootvader van de heer Roland
Wagner, nu lid van de directie van AL-
BRA In het midden van de negentiende
eeuw was het Mutzig bedrijf gegroeid
van een éénmansbedrijfje tot een pro-
duktie-eenheid, die behoorde tot de
beste van die tijd.
De nieuwe bottelarij van de l'Espérance brouwerij in Schiltigheim.
Vele generaties
En in feite kan gezegd worden dat AL-
BRA via deze ondernemingen haar oor
sprong vindt in de achttiende eeuw,
want in 1746 richtte een lid van de familie
Hatt de naam vertegenwoordigt negen
generaties van brouwers de Espéran-
ce brouwerij op. Vanaf die tijd ging de
firma gestadig vooruit, waarbij de leiding
overging van vader op zoon op klein
zoon enzovoort, tot in de 20e eeuw, en
deze gang van zaken is kenmerkend
voor het ontwikkelingspatroon in de
brouwerij-industrie in het algemeen.
Het begon meestal met een pionier, een
geëerde naam opgetekend in de hogere
regionen van de familiestamboom, die
een poging waagde om bier te brouwen,
het goed genoeg vond om zijn vrienden
aan te bieden, en weldra een zaak be
gon. Vaak hingen de resultaten van het
toeval af want oprichting vond plaats
lang voordat Pasteur microbiologie in
voerde bij het brouwen en het is intri
gerend om te ontdekken, dat velen van
Zoals verscheidene zusterbedrijven
verkeerden zowel de onderneming van
Hatt als die van Wagner in de positie om
voordeel te kunnen trekken van de
technologische vorderingen die het ont
staan van de bierindustrie teweeg
brachten.
21