TERUG UIT BORDEAUX Pas terug uit de Bordeaux kan ik u heet van de naald enige indrukken weerge ven van dit voor onze wijnhandel meest belangrijke wijnproduktiegebied. We boften, het was prachtig weer en dat was maar goed ook, want tot nu toe (half juni) was het veel te koud geweest. De bloei ter plekke heet dat ,,la fleur" was meer dan drie weken te laat. Geheel in tegenstelling dus met vorig jaar, toen we een mooi warm voorjaar hadden. Echter, u zult zich herinneren, dat het toen te vroeg uitgelopen groen voor een groot gedeelte door zware nachtvorst werd teniet gedaan. De warme nazomer heeft daarop weer veel goedgemaakt. In een verlate oogst zijn nog druiven van redelijke kwaliteit geoogst. Nu, in 1978, is wederom een latere oogst dan nor maal te verwachten, zij het dan door een heel andere oorzaak. Deze fluctuaties en het soms zelfs grillige verloop maken het werken in en met de wijn zo interessant. Op dit moment valt over het uiteindelijk te verwachten resultaat in het oogstjaar 1978 zowel wat kwaliteit als kwantiteit betreft niets te zeggen. In het bijzonder in wijngebieden als de Bordeaux met een zeeklimaat en geen beschutting door bergen kan tot aan de dag van de oogst van alles gebeuren. Overigens was het aardig, dat we wandelend in de wijngaard van Chateau Magence als eersten de prille bloesem van een wijn stok ontdekten. Verscholen onder een groot groen blad zagen we het minus cule trosje, waarvan de groene bolletjes waren opengesprongen. De zalige geur, die een wijngaard in bloei uitademt, was er nog niet doch dit is een kwestie van één of twee dagen. Er was duidelijk een gevoel van opluch ting te bespeuren bij de ons begeleiden de heer De Guillot de Suduiraut. Dat het nu juist die Hollanders moesten zijn, die de eerste bloesem ontdekten. Zelf had hij kennelijk niet verwacht, dat na een zo langdurige koude periode een enkele dag zonnewarmte dit wonder teweeg zou brengen. ,,Als het nu een tijdje zo warm blijft, halen we veel in," werd ons gezegd. Op die dag waren enkele wijnbouwkun- dige studenten in de wijngaard bezig met een onderzoek naar een tot nu toe onbekende ziekte, die de wijngaard aantast. Tussen rijen gezonde bladdra- gende stammen staan zo maar enkele kale stronken, waaraan dit seizoen nog geen groen is geweest. Prijzen In de wijnkelders zijn de grote voorra- In het Maison du Vin, ontmoetingscentrum van de Bordeauxwijnhandel, hangt dit kleurrijke tapijt. De allegorische afbeeldingen hebben betrekking op de wijnproduktie. Premiers Crus Ffrs. 3.000,- per tonneau (900 liter) Deuxièmes Crus Ffrs. 2.500,- per Ffrs. 2.700,- per tonneau Troisièmes Crus Ffrs. 2.100,- tot Ffrs. 2.400,- per tonneau Quatrièmes Crus Ffrs. 1.800,- tot Ffrs. 2.100,- per tonneau Cinquièmes Crus Ffrs. 1.400,- tot Ffrs. 1.600,- per tonneau Een wijnmakelaar beoordeelt de wijn hier in de wijngaard zelf den, die wij enkele jaren geleden con stateerden, sterk geslonken. Er is grote vraag naar Bordeauxwijnen, in het bij zonder naar de 75-ers. De prijzen voor de wijnen uit het oogstjaar 1976 hebben zich opgetrokken aan het hoge prijspeil, dat met de voorafgaande oogst is be reikt Voor beide millésimes bestaat veel belangstelling in de Verenigde Staten. Ook onze Nederlandse wijnhandelaren hebben flinke hoeveelheden gekocht, met name uit Les Grands Crus des Vins de la Gironde. Zoals u weet, zijn Grands Crus de in 1855 geselecteerde wijnen uit de Médoc. Het woord ,,cru", dat oor spronkelijk „gewas" betekent, heeft hier de waarde van een kenmerk gekregen. Met cru wordt de produktie van een met name genoemde wijngaard bedoeld In samenwerking met de Kamer van Koophandel hebben bovengenoemde courtiers in 1855 dus de klassering van de Bordeauxwijnen samengesteld, al thans we nemen aan, dat dit hun bedoe ling is geweest, gezien de wijdse betite ling „Ie classement des vins de la Giron de". Dit zou eigenlijk het hele wijnpro duktiegebied moeten omvatten, te weten Médoc, Graves, Sauternes, Entre-Deux- Mers, St.-Emilion, Pomerol, Fronsac Bourg en Blaye. In hun oorspronkelijke protocol schijnen ze dat ook van plan te zijn geweest. Uiteindelijk werden het de rode wijnen van Médoc plus één uit de Graves en wat velen niet weten de witte wijnen van Sauternes en Barsac. Men kwam overeen vijf groeperingen wijnen in de topkwaliteit te maken, waarbij men uitging van de gemiddelde prijzen, die deze wijnen in de laatste ja ren hadden opgebracht: Le classement In 1855 is een aantal „courtiers en vins" makelaars in wijn bijeengekomen om het „classement des vins de la Gi ronde" samen te stellen. Daaraan meenden ze behoefte te hebben voor hun inzending naar de „Exposition Uni- verselle a Paris", die in 1855 gehouden zou worden. Ter verduidelijking nog even dit: La Gironde is het grootste de partement van Frankrijk, zo genoemd naar de brede, in de Atlantische Oceaan uitmondende rivier. De wijnen, die wij kennen onder de groepsnaam Bor deaux, worden in Frankrijk dan ook dik wijls aangeduid als „les vins de la Gi ronde". De Grand Conseil de Bordeaux in kleurige gewaden bijeengekomen in de Citadelle de Blaye ter intronisatie van een internationaal gezelschap genieters van goede wijnen. 14

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 14