TERUG UIT BORDEAUX
Pas terug uit de Bordeaux kan ik u heet
van de naald enige indrukken weerge
ven van dit voor onze wijnhandel meest
belangrijke wijnproduktiegebied.
We boften, het was prachtig weer en dat
was maar goed ook, want tot nu toe (half
juni) was het veel te koud geweest. De
bloei ter plekke heet dat ,,la fleur"
was meer dan drie weken te laat. Geheel
in tegenstelling dus met vorig jaar, toen
we een mooi warm voorjaar hadden.
Echter, u zult zich herinneren, dat het
toen te vroeg uitgelopen groen voor een
groot gedeelte door zware nachtvorst
werd teniet gedaan. De warme nazomer
heeft daarop weer veel goedgemaakt. In
een verlate oogst zijn nog druiven van
redelijke kwaliteit geoogst. Nu, in 1978,
is wederom een latere oogst dan nor
maal te verwachten, zij het dan door een
heel andere oorzaak. Deze fluctuaties en
het soms zelfs grillige verloop maken het
werken in en met de wijn zo interessant.
Op dit moment valt over het uiteindelijk
te verwachten resultaat in het oogstjaar
1978 zowel wat kwaliteit als kwantiteit
betreft niets te zeggen. In het bijzonder
in wijngebieden als de Bordeaux met
een zeeklimaat en geen beschutting
door bergen kan tot aan de dag van de
oogst van alles gebeuren. Overigens
was het aardig, dat we wandelend in de
wijngaard van Chateau Magence als
eersten de prille bloesem van een wijn
stok ontdekten. Verscholen onder een
groot groen blad zagen we het minus
cule trosje, waarvan de groene bolletjes
waren opengesprongen. De zalige geur,
die een wijngaard in bloei uitademt, was
er nog niet doch dit is een kwestie van
één of twee dagen.
Er was duidelijk een gevoel van opluch
ting te bespeuren bij de ons begeleiden
de heer De Guillot de Suduiraut. Dat het
nu juist die Hollanders moesten zijn, die
de eerste bloesem ontdekten. Zelf had
hij kennelijk niet verwacht, dat na een zo
langdurige koude periode een enkele
dag zonnewarmte dit wonder teweeg
zou brengen. ,,Als het nu een tijdje zo
warm blijft, halen we veel in," werd ons
gezegd.
Op die dag waren enkele wijnbouwkun-
dige studenten in de wijngaard bezig
met een onderzoek naar een tot nu toe
onbekende ziekte, die de wijngaard
aantast. Tussen rijen gezonde bladdra-
gende stammen staan zo maar enkele
kale stronken, waaraan dit seizoen nog
geen groen is geweest.
Prijzen
In de wijnkelders zijn de grote voorra-
In het Maison du Vin, ontmoetingscentrum van de Bordeauxwijnhandel, hangt dit kleurrijke
tapijt. De allegorische afbeeldingen hebben betrekking op de wijnproduktie.
Premiers Crus
Ffrs. 3.000,- per tonneau (900 liter)
Deuxièmes Crus
Ffrs. 2.500,- per Ffrs. 2.700,- per tonneau
Troisièmes Crus
Ffrs. 2.100,- tot Ffrs. 2.400,- per tonneau
Quatrièmes Crus
Ffrs. 1.800,- tot Ffrs. 2.100,- per tonneau
Cinquièmes Crus
Ffrs. 1.400,- tot Ffrs. 1.600,- per tonneau
Een wijnmakelaar beoordeelt de wijn hier in
de wijngaard zelf
den, die wij enkele jaren geleden con
stateerden, sterk geslonken. Er is grote
vraag naar Bordeauxwijnen, in het bij
zonder naar de 75-ers. De prijzen voor
de wijnen uit het oogstjaar 1976 hebben
zich opgetrokken aan het hoge prijspeil,
dat met de voorafgaande oogst is be
reikt Voor beide millésimes bestaat veel
belangstelling in de Verenigde Staten.
Ook onze Nederlandse wijnhandelaren
hebben flinke hoeveelheden gekocht,
met name uit Les Grands Crus des Vins
de la Gironde. Zoals u weet, zijn Grands
Crus de in 1855 geselecteerde wijnen uit
de Médoc. Het woord ,,cru", dat oor
spronkelijk „gewas" betekent, heeft hier
de waarde van een kenmerk gekregen.
Met cru wordt de produktie van een met
name genoemde wijngaard bedoeld
In samenwerking met de Kamer van
Koophandel hebben bovengenoemde
courtiers in 1855 dus de klassering van
de Bordeauxwijnen samengesteld, al
thans we nemen aan, dat dit hun bedoe
ling is geweest, gezien de wijdse betite
ling „Ie classement des vins de la Giron
de". Dit zou eigenlijk het hele wijnpro
duktiegebied moeten omvatten, te weten
Médoc, Graves, Sauternes, Entre-Deux-
Mers, St.-Emilion, Pomerol, Fronsac
Bourg en Blaye. In hun oorspronkelijke
protocol schijnen ze dat ook van plan te
zijn geweest. Uiteindelijk werden het de
rode wijnen van Médoc plus één uit de
Graves en wat velen niet weten de
witte wijnen van Sauternes en Barsac.
Men kwam overeen vijf groeperingen
wijnen in de topkwaliteit te maken,
waarbij men uitging van de gemiddelde
prijzen, die deze wijnen in de laatste ja
ren hadden opgebracht:
Le classement
In 1855 is een aantal „courtiers en vins"
makelaars in wijn bijeengekomen
om het „classement des vins de la Gi
ronde" samen te stellen. Daaraan
meenden ze behoefte te hebben voor
hun inzending naar de „Exposition Uni-
verselle a Paris", die in 1855 gehouden
zou worden. Ter verduidelijking nog
even dit: La Gironde is het grootste de
partement van Frankrijk, zo genoemd
naar de brede, in de Atlantische Oceaan
uitmondende rivier. De wijnen, die wij
kennen onder de groepsnaam Bor
deaux, worden in Frankrijk dan ook dik
wijls aangeduid als „les vins de la Gi
ronde".
De Grand Conseil de Bordeaux in kleurige
gewaden bijeengekomen in de Citadelle de
Blaye ter intronisatie van een internationaal
gezelschap genieters van goede wijnen.
14