DE GULDEN STER IN DE GOUWE POORT HOTEL DE KEMPEREUR De Gulden Ster aan de Kakeberg is een iets jonger horecabedrijf; het werd in 1970 gebouwd. Het pand is gesitueerd in het zogenaamde studentenkwartier en wordt derhalve bezocht door studenten en artiesten, die zorgen voor een onge dwongen sfeer. De gebruikte materialen zijn eenvoudig en eerlijk. De wanden zijn uitgevoerd in schoon metselwerk, gedeeltelijk bete geld, er is een splijttegelvloer en het buffet en de meubilering zijn van hout. Een inrichting zonder pretenties waar velen zich op hun gemak voelen. Café De Gulden Ster. brandweer en monumentencommissie, kon vorig jaar eindelijk begonnen wor den met de bouw, zij het in beperktere opzet dan de aanvankelijke plannen. Het pand is, op de gevels na, volledig herbouwd. De gevels werden verankerd aan een inwendig staalskelet, waarna vloeren en binnenmuren werden inge bracht. Het café (circa 100 m2) bevindt zich on geveer 60 cm boven het straatniveau. Het is, zoals zoveel Maastrichtse cafés, ingericht met eenvoudige, natuurlijke materialen: bakstenen wanden, stenen vloer en eiken plafond en meubilering. In dit horecabedrijf worden de con sumpties meestal staande gebruikt. De ruimte voor het buffet, dat bedoeld is als sta-buffet, is gemeubileerd met ,,sta- tafels". Het zitten is beperkt tot een 16-tal plaat sen rond een open haard. Verder is het café voorzien van een bil jartruimte. Indien de temperatuur het toelaat kan gebruik worden gemaakt van het terras op de binnenplaats. De Gouwe Poort was vroeger de naam van een bekend café aan het Vrijthof. Deze naam is thans overgenomen door het in november 1977 voltooide café in Café In de Gouwe Poort. het hart van de stad aan de Sporen- straat. Het café is gevestigd in een totaal gerenoveerd pand. Na een moeizame voorbereiding, ten gevolge van tegenstrijdige adviezen van Hotel de l'Empereur is een geheel ander type horecabedrijf. Het is gevestigd in een mooi classicistisch pand tegenover het station. Een verbouwing op het einde van de jaren vijftig had het pand geheel uitgehold. Door deze zogenaamde mo dernisering werkte de ruimte verkillend. Een onderverdeling van de ruimte in het restaurant, de bar en de lounge, door lage afscheidingen, bracht hierin veran dering. De sfeer wordt nu bepaald door maho niehouten betimmering, fraai tapijt en spiegels. Een opvallend detail is de Ju gendstilachtige afscheiding van de bar. Behalve de hotelgasten voelen zich hier ook veel, meestal oudere, Maastrichte naren thuis. Na de renovering is de ruimte wat sfeer en aankleding betreft weer aangepast aan het exterieur van dit karakteristieke gebouw. Een kijkje in de bar van hotel de l'Empereur. 25

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 25