DE GULDEN STER
IN DE GOUWE POORT
HOTEL DE KEMPEREUR
De Gulden Ster aan de Kakeberg is een
iets jonger horecabedrijf; het werd in
1970 gebouwd. Het pand is gesitueerd in
het zogenaamde studentenkwartier en
wordt derhalve bezocht door studenten
en artiesten, die zorgen voor een onge
dwongen sfeer.
De gebruikte materialen zijn eenvoudig
en eerlijk. De wanden zijn uitgevoerd in
schoon metselwerk, gedeeltelijk bete
geld, er is een splijttegelvloer en het
buffet en de meubilering zijn van hout.
Een inrichting zonder pretenties waar
velen zich op hun gemak voelen.
Café De Gulden Ster.
brandweer en monumentencommissie,
kon vorig jaar eindelijk begonnen wor
den met de bouw, zij het in beperktere
opzet dan de aanvankelijke plannen.
Het pand is, op de gevels na, volledig
herbouwd. De gevels werden verankerd
aan een inwendig staalskelet, waarna
vloeren en binnenmuren werden inge
bracht.
Het café (circa 100 m2) bevindt zich on
geveer 60 cm boven het straatniveau.
Het is, zoals zoveel Maastrichtse cafés,
ingericht met eenvoudige, natuurlijke
materialen: bakstenen wanden, stenen
vloer en eiken plafond en meubilering.
In dit horecabedrijf worden de con
sumpties meestal staande gebruikt.
De ruimte voor het buffet, dat bedoeld is
als sta-buffet, is gemeubileerd met ,,sta-
tafels".
Het zitten is beperkt tot een 16-tal plaat
sen rond een open haard.
Verder is het café voorzien van een bil
jartruimte.
Indien de temperatuur het toelaat kan
gebruik worden gemaakt van het terras
op de binnenplaats.
De Gouwe Poort was vroeger de naam
van een bekend café aan het Vrijthof.
Deze naam is thans overgenomen door
het in november 1977 voltooide café in
Café In de Gouwe Poort.
het hart van de stad aan de Sporen-
straat. Het café is gevestigd in een totaal
gerenoveerd pand.
Na een moeizame voorbereiding, ten
gevolge van tegenstrijdige adviezen van
Hotel de l'Empereur is een geheel ander
type horecabedrijf. Het is gevestigd in
een mooi classicistisch pand tegenover
het station. Een verbouwing op het einde
van de jaren vijftig had het pand geheel
uitgehold. Door deze zogenaamde mo
dernisering werkte de ruimte verkillend.
Een onderverdeling van de ruimte in het
restaurant, de bar en de lounge, door
lage afscheidingen, bracht hierin veran
dering.
De sfeer wordt nu bepaald door maho
niehouten betimmering, fraai tapijt en
spiegels. Een opvallend detail is de Ju
gendstilachtige afscheiding van de bar.
Behalve de hotelgasten voelen zich hier
ook veel, meestal oudere, Maastrichte
naren thuis.
Na de renovering is de ruimte wat sfeer
en aankleding betreft weer aangepast
aan het exterieur van dit karakteristieke
gebouw.
Een kijkje in de bar van hotel de l'Empereur.
25