voet van Kasteel Marienberg glooit de Leisten-wijngaard, een van de beroemdste van de stad Würzburg. felwijrien op literflessen. De laatste tijd wordt hij steeds meer aangeplant voor het winnen van kwaliteitswijnen. Hoewel de wijnen uit deze druif een goede fles- ontwikkeling kunnen maken, zijn ze in hun jeugd op zijn best, omdat het zo ge wenste zuurgehalte gering is. Andere bekende druivesoorten zijn de Scheurebe, Kerner, Rulander en Witte Gutedel. Het zou te ver voeren om ze hier alle te bespreken. De hiervoor genoem de Riesling, Sylvaner en Miiller-Thurgau leveren 65 procent van de Duitse witte kwaliteitswijnen. Ik beschouw de witte wijnen van Duits land als de enige belangrijke voor ons land. Er zijn anderen, die dat niet met me eens zijn, ik weet het. Vooral sommige Duitsers zijn erg enthousiast over hun rode wijnen. In hoeverre chauvinisme hier een rol speelt, staat ter beoordeling. In allerlei proeverijen zijn ons Duitse ro de wijnen gepresenteerd, die beter zou den zijn dan Franse wijnen. We konden het niet beamen. Voor mij missen ze de zuren, die aan rode wijnen het karakter verlenen. Volledigheidshalve noem ik hier drie rode druivesoorten, die in Duitsland worden aangeplant: Portugieser (4.5 procent), Spatburgun- der (3.5 procent) en Trollinger, ook wel Frankentaler genoemd (2 procent). Kortom, als we over Duitse wijnen spre ken, denken we aan de slanke, groene (Moezel) of bruine (Rijn) flessen gevuld met wijnen, die we wit noemen, maar in kleur variëren van bijna kleurloos tot goudgeel. De totale produktie is ver deeld in 85 procent wit en 15 procent rood. De Verenigde Staten zijn de grootste af nemers van Duitse wijnen met 335.000 hl, daarna Groot-Brittannië en Canada met op de vierde plaats Nederland. De laatste tijd neemt de omzet weer duide lijk toe, wat zeker te danken is aan de verbetering van de kwaliteit en het te rugdringen van de allergoedkoopste zo genoemde Konsumweine, die wij spot tend „suikerwater" noemden. Amfoor We willen niet vergeten te vermelden, dat in Duitsland de oudste fles wijn wordt bewaard die bekend is. In het stadje Speyer is namelijk een historisch mu seum, waarin opgenomen een wijnmu seum. Zeer oude werktuigen, die voor het bewerken van de wijngaard werden gebruikt, zijn hier te zien, evenals voor werpen nodig voor opslag en vinificatie tot 2000 jaar terug. Als pronkstuk toont men een 1600 jaar oude amfoor wijn kruik waar nog wijn in zit. Afgesloten met een laagje olie heeft deze wijn de eeuwen getrotseerd als één van de vele bewijzen, dat Duitsland reeds in de oud heid meetelde onder de landen met een wijncultuur. Duidelijk is op de foto te zien dat door het slingeren van de rivier, wijnbergen, die hoewel aan dezelfde zijde van deze rivier gesitueerd, niet van dezelfde gunstige ligging ten opzichte van de zon kunnen profiteren. 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 49