Dansleraar Personeel De heer Van Eeten (rechts) voor zijn bedrijf Old Dutch. Het boven-gedeelte van het bedrijf met de uitgiftebar. kok K. Herlouffsen werken er al twaalf jaar en ook het overige personeel heeft al een lange staat van dienst achter de rug. Een goede band met het personeel staat bij mij voorop, ik heb een hekel aan onderlinge wanverhoudingen, dan hoeft het voor mij niet meer. Momenteel wer ken in de Boterwaag ook de dochter van mevrouw Thijssen en de dochter van mevrouw Willems. Iedere ochtend om kwart voor negen ga ik in ,,0ld Dutch" met het personeel kof fie drinken, dat zou ik niet graag willen missen en om tien uur ben ik dan in de Boterwaag. Eens in de twee maanden houden wij een vergadering met het personeel, dan kunnen zij hun ideeën kwijt. Het personeel vindt dat prettig en het is goed voor het bedrijf," aldus de heer Van Eeten. De heer Van Eeten begon zijn loopbaan in het transportbedrijf van zijn hard wer kende vader, van hem heeft hij veel ge leerd. „Het moet bij mij helemaal klop pen, oneffenheden, als is het maar een kapotte lamp, irriteren mij." Maar voor dat hij de horeca binnenstapte heeft hij ook nog gewerkt als dansleraar en in de herenmode. Pas in 1945 werd hij voor het eerst geconfronteerd met het hore- cagebeuren. In de weekends ging hij toen zijn vriend Wim Wennekes helpen in diens bedrijf te Rotterdam en dat be viel zo goed, dat hij samen met Wim in Rotterdam een zaak begon; het was toen 1950. Later zouden ze ook nog bedrijven exploiteren in Amsterdam, Hilversum en Venlo om tenslotte in Nijmegen te be landen, de stad waar de heer Van Eeten zich helemaal thuis voelt. „Als ik na enige weken vakantie, waarin ik veel lees, zwem en wandel, weer naar Nijmegen terugkeer, voel ik mij helemaal gelukkig tussen de vele bekende men sen. Ik heb mij wel eens voorgehouden om het op mijn 60e jaar wat kalmer aan te gaan doen, maar in een bedrijf kan dat nauwelijks en eerlijk gezegd ambieer ik dat ook niet, want ik heb een warme be langstelling voor mensen, praat er graag mee en ik zit er ook graag tussen." De heer Van Eeten straalt dat ook uit en dat is één van de redenen, waarom velen zo graag zijn bedrijven bezoeken. J. Reppel ge ontvangst. De consumpties dienen optimaal verzorgd te worden, of het nu gaat om een snack of een uitgebreid di ner. Bovendien zien de klanten graag, dat de ondernemer bereid is mee te werken in het bedrijf als dat nodig is. Met alleen de kassa in de gaten te houden kom je er niet. Maar je moet ook bijblij ven ten aanzien van de prijsstelling. In de Boterwaag betaal je voor een pilsje 1,35 en voor een borrel ƒ1,60, terwijl een di ner van drie gangen al geserveerd wordt vanaf ƒ25,—. Tevens hebben we betaal bare wijnen in ons assortiment. Goed personeel is echter onontbeerlijk, daar over hebben we niet te klagen." Vitaliteit De heer Van Eeten, aandachtig mee luisterend met zijn compagnon, is het daar helemaal mee eens. Als de vraag stelling naar hem verlegd wordt is de eerste gedachte om te informeren naar het motief om op 64-jarige leeftijd nog een nieuw object te beginnen, al dient daarbij opgemerkt te worden, dat de heer Van Eeten nog een grote vitaliteit uitstraalt. „Eigenlijk is het voortgekomen uit nieuwsgierigheid van mijn kant toen er huurders werden gezocht voor dit pand. Ik wilde wel eens weten welke eisen men aan hen zou stellen. Er kwamen maar liefst 152 sollicitaties binnen en tenslotte viel de keus op mij. Nou, daar sta je dan. Mijn eerste gedachte was dan ook, wat moet ik er eigenlijkmee. Maar je ziet het toch weer als een nieuwe uitdaging, bovendien was er in Nijmegen behoefte aan een dergelijk object. Maar om het alleen te gaan doen leek mij te zwaar, vandaar het compagnonschap met de heer Ten Kate. Ik heb ook nog steeds de zorg voor mijn bedrijf „Old Dutch", dat ik al twaalf jaar exploiteer, waarvan de eerste zes jaar samen met mijn goede vriend Wim Wennekes, die helaas is overleden. In die zaak werken ook nog eens zestien personeelsleden. Doordat de taken onder het personeel goed zijn verdeeld, hoef ik mij met dat bedrijf niet al te intensief bezig te houden." Ik heb uiterst betrouwbaar personeel en het verloop is gering. Mevrouw R. Thijs sen, mevrouw S. Willems, de kelners P. de Bekker en F. Jansen alsmede chef- huishoudelijke hulpen en twee keuken hulpen. Een pianist zorgt vijf dagen per week voor een sfeervol muziekje: in de weekends van 4 tot 11 uur en op drie werkdagen van 6 tot 11 uur. De heren Van Eeten en Ten Kate hebben een eigen taak in de zaak. Eerstge noemde verzorgt de administratie, terwijl de heer Ten Kate is belast met de dage lijkse gang van zaken, bijgestaan door zijn echtgenote, die bijspringt waar dat noodzakelijk wordt geacht. Compagnonschap De thans 41-jarige heer Ten Kate begon zijn horecaloopbaan op 17-jarige leeftijd als leerling-kelner, vervolgens presen teerde hij zich als steward bij de Hol- land-Amerika-lijn totdat hij op 27-jarige leeftijd als zelfstandig ondernemer café- bar Petersberg in Arnhem ging exploite ren. Dat heeft hij gedaan tot het moment dat hij een compagnonschap aanging met de heer Van Eeten. De liefde voor de horeca zit hem in het bloed. „Dat is natuurlijk niet zo verwon derlijk, want mijn gehele familie heeft al tijd in die bedrijfstak gewerkt, ik ben er dan ook helemaal in opgegroeid," vertelt de heer Ten Kate. „Mijn vader had ei genlijk een andere richting voor mij uit gestippeld, maar die ben ik niet ingesla gen omdat ik toch te veel verknocht was aan het horecagebeuren. Ik heb als zelfstandig ondernemer dertien jaar „barwerk" gedaan, maar ik moet wel zeggen dat het huidige café- en restau- rantwerk mij beter bevalt. De toekomst van dit bedrijf zie ik hele maal zitten, want de mensen vinden er een stukje nostalgie in terug. Hoewel het management een belangrijk onderdeel vormt in het hele gebeuren, moet mij toch van het hart, dat er heel wat meer komt kijken om een horecabedrijf in trek te doen zijn. De inrichting van de zaak en de kwaliteit van de produkten zijn erg belangrijk, maar vergeet daarbij zeker ook niet de persoonlijke aandacht voor de gasten, een gemoedelijke benade ring, een goede servering en een pretti- 23

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 23