Bodega „In de Boterwaag" in Nijmegen: een uiterst
modern horecabedrijf in een eeuwenoud pand
Nostalgie
Vierdaagse
Opname van het pand vóór de verbouwing.
stoffeerde zitbanken aangebracht, ui
termate geschikt voor zakenlunches en
afspraken.
Het bedrijf biedt plaats aan 165 gasten,
terwijl het terras is ingesteld op 100 be
zoekers, maar tijdens de jaarlijkse Vier
daagse wordt die capaciteit uitgebreid
tot 500. ,,ln de Boterwaag" is tevens in
gesteld op partijen, recepties, diners en
koude buffetten.
De Lionsclub hield er onlangs nog een
„middeleeuws diner" en in oktober vindt
er de Nacht van de mode plaats, een
nachtelijke modeshow in combinatie
met cabaret, muziek, dans en culinaire
geneugten.
In het bedrijf, dat dagelijks is geopend
van 9 uur 's morgens tot 1 uur 's nachts,
zeven dagen per week, vindt men vele
attributen die bij menigeen de nostalgie
oproepen. Zo treft men er zeer oude
lampen aan afkomstig van de Parijse
markthallen, gobelins uit dezelfde stad,
een oude wijnpers, een primitieve antie
voor vele doeleinden gebruikt. In het
westelijk deel van de begane grond van
het gebouw werd eens vlees verkocht,
terwijl het oostelijk deel plaatsbood aan
de botermarkt en de stadsweegschaal,
die dateert uit het jaar 1612. De boven-
etages waren bestemd voor de burger
wacht en de militaire hoofdwacht.
In het midden van de 17e eeuw werd het
eerste Nijmeegse postkantoor onder de
trap van de Boterwaag gevestigd, in
1855 het telegraafkantoor. In 1865 kwam
de bovenverdieping als hoofdbureau
van politie in gebruik. In 1884 werd de
Boterwaag gerestaureerd voor een be-
drag van slechts ƒ18.873,12. Voordat de
jongste restauratie was voltooid (daar
mee was een bedrag gemoeid van
ƒ4.000.000,—) deed het gebouw dienst
als opslagruimte, waar kunstenaars re
gelmatig hun exposities hielden en ook
het kerstspel werd opgevoerd.
Het thans gevestigde horeca-object be
staat uit een boven- en benedengedeel
te, dat afgescheiden kan worden door
schuifwanden. Het hogere gedeelte be
zit een houten balken plafond en op de
vloer zijn IJsselsteentjes ingelegd. Daar
bevinden zich ook het grote eikehouten
uitgiftebuffet en de open keuken, waar
chef-kok Th. Wulterkens en sous-chef E.
van de Mey de scepter zwaaien. In het
benedengedeelte zijn gewelvenplafonds
aangebracht; de vloer bestaat uit plavui
zen. Naast het gebruikelijke interieur zijn
ook diverse knusse zithoekjes met ge-
ke boterkarn en de oude stadsweeg
schaal, terwijl het plafond wordt gesierd
door een grote walviskaak uit het jaar
1800. De bezoekers kunnen er tegen
populaire prijzen genieten van een Hei-
neken pilsje, Hoppe en Bokma gedistil
leerd, een frisdrank uit het Vrumona as
sortiment of een wijntje van Reuchlin,
dat ook per karaf wordt geserveerd. De
liefhebbers van koffie kunnen een ruime
keuze maken uit een speciaal voor dat
doel ontworpen folder, waarop vele va
riaties staan. De vlees- en vismaaltijden
worden geserveerd met verse groenten,
sauzen, stokbrood, frites en aardappel
kroketten. Bepaalde gerechten worden
aan tafel bereid en tevens vindt de klant
er dagelijks een bepaalde specialiteit.
Pianist
Het bedrijf telt naast de twee eigenaars
negentien personeelsleden: zeven kel
ners, vier koks, drie buffetdames, drie
Buitenopname met terras van In de Boterwaag.
Op 13 oktober 1977 kreeg het onder
Monumentenzorg vallende pand aan de
Grote Markt 26, dat eigendom is van de
gemeente Nijmegen een nieuwe be
stemming. De heren T. van Eeten en J. L.
ten Kate vestigden er hun bodega „In de
Boterwaag". Een eet- en drinkgelegen-
heid, die thans geldt als een specifiek
ontmoetingscentrum voor de burgerij
van Nijmegen en omgeving, een plaats
waar gastheerschap hoogtij viert. Daar
vóór is het pand door de eeuwen heen
In de Boterwaag: interieur van de begane
grond.