Aan de voet van Kasteel Marienberg glooit de Leisten-wijngaard, een van de beroemdste van de stad Würzburg
felwijnen op literflessen. De laatste tijd
wordt hij steeds meer aangeplant voor
het winnen van kwaliteitswijnen. Hoewel
de wijnen uit deze druif een goede fles-
ontwikkeling kunnen maken, zijn ze in
hun jeugd op zijn best, omdat het zo ge
wenste zuurgehalte gering is.
Andere bekende druivesoorten zijn de
Scheurebe, Kerner, Rulander en Witte
Gutedel. Het zou te vervoeren om ze hier
alle te bespreken. De hiervoor genoem
de Riesling, Sylvaner en Müller-Thurgau
leveren 65 procent van de Duitse witte
kwaliteitswijnen.
Ik beschouw de witte wijnen van Duits
land als de enige belangrijke voor ons
land. Er zijn anderen, die dat niet met me
eens zijn, ik weet het. Vooral sommige
Duitsers zijn erg enthousiast over hun
rode wijnen. In hoeverre chauvinisme
hier een rol speelt, staat ter beoordeling.
In allerlei proeverijen zijn ons Duitse ro
de wijnen gepresenteerd, die beter zou
den zijn dan Franse wijnen. We konden
het niet beamen. Voor mij missen ze de
zuren, die aan rode wijnen het karakter
verlenen. Volledigheidshalve noem ik
hier drie rode druivesoorten, die in
Duitsland worden aangeplant:
Portugieser (4.5 procent), Spatburgun-
der (3.5 procent) en Trollinger, ook wel
Frankentaler genoemd (2 procent).
Kortom, als we over Duitse wijnen spre
ken, denken we aan de slanke, groene
(Moezel) of bruine (Rijn) flessen gevuld
met wijnen, die we wit noemen, maar in
kleur variëren van bijna kleurloos tot
goudgeel. De totale produktie is ver
deeld in 85 procent wit en 15 procent
rood.
De Verenigde Staten zijn de grootste af
nemers van Duitse wijnen met 335.000
hl, daarna Groot-Brittannië en Canada
met op de vierde plaats Nederland. De
laatste tijd neemt de omzet weer duide
lijk toe, wat zeker te danken is aan de
verbetering van de kwaliteit en het te
rugdringen van de allergoedkoopste zo
genoemde Konsumweine, die wij spot
tend „suikerwater" noemden.
Amfoor
We willen niet vergeten te vermelden,
dat in Duitsland de oudste fles wijn wordt
bewaard die bekend is. In het stadje
Speyer is namelijk een historisch mu
seum, waarin opgenomen een wijnmu
seum. Zeer oude werktuigen, die voor
het bewerken van de wijngaard werden
gebruikt, zijn hier te zien, evenals voor
werpen nodig voor opslag en vinificatie
tot 2000 jaar terug. Als pronkstuk toont
men een 1600 jaar oude amfoor wijn
kruik waar nog wijn in zit. Afgesloten
met een laagje olie heeft deze wijn de
eeuwen getrotseerd als één van de vele
bewijzen, dat Duitsland reeds in de oud
heid meetelde onder de landen met een
wijncultuur.
Duidelijk is op de foto te zien dat door het slingeren van de rivier, wijnbergen, die hoewel aan
dezelfde zijde van deze rivier gesitueerd, niet van dezelfde gunstige ligging ten opzichte van de
zon kunnen profiteren.
21