Rijpingstijd Müller-Thurgau Tros en blad van de Sylvaner produktie bereikt, maar de wijnen mis sen karakter. Van de totale aanplant maakt de Riesling ongeveer 24 procent uit. De beste wij nen, die van de Duitse wijngaarden ko men, zijn altijd uit het sap van de Ries lingdruif voortgekomen. Het zijn frisse wijnen, rijk aan smaakstoffen, veel fruit. In goede jaren is eT een evenwicht in zuur en zoet, wat aan de wijnen een ele gante harmonie verleent. Vruchtaanzetting van de Riesling druif.en hier vier maanden later de volle rijpe Riesling druiven De periode van bloei tot rijpe druif is in vier stadia te verdelen met als toevoeging de tijd van overrijping. 0 In het prille begin zien we uit de bloem een klein steeltje groeien met aan de zijden kleine bolletjes. Aan de vorm is de toekomstige tros al herkenbaar. De schil verandert van kleur, het suikergehalte neemt toe terwijl de zuren worden afgebroken. De druiven worden groter; onder invloed van de zon wordt steeds meer suiker gevormd. Zodra het maximale suikergewicht is bereikt moet de vrucht geplukt worden. Periode van overrijping als omschreven in het eerste deel gepubli ceerd in de vorige uitgave van Tap en Schap. Bij dit alles dienen we te bedenken dat de gehele biologische huishou ding van de plant door de bladeren wordt geregeld. Een gezonde weel derige bladvorming is veel belangrijker dan de leek aanvankelijk veron derstelt. Aansluitend op mijn vorige Parlant in Tap en Schap van mei willen we nu de druivesoorten die voor de Duitse wijnen gebruikt worden wat nader bekij ken. Het ligt voor de hand dat de druivesoort die voor een wijn als grondstof wordt gebruikt van groot belang is; er bestaat een zeer grote variëteit in wijndruiven. Vele kwekers zijn er in geslaagd door kruisingen nieuwe soorten te creëren. Daarbij werd getracht tekortkomingen te elimineren en de voordelige hoedanigheden te bevorderen. De Riesling Riesling is een druivesoort, die in vele talen is bezongen. Men noemt hem wel als de beste witte druif voor de wijnwin ning. Omdat de Riesling pas laat rijpt, moet bij aanplant de ligging van de wijn gaard zorgvuldig in overweging geno men worden, opdat de wijnstok van het grootst mogelijke aantal zonne-uren zal kunnen profiteren. Al eerder heb ik er op gewezen, dat de bodemsoort voor de verbouw van drui ven erg belangrijk is. Van de Riesling evenwel wordt wel eens gezegd, dat hij geen al te hoge eisen aan de bodem soort stelt. Dat mag dan hier en daar zo lijken; feit is dat de beste resultaten wor den verkregen op een onderlaag van leisteen, Schiefer in het Duits. Ook mer gel een mengsel van klei en koolzure kalk is een uitstekende voedingsbo dem voor Rieslingwijnen van hoge kwa liteit. Op kleilagen wordt wel een grotere Sylvaner Vroeger werd de Sylvanerdruif in Duits land veel aangeplant en het was eens zelfs de belangrijkste druivesoort. Oor zaak hiervan was, dat hij veel eerder rijpt, wat in een grensgebied voor de wijnbouw, als Duitsland nu eenmaal is, een belangrijk voordeel is ten opzichte van bijvoorbeeld de Riesling. Daar staat tegenover, dat de Sylvaner of Silvaner, zoals de Duitsers schrijven, een wat neutrale wijn geeft, waarin men de voor de kenners zo gewenste zuren mist. Op het ogenblik is nog 16 procent van het wijnoppervlak met Sylvaner aange plant. De druif stelt geen hoge eisen aan de bodem. Müller-Thurgau De meest aangeplante druivesoort in Duitsland is op het ogenblik de Riesling x Sylvaner, zoals we het dikwijls op het etiket zien staan of Müller-Thurgau. Müller was een wijnbouwdeskundige uit het Zwitserse kanton Thurgau. Hij deed zijn experimenten tegen het einde van de vorige eeuw en ontdekte daarmee een druivesoort, die vroeger rijpte dan de Riesling en ook een belangrijk grote re opbrengst bereikte; de wijnen hiervan waren toch iets fruitiger dan de Sylvaner De Müller-Thurgau gedijt het beste op een humusrijke, voedzame, vochtige ondergrond. Ook op kalk en leembodem worden nog goede resultaten verkregen. Men kiest voor de Müller-Thurgau graag de wat hoger gelegen wijngaarden, 250 tot 400 meter. In lagere gebieden is te veel water, terwijl deze druivesoort minder te lijden heeft van ziekten tijdens de bloei dan andere druivesoorten in hoge gebieden. De Müller-Thurgau kan onder gunstige condities van bodem en klimaat harmo nische wijnen geven in de kwaliteits klassen Kabinett, Spatlese en zelfs Aus- lese. Deze soort wordt trouwens ook veel gebruikt bij versnijdingen om zwakkere wijnen wat meer fleur te geven. Een tijdlang heeft men de Müller-Thur gau beschouwd als een verbeterde Syl vaner en geleverd in de categorie ta-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 20