HOPKIEMEN ETEN IN
DE CONINCKSHOEK
Delicatesse
De Coninckshoek
In de week van 11 april werden in res
taurant De Coninckshoek te Haarlem
gerechten geserveerd waarbij de hop-
kiem een belangrijk ingrediënt was. Een
reden voor Tap en Schap om eens een
kijkje te gaan nemen in het restaurant
van de heer en mevrouw J. van Meurs,
temeer omdat de hop zo'n belangrijk
bestanddeel vormt van het bier.
De Coninckshoek van buitenaf Chef-kok Kroner van De Coninckshoek maakt de hopkiemen klaar
ren). Bij het hoofdgerecht kon men kie
zen uit een Sole ,,St. Arnould" (zeetong)
en de Saumon „Greetje" een verse zalm
met een saus van fijne tuinkruiden, bier
en hopkiemen. Bij deze gerechten was
er een keuze tussen de wijnkaart en
speciaal voor deze gelegenheid een uit
gebreide bierkaart waarop een aantal
soorten bier stond, waaronder het "oud-
Zottegem" een bier dat geschonken
wordt uit een champagnefles wat voor
bier natuurlijk heel ongewoon is maar
wel origineel. En om niet te vergeten,
ons eigen Amstel Gold stond ook op de
ze gevarieerde kaart vermeld. De heer
Van Meurs heeft het plan opgevat in de
toekomst naast de wijnkaart een perma
nente bierkaart te gaan presenteren wat
uiteraard goed nieuws is voor die lief
hebbers die van plan zijn De Conincks
hoek een bezoek te brengen.
Het eten van hopkiemen is in Nederland
nauwelijks bekend. Het gebruik komt uit
België waar ze ,,hopkeesten" heten. Het
was dan ook de Belgische chef-kok Erik
de Wilde van restaurant 't Kasteeltje in
Asse die de hopkiemen naar Nederland
bracht, van hem komt ook het idee een
soort festival te organiseren. De hop-
kiem is een delicatesse en aangezien
bijzondere gerechten meestal prijzig
zijn, geldt dit zeker voor de hopkiem, die
ƒ25,- per kilo kost. Dit komt doordat de
manier van oogsten zeer tijdrovend is en
hier maar weinig boeren voor te vinden
zijn. Daarom is de duur van dit festival
ook maar één week.
De Coninckshoek zelf is beslist de
moeite van een bezoek waard, ook als er
Het oogsten van de hopplant
geen hopfestival is. Het restaurant was in
vroeger tijden een wijnhuis. Een gedeel
te hiervan is nog niet zo lang geleden
verbouwd, terwijl het oude proeflokaal
nog in authentieke staat verkeert, wat
natuurlijk een speciale sfeer geeft aan
De Coninckshoek. Ter gelegenheid van
het hopfestival waren aan de muren li
nosneden opgehangen van de Belgi
sche kunstenaar Eugeen van den
Broeck die de legenden van de hopduvel
„Moenen" uitbeelden.
Smaak
De smaak van de hopkiem is ongeveer te
vergelijken met postelein en rauw ziet
het eruit als taugé. De hopkiem wordt op
dezelfde wijze schoongemaakt als verse
sperzieboontjes.
Tap en Schap had het genoegen kennis
te maken met het speciaal voor deze
week samengestelde menu dat uit het
volgende bestond: Als voorgerecht was
daar de toast „Alostoise" een toastje
met een ragoüt van champignons, hop
kiemen en bier het geheel werd gegrati
neerd met Gruyère kaas. Het tweede ge
recht zou je kunnen beschrijven als een
soort soep waarin natuurlijk de hopkie
men waren verwerkt samen met prei,
wortelen, bier en coquilles (schelpdie-
De heer Van Meurs bij zijn bierassortiment
11