HOPKIEMEN ETEN IN DE CONINCKSHOEK Delicatesse De Coninckshoek In de week van 11 april werden in res taurant De Coninckshoek te Haarlem gerechten geserveerd waarbij de hop- kiem een belangrijk ingrediënt was. Een reden voor Tap en Schap om eens een kijkje te gaan nemen in het restaurant van de heer en mevrouw J. van Meurs, temeer omdat de hop zo'n belangrijk bestanddeel vormt van het bier. De Coninckshoek van buitenaf Chef-kok Kroner van De Coninckshoek maakt de hopkiemen klaar ren). Bij het hoofdgerecht kon men kie zen uit een Sole ,,St. Arnould" (zeetong) en de Saumon „Greetje" een verse zalm met een saus van fijne tuinkruiden, bier en hopkiemen. Bij deze gerechten was er een keuze tussen de wijnkaart en speciaal voor deze gelegenheid een uit gebreide bierkaart waarop een aantal soorten bier stond, waaronder het "oud- Zottegem" een bier dat geschonken wordt uit een champagnefles wat voor bier natuurlijk heel ongewoon is maar wel origineel. En om niet te vergeten, ons eigen Amstel Gold stond ook op de ze gevarieerde kaart vermeld. De heer Van Meurs heeft het plan opgevat in de toekomst naast de wijnkaart een perma nente bierkaart te gaan presenteren wat uiteraard goed nieuws is voor die lief hebbers die van plan zijn De Conincks hoek een bezoek te brengen. Het eten van hopkiemen is in Nederland nauwelijks bekend. Het gebruik komt uit België waar ze ,,hopkeesten" heten. Het was dan ook de Belgische chef-kok Erik de Wilde van restaurant 't Kasteeltje in Asse die de hopkiemen naar Nederland bracht, van hem komt ook het idee een soort festival te organiseren. De hop- kiem is een delicatesse en aangezien bijzondere gerechten meestal prijzig zijn, geldt dit zeker voor de hopkiem, die ƒ25,- per kilo kost. Dit komt doordat de manier van oogsten zeer tijdrovend is en hier maar weinig boeren voor te vinden zijn. Daarom is de duur van dit festival ook maar één week. De Coninckshoek zelf is beslist de moeite van een bezoek waard, ook als er Het oogsten van de hopplant geen hopfestival is. Het restaurant was in vroeger tijden een wijnhuis. Een gedeel te hiervan is nog niet zo lang geleden verbouwd, terwijl het oude proeflokaal nog in authentieke staat verkeert, wat natuurlijk een speciale sfeer geeft aan De Coninckshoek. Ter gelegenheid van het hopfestival waren aan de muren li nosneden opgehangen van de Belgi sche kunstenaar Eugeen van den Broeck die de legenden van de hopduvel „Moenen" uitbeelden. Smaak De smaak van de hopkiem is ongeveer te vergelijken met postelein en rauw ziet het eruit als taugé. De hopkiem wordt op dezelfde wijze schoongemaakt als verse sperzieboontjes. Tap en Schap had het genoegen kennis te maken met het speciaal voor deze week samengestelde menu dat uit het volgende bestond: Als voorgerecht was daar de toast „Alostoise" een toastje met een ragoüt van champignons, hop kiemen en bier het geheel werd gegrati neerd met Gruyère kaas. Het tweede ge recht zou je kunnen beschrijven als een soort soep waarin natuurlijk de hopkie men waren verwerkt samen met prei, wortelen, bier en coquilles (schelpdie- De heer Van Meurs bij zijn bierassortiment 11

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 11