V Ik v onder het „amtliche Prüfungsnummer", afgekort tot a.P., dat slechts aan wijnen verleend wordt, die al in de herfst offi cieel zijn aangemeld voor controle. Des kundigen bekijken de te velde staande oogst en onderzoeken in een later sta dium de gewonnen most. Voor de derde groep, de Qualitatsweine mit Pradikat, gaan de eisen nog verder. De wijn, die vroeger, dat wil zeggen, vóór 1971 ,,naturrein" werd genoemd, dus niet met behulp van suikertoevoeging op alcoholsterkte was gebracht, valt nu on der de categorie „Kabinettwein". Het zijn uitgerijpte wijnen, waarin het rest- zoet in evenwicht is met de zuren en die als zodanig een eigen karakter hebben, niet misvormd door kunstmatige verbe tering. De volgende in het scala Qualitatsweine mit Pradikat is de „Spatlese", de naam zegt het al, wijn uit druiven die later ge oogst zijn dan normaal. Volgens de overlevering zou bij toeval op het be roemde Schloss Johannisberg ontdekt zijn dat te laat geoogste druiven een wijn voortbrengen die opvalt door een zeer speciale geur en een fijne smaak. Vol gens dit verhaal zou de koerier van het slot, dat toen nog een klooster was, on derweg overvallen zijn toen hij 150 mijlen ver naar de Aartsbisschop van Fulda moest gaan om toestemming voor het binnenhalen van de druivenoogst te vragen. Denkt u zich even in 200 km te paard en dan nog overvallen worden ook. De wachtende monniken zagen in tussen een mooie oogst verloren gaan. Dat dachten ze althans want toen, zes weken te laat, de permissie tot oogsten was verkregen bleek de wijn die uit de kleverige, reeds rottende druiven werd verkregen alles wat tot dan toe bekend was te overtreffen. KimiER DES L0STERS30MJN M50ERGBRINGT DEN VEBÏWEIFEL1 WARTENDENMÖN CHENVERSPATET die LESEGENEHMI ÖUNG DESFliftST ABTESVOK FULDA SO ENTDECKTE- MAN UM1775 DEH wertok-edelfAule 1>ND DERSPMTLESÏ f\[ gens om zo 200 km te reizen. Keurig uit gebeiteld in steen staat daaronder: De koerier van het klooster Johannis berg brengt aan de vertwijfeld wachten de monniken verlaat de goedkeuring van de Vorst-Abt van Fulda om te oogsten. Zo ontdekte men rond 1775 de waarde van de edelrotting (Edelfaule) en de Spatlese. Begrijpelijk dat de monniken vreesden dat hun oogst verloren was toen ze de druiven in deze toestand zagen. Se non vero, ben trovato. Als het niet waar is, is het goed gevonden. In ieder geval biedt deze overlevering mij de ge legenheid iets meer te vertellen over de edelrotting waarover nogal eens een misverstand blijkt te bestaan. Niet alle rotte of overrijpe druiven zijn beïnvloed door de botrytis cinerea; voor het ge dijen van deze gunstig werkende para siet moeten de klimatologische omstan digheden ideaal zijn. Diezelfde, aanvan kelijk gewenste schimmel, botrytis cine rea kan namelijk schadelijk zijn zodra de weersomstandigheden niet meewerken. teert op de suiker en de zuren in sap, maar het meest op de zuren, zodat een werkelijke verandering van de most wordt veroorzaakt. Door het geconcen treerde, hoge suikergehalte gist de wijn erg moeilijk en het vraagt veel zorg en vakkennis om de gehele langdurige pro cedure tot een goed einde te brengen. Te meer daar een aanzienlijke hoeveel heid glycerol wordt gevormd, soms tot meer dan twintig gram per liter. Vermeld zij nog dat de botrytis cinerea de glucose in de suiker meer verbruikt dan de fruc tose. Het resultaat van deze vinificatie zijn altijd wijnen met een edel zoet. Ze worden daarom dikwijls onder dessert wijnen gerubriceerd, een terminologie die niet geheel juist is. In de Bordeaux worden bijvoorbeeld de Sauternes en Bergeracs nog steeds als aperitieven geserveerd, al neemt deze gewoonte meer en meer af. U hebt dus begrepen dat er naast de Spatleses waarover ik het had toen ik de wijnbereiding onder verrijkende schim melinvloed begon te bespreken, ook in andere landen dan Duitsland op dezelf de wijze te werk wordt gegaan. Als voornaamste noem ik in Frankrijk: Sau ternes - Bergerac - Barsac - Cöteaux du Layon. Men moet ze vooral niet verwar ren met de zoete wijnen uit de Jura of Italië, waarvoor de druiven worden in gedroogd. Verdergaand in de reeks kwaliteitswij nen met predikaat Q.b.A. kom ik bij de „Auslese", als erenaam voor tijdens de verlate oogst geselecteerde trossen. Een „Beerenauslese" gaat nog verder en geeft aan dat de meest rijpe druiven uit de nog aan de stok hangende trossen De ongelukkige koerier is onsterfelijk geworden in een standbeeld dat zich bij de ingang van het kasteel bevindt. Te paard zit hij daar, braaf met een tros druiven in de ene hand en de rol met toestemming in de andere. Lastig overi- Nauwelijks te geloven dat onder deze sneeuwdeken de tere, overrijpe druiven wachten die straks de kostelijke Eisweinzullen voortbrengen. Wanneer er veel regen valt tijdens een zijn geplukt. warme periode in de tijd van overrijping ontstaat de „pourriture grise", grijze verrotting. Indien niet tijdig wordt inge grepen kan dit desastreuze gevolgen hebben. Om dus een gunstige werking van de botrytis cinerea te mogen ver wachten moet het droog, warm weer zijn nadat de normale algemene oogst heeft plaatsgevonden. Ik zei het reeds, de bo trytis cinerea is een parasiet die zich voedt ten koste van de afstervende druif. De druif schrompelt ineen, barst open en verliest veel vocht. De schimmel vege- Het summum in deze reeks is dan de „Trockenbeerenauslese" voor de zeer late, bijna ingedroogde druiven. Het spreekt wel vanzelf dat bij deze laatste soorten veel druivesap verloren is ge gaan, de opbrengst dus minder is, ergo de wijnen zeer duur moeten worden verkocht. Dat geldt ook voor de „Eiswein" die werd verkregen uit druiven waarover de eerste vorst is gegaan. Op dit punt komt de Rieslingdruif ter sprake waarover graag een volgende keer meer. 25

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 61