Ib2| geen traditonele boerengerechten. Het is een wonderlijke ervaring, aan één tafel met twaalf mensen, bijna geen plaats voor je bord meer te hebben om dat alles wordt volgezet met flessen, waarbij de één probeert de andere met zijn kwaliteiten te overtroeven en men dan ook nog verwacht, dat je in staat bent om in deze rommelige gezelligheid een verantwoord oordeel te vellen. In tussen heb je in deze drie dagen een wereld van belevenissen doorgemaakt. Zaterdags op de Clos Vougeot ontmoet je oude bekenden uit Amerika. Zondags staat het stadje Beaune op stelten, waar in de hallen van het voormalige stadhuis alles wat benen heeft bij elkaar is geko men om de gul aangeboden Bourgondi sche wijnen te proeven. Een ,,va et vient" van mensen van elke rang en stand. Er zijn er die door hun rode ge laatskleur duidelijk kenbaar zijn als boe ren en anderen, die qua kleding en ge laatskleur duidelijk in één van de som bere kantoren van de wijnhandel in Beaune een groot deel van hun leven moeten slijten. Er zijn gezinnen met kleine kinderen, die tussen de dringende menigte worden doorgesleurd en af en toe worden besproeid door de druppel tjes, die uit de trillende wijnnappen (tas- tevins) op hen neerdalen, 's Avonds zijn er dan de verkopen van de Hospice de Beaune", een stukje onvergelijkbare folklore, waarbij een partij wijn de span ning ten top kan voeren door de on waarschijnlijk hoge bedragen, die gebo den worden. Zo bracht een partij van zeven fusten a 228 liter Corton Docteur Peste Ffrs. 237.300 op, dus ƒ118.650 of te wel ƒ17.000 per fust. De irreëel hoge prijzen worden mede bepaald uit een oogpunt van publiciteit. De koper is er zich wel van bewust, dat zijn naam in alle delen van de wereld genoemd zal worden Desondanks fun geren deze verkopen als trendsetter voor de prijzen van de Bourgognewij nen. Wij verlieten dan ook de ,,ventes" met het katterige gevoel, dat de toch al dure Bourgognewijnen nog weer hoger in prijs zouden worden Datzelfde kan gezegd worden van de Bordeauxwijnen, waar prijsverhogingen tussen 20 - 70 procent worden genoteerd M. Claude Bouchard (rechts) proeft de jonge Mathelie in de Caves de la Charité. Om alle misverstanden te voorkomen breng ik in herinnering, dat ik in deze rubriek de klassieke wijnen bespreek, dat wil zeggen de wijnen, die onder de een of andere van overheidswege ge sanctioneerde maatregel vallen. Niet bespreekbaar zijn in hun eenvoud de naamloze wijnen, die, verdeeld over de gehele Europese wijngaard, worden aangetroffen In de EEG is het wijnver- bruik dalende. Op het ogenblik is het gemiddelde verbruik per hoofd van de bevolking in de lidstaten 50,3 liter per jaar en deze naar onze maatstaven for midabele hoeveelheid vermindert elk jaar met ongeveer één liter. Merkwaardig is nu om vastte stellen, dat met name de Fransen een betere kwali teit wijn gaan drinken en daardoor dus mede verantwoordelijk zijn voor de forse prijsstijgingen. Reeds jaren geleden hebben de Piqueurs de Vins de Paris voorspeld, dat de Fransen zich van de wijn zouden afkeren als gevolg van de slechte kwaliteit van de eenvoudige ta felwijnen Zij kregen gelijk. Als gevolg van de kwantiteitsbeperkin gen, die in de Appellations Controlées verankerd liggen, is er op het ogenblik een groot gebrek aan goede wijnen met herkomstbenamingen Reeds eerder heb ik gewezen op de al ternatieve wijngaard Italië, waar goede De afslager (crieur) Etienne Deschamps is op de veilingen van de Hospice de Beaune een markante figuur, die met zijn enthousiasme probeert de prijzen op te voeren. wijn met de zeer ervaren maitre de Chais M. wijnen tegen redelijke prijzen worden geproduceerd Maar ook Frankrijk is druk bezig om nieuwe gebieden tot ont plooiing te brengen, waar onder des kundige leiding wijnen van een aan vaardbaar kwaliteitsniveau worden ge produceerd, met name in de Languedoc. Anderzijds ervaren wij het merkwaardige fenomeen, dat het rooien van de witte wijnstokken in de Bordeaux ten gunste van de blauwe druiven een tekort aan witte wijn heeft veroorzaakt. In 1977 werd gemiddeld 47 procent minder rode wijn geoogst dan in normale jaren en 35 procent minder witte wijn. Toch stijgen de prijzen voor witte Bordeaux meer nog dan de rode tot ongekende hoogten. Zo werd de prijs voor Graves Supérieures bijna verdubbeld. Een van de oorzaken, ik schreef het reeds, is de sterk gestegen vraag naar kwaliteitswijnen in de gehele wereld. In Frankrijk drinkt men in 52 procent van de gezinnen dagelijks wijn. Slechts één procent daarvan was tot nu toe wijn met Appellation Controlée. Het ongelukkige voor de Franse economie is nu, dat van de eenvoudige wijn, waarvan men een grote overvloed had, steeds minder wordt geconsumeerd, terwijl op de kwa liteitswijnen waaraan men een chro nisch tekort had steeds meer een be roep wordt gedaan. La Journée Vinicole omschrijft het aldus: ,,Le Frangais boit moins, mais recherche de plus en plus la qualité. Sa consommation accuse une baisse assez sensible, mais on observe en même temps que les vins de qualité suivent une ligne régulièrement ascen- dante, au détriment de la consommation des vins de table." Vert. ,,De Fransman drinkt minder, maar vraagt steeds meer naar kwaliteit. Zijn verbruik laat een gevoelige daling zien, maar tegelijkertijd vertonen de kwali teitswijnen een regelmatig stijgende lijn ten koste van de consumptie aan tafel wijnen." Deskundigen wijzen ook de economi sche crisis aan voor het dalende gebruik van eenvoudige wijnen in de veronder stelling dat de gewone man minder zou zijn gaan drinken. Ik geloof daar niet in. Veeleer neem ik aan, dat de consument terecht het gekleurde water laat staan en liever minder maar goed drinkt; of zoals een Italiaan zei: ,,Chi piü beve, meno beve", wie meer drinkt, drinkt minder 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 21