Ib2|
geen traditonele boerengerechten.
Het is een wonderlijke ervaring, aan één
tafel met twaalf mensen, bijna geen
plaats voor je bord meer te hebben om
dat alles wordt volgezet met flessen,
waarbij de één probeert de andere met
zijn kwaliteiten te overtroeven en men
dan ook nog verwacht, dat je in staat
bent om in deze rommelige gezelligheid
een verantwoord oordeel te vellen. In
tussen heb je in deze drie dagen een
wereld van belevenissen doorgemaakt.
Zaterdags op de Clos Vougeot ontmoet
je oude bekenden uit Amerika. Zondags
staat het stadje Beaune op stelten, waar
in de hallen van het voormalige stadhuis
alles wat benen heeft bij elkaar is geko
men om de gul aangeboden Bourgondi
sche wijnen te proeven. Een ,,va et
vient" van mensen van elke rang en
stand. Er zijn er die door hun rode ge
laatskleur duidelijk kenbaar zijn als boe
ren en anderen, die qua kleding en ge
laatskleur duidelijk in één van de som
bere kantoren van de wijnhandel in
Beaune een groot deel van hun leven
moeten slijten. Er zijn gezinnen met
kleine kinderen, die tussen de dringende
menigte worden doorgesleurd en af en
toe worden besproeid door de druppel
tjes, die uit de trillende wijnnappen (tas-
tevins) op hen neerdalen, 's Avonds zijn
er dan de verkopen van de Hospice de
Beaune", een stukje onvergelijkbare
folklore, waarbij een partij wijn de span
ning ten top kan voeren door de on
waarschijnlijk hoge bedragen, die gebo
den worden. Zo bracht een partij van
zeven fusten a 228 liter Corton Docteur
Peste Ffrs. 237.300 op, dus ƒ118.650 of
te wel ƒ17.000 per fust.
De irreëel hoge prijzen worden mede
bepaald uit een oogpunt van publiciteit.
De koper is er zich wel van bewust, dat
zijn naam in alle delen van de wereld
genoemd zal worden Desondanks fun
geren deze verkopen als trendsetter
voor de prijzen van de Bourgognewij
nen. Wij verlieten dan ook de ,,ventes"
met het katterige gevoel, dat de toch al
dure Bourgognewijnen nog weer hoger
in prijs zouden worden Datzelfde kan
gezegd worden van de Bordeauxwijnen,
waar prijsverhogingen tussen 20 - 70
procent worden genoteerd
M. Claude Bouchard (rechts) proeft de jonge
Mathelie in de Caves de la Charité.
Om alle misverstanden te voorkomen
breng ik in herinnering, dat ik in deze
rubriek de klassieke wijnen bespreek,
dat wil zeggen de wijnen, die onder de
een of andere van overheidswege ge
sanctioneerde maatregel vallen. Niet
bespreekbaar zijn in hun eenvoud de
naamloze wijnen, die, verdeeld over de
gehele Europese wijngaard, worden
aangetroffen In de EEG is het wijnver-
bruik dalende. Op het ogenblik is het
gemiddelde verbruik per hoofd van de
bevolking in de lidstaten 50,3 liter per
jaar en deze naar onze maatstaven for
midabele hoeveelheid vermindert elk
jaar met ongeveer één liter.
Merkwaardig is nu om vastte stellen, dat
met name de Fransen een betere kwali
teit wijn gaan drinken en daardoor dus
mede verantwoordelijk zijn voor de forse
prijsstijgingen. Reeds jaren geleden
hebben de Piqueurs de Vins de Paris
voorspeld, dat de Fransen zich van de
wijn zouden afkeren als gevolg van de
slechte kwaliteit van de eenvoudige ta
felwijnen Zij kregen gelijk.
Als gevolg van de kwantiteitsbeperkin
gen, die in de Appellations Controlées
verankerd liggen, is er op het ogenblik
een groot gebrek aan goede wijnen met
herkomstbenamingen
Reeds eerder heb ik gewezen op de al
ternatieve wijngaard Italië, waar goede
De afslager (crieur) Etienne Deschamps is op de veilingen van de Hospice de Beaune een
markante figuur, die met zijn enthousiasme probeert de prijzen op te voeren.
wijn met de zeer ervaren maitre de Chais M.
wijnen tegen redelijke prijzen worden
geproduceerd Maar ook Frankrijk is
druk bezig om nieuwe gebieden tot ont
plooiing te brengen, waar onder des
kundige leiding wijnen van een aan
vaardbaar kwaliteitsniveau worden ge
produceerd, met name in de Languedoc.
Anderzijds ervaren wij het merkwaardige
fenomeen, dat het rooien van de witte
wijnstokken in de Bordeaux ten gunste
van de blauwe druiven een tekort aan
witte wijn heeft veroorzaakt. In 1977
werd gemiddeld 47 procent minder rode
wijn geoogst dan in normale jaren en 35
procent minder witte wijn. Toch stijgen
de prijzen voor witte Bordeaux meer
nog dan de rode tot ongekende
hoogten. Zo werd de prijs voor Graves
Supérieures bijna verdubbeld.
Een van de oorzaken, ik schreef het
reeds, is de sterk gestegen vraag naar
kwaliteitswijnen in de gehele wereld. In
Frankrijk drinkt men in 52 procent van de
gezinnen dagelijks wijn. Slechts één
procent daarvan was tot nu toe wijn met
Appellation Controlée. Het ongelukkige
voor de Franse economie is nu, dat van
de eenvoudige wijn, waarvan men een
grote overvloed had, steeds minder
wordt geconsumeerd, terwijl op de kwa
liteitswijnen waaraan men een chro
nisch tekort had steeds meer een be
roep wordt gedaan. La Journée Vinicole
omschrijft het aldus: ,,Le Frangais boit
moins, mais recherche de plus en plus la
qualité. Sa consommation accuse une
baisse assez sensible, mais on observe
en même temps que les vins de qualité
suivent une ligne régulièrement ascen-
dante, au détriment de la consommation
des vins de table."
Vert. ,,De Fransman drinkt minder, maar
vraagt steeds meer naar kwaliteit. Zijn
verbruik laat een gevoelige daling zien,
maar tegelijkertijd vertonen de kwali
teitswijnen een regelmatig stijgende lijn
ten koste van de consumptie aan tafel
wijnen."
Deskundigen wijzen ook de economi
sche crisis aan voor het dalende gebruik
van eenvoudige wijnen in de veronder
stelling dat de gewone man minder zou
zijn gaan drinken. Ik geloof daar niet in.
Veeleer neem ik aan, dat de consument
terecht het gekleurde water laat staan en
liever minder maar goed drinkt; of zoals
een Italiaan zei: ,,Chi piü beve, meno
beve", wie meer drinkt, drinkt minder
21