Het lijkt mij goed om in deze eerste Par-
lant van het nieuwe jaar eens in de Eu
ropese wijngaard rond te kijken en vast
te stellen, wat er nu van alle tegenstrijdi
ge berichten daarover in 1977 is be
waarheid. Laten wij voorop stellen dat
elk jaar opnieuw, zeker in de „komkom
mertijd", de kranten elk bericht over de
komende oogst aangrijpen om het pu
bliek stelselmatig op de hoogte te hou
den. Hoewel wij in de loop van het sei
zoen aan de weersgesteldheid een aar
dige graadmeter hebben hoe de oogst
zou kunnen verlopen, is tot aan de dag
van de pluk niets met zekerheid te voor
spellen. De wijnoogst 1977 in de West-
europese produktiegebieden is daarvan
een sprekend voorbeeld.
Laten wij eerst de stadia in de verande
ring van de kale wijnstronk tot vruchten-
dragende plant eens nagaan:
Reeds in februari/maart wordt de wijn
stok gemodelleerd door het wegsnoeien
van overtollige twijgen. In een vorige
Parlant heb ik de verschillende snoeiwij-
zen al eens beschreven. Dan vindt ook
de „débuttage" plaats, waarmee be
doeld wordt, dat de aarde, die men in
november ter bescherming van de ent
plaats rond de wijnstam heeft opge
hoopt, nu weer wordt verwijderd. De
wortels krijgen daardoor meer lucht en
de uitgestrooide mest wordt dooreen
gemengd. Bovendien wordt het kiemen
de onkruid verwijderd, terwijl een deel
van de insektenlarven door de kou om
komt.
In april wordt de wijngaard schoonge
maakt, spant men waar nodig nieuwe
draden waarlangs de wijnranken moeten
worden vastgebonden en maakt men de
harde grond rond de wijnstam los om het
ademen van de plant te bevorderen.
In mei vindt een besproeiing plaats met
kopersulfaat, geneutraliseerd door kalk
en worden ook andere chemische be
spuitingen tegen schimmels en onge
dierte toegepast.
Tot aan de oogst blijft men nu bezig met
het verwijderen van de niet gewenste lo
ten aan de wijnstok. Er vinden nog be
spuitingen plaats met zwavelpoeder, die
tegen het invallen van de duisternis of
's morgens heel vroeg worden toege-
Elke plaats die een reputatie heeft verworven
door zijn wijnproduktie is met een stand ver
tegenwoordigd op de proeverijen in het stad
huis.
Gedelegeerden uit de Bourgondische wijnhandel zijn getuigen, opdat de toewijzing van de
geveilde partijen rechtvaardig verloopt.
past, omdat er dan bijna geen wind is.
In augustus komen daar nog de werk
zaamheden in de kelder bij ter voorbe
reiding van de oogst in september/ok
tober. Dit is heel summier de periode van
het uitlopen van het schijnbaar dode
hout tot aan de pluk van de rijpe vruch
ten. Zoals reeds gezegd kan de mens
door „begeleiding" van de wijnstok (het
losmaken van de grond, bescherming
door aanaarding tegen vorst, bestrij
dingsmiddelen) veel doen om schade
lijke invloeden te beperken De grillige
weersomstandigheden hebben wij ech
ter niet in de hand. In 1977 begonnen
door het warme weer de wijnstokken
reeds uit te lopen en liet alles zich zeer
fraai aanzien. De ervaren wijnbouwers
juichten echter niet om deze voortijdige
lentevreugde. Er kunnen immers nog
hagelbuien en grote koude komen.
De lage temperaturen, die op 10 april
1977 werden gemeten, waren echter zo
uitzonderlijk, dat men kon spreken van
een catastrofe. In sommige gebieden
was de oogst voor vijftig procent ver
nield. In jong aangeplante wijngaarden
waren de pas aangeplante enten bevro
ren, waardoor de wijngaard voor drie
jaar onbruikbaar werd. Veel wijnbou
wers besloten geen goed geld naar
kwaad geld te gooien en lieten de wijn
gaard voor wat hij was. Geen investerin
gen in bestrijdingsmiddelen, arbeids
lonen. Maar ziet, in september begon
een langdurige periode van volop zon
neschijn, die tot half oktober aanhield!
Vooral de noordelijke wijngebieden
hebben hiervan uitermate geprofiteerd,
zodat althans een hoger rendement
werd verkregen dan aanvankelijk werd
verondersteld. Vooral in Duitsland viel
de oogst kwantitatief mee. Kwalitatief zal
1977 de geschiedenis ingaan als „une
année jalouse", dat wil zeggen hier en
daar wel aardige wijnen, maar over het
algemeen een slecht wijnjaar
Wat ik hierboven schreef, heeft voorna
melijk betrekking op de Franse en Duitse
wijngaard. In Italië was het verloop an
ders, hoewel het eindresultaat op het
zelfde neerkomt. Nog tot in september
toe sprak men van een excellent jaar
voor de Italiaanse wijnen; edoch, begin
oktober hebben stormen en regenbuien
grote delen van de oogst vernield,
waardoor kwantitatief veel schade is ge
leden. Aangezien de Italiaanse kwali
teitswijnen voor Nederland nog niet zo
belangrijk zijn, zal ik u niet lastigvallen
met cijfers en percentages, die aandui
den welke verliezen ten opzichte van een
normale oogst werden geleden.
De importantie van de Italiaanse wijnen
voor de overige wijnconsumerende lan
den in aanmerking genomen zal dit te
kort voor ons zeker zijn nadelige invloed
duidelijk maken.
In november bezocht ik de „Trois Glo-
rieuses" Dit zijn de feestelijke diners in
de Bourgogne, waar vele prominenten
uit de internationale wijnhandel elkaar
treffen en deoogstresultaten bespreken
De feestelijkheden worden ingeluid door
een groot gala-diner op de Clos Vou-
geot, waar 's middags de intronisatie van
de nieuwe Chevaliers du Tastevin
plaatsvond.
Zondags het diner „Aux Chandelles" in
het Appartement du Roi te Beaune; onze
minister van landbouw mr. A. P. J. M. M
van der Stee was hier een van de
eregasten. De maandag daarop vond de
van oorsprong „wijnboeren-maaltijd"
plaats, de zogenoemde La Paulée de
Meursault, waarbij iedere gast zijn beste
flessen meebrengt. Dit evenement is uit
gegroeid tot het meest pittoreske van de
„Trois Glorieuses", waarbij alweer de
Nederlandse wijnhandel goed vertegen
woordigd is en waarvoor men ongeveer
een jaar van tevoren een plaats moet
bespreken
Nog steeds zit men aan eenvoudige ta
fels. De gerechten, die daarop worden
geserveerd, zijn hoewel niet uit de cu
linaire hogeschool toch zeker ook