Het lijkt mij goed om in deze eerste Par- lant van het nieuwe jaar eens in de Eu ropese wijngaard rond te kijken en vast te stellen, wat er nu van alle tegenstrijdi ge berichten daarover in 1977 is be waarheid. Laten wij voorop stellen dat elk jaar opnieuw, zeker in de „komkom mertijd", de kranten elk bericht over de komende oogst aangrijpen om het pu bliek stelselmatig op de hoogte te hou den. Hoewel wij in de loop van het sei zoen aan de weersgesteldheid een aar dige graadmeter hebben hoe de oogst zou kunnen verlopen, is tot aan de dag van de pluk niets met zekerheid te voor spellen. De wijnoogst 1977 in de West- europese produktiegebieden is daarvan een sprekend voorbeeld. Laten wij eerst de stadia in de verande ring van de kale wijnstronk tot vruchten- dragende plant eens nagaan: Reeds in februari/maart wordt de wijn stok gemodelleerd door het wegsnoeien van overtollige twijgen. In een vorige Parlant heb ik de verschillende snoeiwij- zen al eens beschreven. Dan vindt ook de „débuttage" plaats, waarmee be doeld wordt, dat de aarde, die men in november ter bescherming van de ent plaats rond de wijnstam heeft opge hoopt, nu weer wordt verwijderd. De wortels krijgen daardoor meer lucht en de uitgestrooide mest wordt dooreen gemengd. Bovendien wordt het kiemen de onkruid verwijderd, terwijl een deel van de insektenlarven door de kou om komt. In april wordt de wijngaard schoonge maakt, spant men waar nodig nieuwe draden waarlangs de wijnranken moeten worden vastgebonden en maakt men de harde grond rond de wijnstam los om het ademen van de plant te bevorderen. In mei vindt een besproeiing plaats met kopersulfaat, geneutraliseerd door kalk en worden ook andere chemische be spuitingen tegen schimmels en onge dierte toegepast. Tot aan de oogst blijft men nu bezig met het verwijderen van de niet gewenste lo ten aan de wijnstok. Er vinden nog be spuitingen plaats met zwavelpoeder, die tegen het invallen van de duisternis of 's morgens heel vroeg worden toege- Elke plaats die een reputatie heeft verworven door zijn wijnproduktie is met een stand ver tegenwoordigd op de proeverijen in het stad huis. Gedelegeerden uit de Bourgondische wijnhandel zijn getuigen, opdat de toewijzing van de geveilde partijen rechtvaardig verloopt. past, omdat er dan bijna geen wind is. In augustus komen daar nog de werk zaamheden in de kelder bij ter voorbe reiding van de oogst in september/ok tober. Dit is heel summier de periode van het uitlopen van het schijnbaar dode hout tot aan de pluk van de rijpe vruch ten. Zoals reeds gezegd kan de mens door „begeleiding" van de wijnstok (het losmaken van de grond, bescherming door aanaarding tegen vorst, bestrij dingsmiddelen) veel doen om schade lijke invloeden te beperken De grillige weersomstandigheden hebben wij ech ter niet in de hand. In 1977 begonnen door het warme weer de wijnstokken reeds uit te lopen en liet alles zich zeer fraai aanzien. De ervaren wijnbouwers juichten echter niet om deze voortijdige lentevreugde. Er kunnen immers nog hagelbuien en grote koude komen. De lage temperaturen, die op 10 april 1977 werden gemeten, waren echter zo uitzonderlijk, dat men kon spreken van een catastrofe. In sommige gebieden was de oogst voor vijftig procent ver nield. In jong aangeplante wijngaarden waren de pas aangeplante enten bevro ren, waardoor de wijngaard voor drie jaar onbruikbaar werd. Veel wijnbou wers besloten geen goed geld naar kwaad geld te gooien en lieten de wijn gaard voor wat hij was. Geen investerin gen in bestrijdingsmiddelen, arbeids lonen. Maar ziet, in september begon een langdurige periode van volop zon neschijn, die tot half oktober aanhield! Vooral de noordelijke wijngebieden hebben hiervan uitermate geprofiteerd, zodat althans een hoger rendement werd verkregen dan aanvankelijk werd verondersteld. Vooral in Duitsland viel de oogst kwantitatief mee. Kwalitatief zal 1977 de geschiedenis ingaan als „une année jalouse", dat wil zeggen hier en daar wel aardige wijnen, maar over het algemeen een slecht wijnjaar Wat ik hierboven schreef, heeft voorna melijk betrekking op de Franse en Duitse wijngaard. In Italië was het verloop an ders, hoewel het eindresultaat op het zelfde neerkomt. Nog tot in september toe sprak men van een excellent jaar voor de Italiaanse wijnen; edoch, begin oktober hebben stormen en regenbuien grote delen van de oogst vernield, waardoor kwantitatief veel schade is ge leden. Aangezien de Italiaanse kwali teitswijnen voor Nederland nog niet zo belangrijk zijn, zal ik u niet lastigvallen met cijfers en percentages, die aandui den welke verliezen ten opzichte van een normale oogst werden geleden. De importantie van de Italiaanse wijnen voor de overige wijnconsumerende lan den in aanmerking genomen zal dit te kort voor ons zeker zijn nadelige invloed duidelijk maken. In november bezocht ik de „Trois Glo- rieuses" Dit zijn de feestelijke diners in de Bourgogne, waar vele prominenten uit de internationale wijnhandel elkaar treffen en deoogstresultaten bespreken De feestelijkheden worden ingeluid door een groot gala-diner op de Clos Vou- geot, waar 's middags de intronisatie van de nieuwe Chevaliers du Tastevin plaatsvond. Zondags het diner „Aux Chandelles" in het Appartement du Roi te Beaune; onze minister van landbouw mr. A. P. J. M. M van der Stee was hier een van de eregasten. De maandag daarop vond de van oorsprong „wijnboeren-maaltijd" plaats, de zogenoemde La Paulée de Meursault, waarbij iedere gast zijn beste flessen meebrengt. Dit evenement is uit gegroeid tot het meest pittoreske van de „Trois Glorieuses", waarbij alweer de Nederlandse wijnhandel goed vertegen woordigd is en waarvoor men ongeveer een jaar van tevoren een plaats moet bespreken Nog steeds zit men aan eenvoudige ta fels. De gerechten, die daarop worden geserveerd, zijn hoewel niet uit de cu linaire hogeschool toch zeker ook

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1978 | | pagina 20