VOORUITSTREVEND besloten de bedrijfskeuken te vergroten en een luxe restaurant aan te bouwen, hetwelk in 1958 nog eens werd uitge breid. Doordat het bedrijf zich in de daarop volgende jaren in een steeds groter wordende belangstelling mocht verheugen werd het noodzakelijk om de zaak wederom aanzienlijk te vergroten. Dat geschiedde in 1972. Twee ruime za len, een bar en een modern motelge deelte waren het resultaat. Bar ,,de Vlegel" straalt een echt Staphorster sfeertje uit met plavuizen op de vloer, stoeltjes met een rode be kleding en het nodige specifiek Staphorster antiek. Het motel omvat thans nog zes tweepersoonskamers, maar in de loop van 1978 zullen dat er vierentwintig zijn. Alle kamers zijn voorzien van een kleurentelevisie, tele foon, kluis, ligbad, toilet, schrijfbureau en een comfortabel zitje. In het motel gedeelte komt men binnen via een ruime lounge met garderobe. Een overnach ting met een goed verzorgd ontbijt kost ƒ50,-, terwijl voor twee personen een prijs van ƒ85,- gevraagd wordt. Wie zich echter eenvoudiger ter ruste wil bege ven, kan terecht in één van de zeven hotelkamers, daarvoor betaalt men ƒ32,50. Bedrijvigheid in de keuken. De bezettingsgraad van het hotel-motel gedeelte ligt op 70 procent, bepaald geen onverdienstelijk cijfer. De bedrijfsruimte omvat 2500 m2, maar de totale oppervlakte van het complex is 10.000 m2, waardoor zeker 250 automo bilisten hun vervoermiddel gemakkelijk kwijt kunnen. Dagelijks wordt het bedrijf bezocht door meer dan duizend gasten, van wie het overgrote deel gebruik maakt van de café-zaal voor een kopje koffie, een ver frissing, een snack of een plate". Het luxe restaurant verwerkt per dag gemid deld honderd personen, die een keuze kunnen maken uit een ruim voorziene menukaart en een gewaardeerd wijn assortiment. Vermaard zijn de Indische rijsttafels en rijstbuffetten met overheer lijke sauzen, zij het dat deze slechts op aanvraag geserveerd worden. Jan Waanders, de huidige eigenaar, heeft zes jaar geleden een pensioenregeling in gesteld voor zijn personeel. Twee jaar ge leden breidde hij de sociale zekerheden uit, in de vorm van een winstdeling, geba seerd op een levensverzekering voor vrouw en kinderen én een ongevallenver zekering voor de man. De heer Waanders is als een van de eer sten in de horecawereld met deze toch wel vooruitstrevende regeling begonnen. De zalen en de bar zijn nagenoeg dage lijks bevolkt vanwege partijen, bruilof ten, feesten, recepties, diners en shows van uiteenlopende aard. Maar ook per- soneelsavonden en feestelijke bedrijfs- bijeenkomsten uit het gehele land zijn regelmatig terugkerende evenementen. Bovendien worden er door diverse grote bedrijven kaderdagen voor hun perso neel belegd. Het strekt de familie Waanders vooral tot eer, dat uit een en quête onder de kaderleden van een van die bedrijven, de zaak landelijk als num mer één uit de bus is gekomen. De café-zaal biedt plaats aan 125 gas ten, het luxe restaurant is afgestemd op 55 eetlustigen. De beide zalen kunnen 250 mensen verwerken. De keuken is voor de café-zaal dagelijks geopend van zeven uur 's morgens tot elf uur 's avonds. In het luxe restaurant kan men terecht van twaalf uur 's mid dags tot half tien 's avonds. Tijdens de nacht, voorafgaande aan de T.T. is het bedrijf de volle 24 uur geopend. De jaaromzet ligt ver boven de twee mil joen gulden en daarom is efficiëntie onontbeerlijk. Voor de uitgifte van alle dranken wordt dan ook gebruik gemaakt van automaten. Vele honderden hectoli ters Heineken bier stromen jaarlijks door de leidingen en voor de liefhebber van een goede borrel staat de Bokma altijd koud. De in Staphorst geboren en geto gen heer Waanders en zijn Zeeuwse echtgenote vormen de directie, waarbij de taken onderling goed verdeeld zijn. De heer Waanders is belast met de totale organisatie, terwijl mevrouw Waanders op een zeer respectabele wijze de huis houdelijke zaken regelt. Zij worden ter zijde gestaan door de heer R. Berends, assistent-bedrijfsleider, een keuken brigade van negen mensen, vijftien huishoudelijke personeelsleden en vijftien medewerkers voor de bediening en het barwerk. De laatste groep staat staat onder leiding van de al meer dan 17 jaar aan het bedrijf verbonden ober-kelner Tieme Greven, geassisteerd door de tweede ober-kel ner Jan Blijham, die een 15-jarige staat van dienst met zich meedraagt. De heer Waanders leerde het horecavak na een HBS-opleiding op de Hogere Ho telvakschool te Den Haag. Maar ook daarna bleef hij de ontwikkelingen in de horeca nauwlettend volgen. In Amerika verdiepte hij zich in de bedrijfsorganisa tie en de verwerking van partijen, terwijl hij in Zweden zijn kennis verrijkte ten aanzien van het hotelwezen. Zwitserland bood hem een duidelijk inzicht omtrent de keukenactiviteiten en de uitmon stering van de gerechten. De grote hobby van de familie Waanders is de paardesport, vooral de military en springsport boeit hen enorm. Niet zo vreemd uiteraard, want hun 20-jarige dochter Alice claimt daarin een belang rijke plaats in Nederland en over de grenzen, maar ook de jongere dochter Jeanine heeft haar hart aan die sport verpand. Zij toont daarnaast echter ook een grote belangstelling voor een oplei ding aan de hogere Hotelschool. Of zij in de toekomst de opvolgster van haar 47- jarige vader zal worden dient te worden afgewacht, want het gezin wordt ge completeerd met Hendrik, de enige zoon in de familie. Hij is met zijn zes levensja ren uiteraard nog niet in staat een wel bewuste keus te maken. Maar een op volger zal er stellig komen, waardoor Hotel Waanders tot in de lengte van ja ren een begrip zal blijven, mede door een snelle en vakkundige bediening van goed bereide spijzen tegen redelijk be taalbare prijzen. j Reppei De Vlegelbar is aangekleed met veel Staphorster antiek. Interieur van de cafézaal.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 25