VOORUITSTREVEND
besloten de bedrijfskeuken te vergroten
en een luxe restaurant aan te bouwen,
hetwelk in 1958 nog eens werd uitge
breid. Doordat het bedrijf zich in de
daarop volgende jaren in een steeds
groter wordende belangstelling mocht
verheugen werd het noodzakelijk om de
zaak wederom aanzienlijk te vergroten.
Dat geschiedde in 1972. Twee ruime za
len, een bar en een modern motelge
deelte waren het resultaat.
Bar ,,de Vlegel" straalt een echt
Staphorster sfeertje uit met plavuizen op
de vloer, stoeltjes met een rode be
kleding en het nodige specifiek
Staphorster antiek. Het motel omvat
thans nog zes tweepersoonskamers,
maar in de loop van 1978 zullen dat er
vierentwintig zijn. Alle kamers zijn
voorzien van een kleurentelevisie, tele
foon, kluis, ligbad, toilet, schrijfbureau
en een comfortabel zitje. In het motel
gedeelte komt men binnen via een ruime
lounge met garderobe. Een overnach
ting met een goed verzorgd ontbijt kost
ƒ50,-, terwijl voor twee personen een
prijs van ƒ85,- gevraagd wordt. Wie zich
echter eenvoudiger ter ruste wil bege
ven, kan terecht in één van de zeven
hotelkamers, daarvoor betaalt men
ƒ32,50.
Bedrijvigheid in de keuken.
De bezettingsgraad van het hotel-motel
gedeelte ligt op 70 procent, bepaald
geen onverdienstelijk cijfer.
De bedrijfsruimte omvat 2500 m2, maar
de totale oppervlakte van het complex is
10.000 m2, waardoor zeker 250 automo
bilisten hun vervoermiddel gemakkelijk
kwijt kunnen.
Dagelijks wordt het bedrijf bezocht door
meer dan duizend gasten, van wie het
overgrote deel gebruik maakt van de
café-zaal voor een kopje koffie, een ver
frissing, een snack of een plate". Het
luxe restaurant verwerkt per dag gemid
deld honderd personen, die een keuze
kunnen maken uit een ruim voorziene
menukaart en een gewaardeerd wijn
assortiment. Vermaard zijn de Indische
rijsttafels en rijstbuffetten met overheer
lijke sauzen, zij het dat deze slechts op
aanvraag geserveerd worden.
Jan Waanders, de huidige eigenaar, heeft
zes jaar geleden een pensioenregeling in
gesteld voor zijn personeel. Twee jaar ge
leden breidde hij de sociale zekerheden
uit, in de vorm van een winstdeling, geba
seerd op een levensverzekering voor
vrouw en kinderen én een ongevallenver
zekering voor de man.
De heer Waanders is als een van de eer
sten in de horecawereld met deze toch wel
vooruitstrevende regeling begonnen.
De zalen en de bar zijn nagenoeg dage
lijks bevolkt vanwege partijen, bruilof
ten, feesten, recepties, diners en shows
van uiteenlopende aard. Maar ook per-
soneelsavonden en feestelijke bedrijfs-
bijeenkomsten uit het gehele land zijn
regelmatig terugkerende evenementen.
Bovendien worden er door diverse grote
bedrijven kaderdagen voor hun perso
neel belegd. Het strekt de familie
Waanders vooral tot eer, dat uit een en
quête onder de kaderleden van een van
die bedrijven, de zaak landelijk als num
mer één uit de bus is gekomen.
De café-zaal biedt plaats aan 125 gas
ten, het luxe restaurant is afgestemd op
55 eetlustigen. De beide zalen kunnen
250 mensen verwerken.
De keuken is voor de café-zaal dagelijks
geopend van zeven uur 's morgens tot
elf uur 's avonds. In het luxe restaurant
kan men terecht van twaalf uur 's mid
dags tot half tien 's avonds. Tijdens de
nacht, voorafgaande aan de T.T. is het
bedrijf de volle 24 uur geopend.
De jaaromzet ligt ver boven de twee mil
joen gulden en daarom is efficiëntie
onontbeerlijk. Voor de uitgifte van alle
dranken wordt dan ook gebruik gemaakt
van automaten. Vele honderden hectoli
ters Heineken bier stromen jaarlijks door
de leidingen en voor de liefhebber van
een goede borrel staat de Bokma altijd
koud. De in Staphorst geboren en geto
gen heer Waanders en zijn Zeeuwse
echtgenote vormen de directie, waarbij
de taken onderling goed verdeeld zijn.
De heer Waanders is belast met de totale
organisatie, terwijl mevrouw Waanders
op een zeer respectabele wijze de huis
houdelijke zaken regelt. Zij worden ter
zijde gestaan door de heer R. Berends,
assistent-bedrijfsleider, een keuken
brigade van negen mensen, vijftien
huishoudelijke personeelsleden en
vijftien medewerkers voor de bediening
en het barwerk.
De laatste groep staat staat onder leiding
van de al meer dan 17 jaar aan het bedrijf
verbonden ober-kelner Tieme Greven,
geassisteerd door de tweede ober-kel
ner Jan Blijham, die een 15-jarige staat
van dienst met zich meedraagt.
De heer Waanders leerde het horecavak
na een HBS-opleiding op de Hogere Ho
telvakschool te Den Haag. Maar ook
daarna bleef hij de ontwikkelingen in de
horeca nauwlettend volgen. In Amerika
verdiepte hij zich in de bedrijfsorganisa
tie en de verwerking van partijen, terwijl
hij in Zweden zijn kennis verrijkte ten
aanzien van het hotelwezen. Zwitserland
bood hem een duidelijk inzicht omtrent
de keukenactiviteiten en de uitmon
stering van de gerechten.
De grote hobby van de familie Waanders
is de paardesport, vooral de military en
springsport boeit hen enorm. Niet zo
vreemd uiteraard, want hun 20-jarige
dochter Alice claimt daarin een belang
rijke plaats in Nederland en over de
grenzen, maar ook de jongere dochter
Jeanine heeft haar hart aan die sport
verpand. Zij toont daarnaast echter ook
een grote belangstelling voor een oplei
ding aan de hogere Hotelschool. Of zij in
de toekomst de opvolgster van haar 47-
jarige vader zal worden dient te worden
afgewacht, want het gezin wordt ge
completeerd met Hendrik, de enige zoon
in de familie. Hij is met zijn zes levensja
ren uiteraard nog niet in staat een wel
bewuste keus te maken. Maar een op
volger zal er stellig komen, waardoor
Hotel Waanders tot in de lengte van ja
ren een begrip zal blijven, mede door
een snelle en vakkundige bediening van
goed bereide spijzen tegen redelijk be
taalbare prijzen. j Reppei
De Vlegelbar is aangekleed met veel
Staphorster antiek.
Interieur van de cafézaal.