HCTEL-CAFÉ-CESTAUCANT WAANDERS: Bij velen op doorreis een gewaardeerd horecabedrijf ■•rr,/ Overzicht van hotel Waanders. Op de inzet de heer Y. Waanders met zijn zoon Hendrik. jesmensen, die er terecht kunnen voor een goed verzorgd diner, een koffietafel of alleen maar voor een altijd vers kopje koffie. Het begon allemaal in 1900, toen groot vader Waanders, van beroep veehande laar, besloot ook een horecabedrijf te stichten. Dat deed hij echter in een enige kilometers verderop gelegen en nog steeds bestaand bedrijf, thans geëx ploiteerd door de familie Van Eldik. In 1934 nam zijn zoon, eveneens veehan delaar, maar tevens slager, de zaak over. Een zeer karaktervol mens, die in Staphorst en ver daarbuiten veel respect afdwong, zeker niet in de laatste plaats door zijn moedige en onverzettelijke houding tegenover de Duitse bezetters tijdens de oorlogsjaren 1940—1945. Tijdens de laatste maanden van 1934 werden de horeca-activiteiten echter verlegd naar Staphorst, waar een pandje aan de oude rijksweg voor dat doel ge schikt werd gemaakt. Pas in 1938 werd op de huidige plaats van vestiging be gonnen met de bouw van een hotel café-restaurant, een bedrijf dat gericht was op de toekomst. Voor gasten, die wilden overnachten, waren zeven een voudige, maar uiterst propere hotelka mers beschikbaar. Toen de Tweede Wereldoorlog in april 1945 zijn eindfase bereikte, werd de fa milie ernstig door het noodlot getroffen. Vader Waanders werd door de Duitse bezetters gefusilleerd en het bedrijf werd door diezelfde bezetters in brand ge stoken en volledig verwoest. De thans 76-jarige moeder Waanders is haar gehele leven een kordate en hard werkende vrouw geweest, die tot haar 72e jaar nog zeer actief bij het bedrijf betrokken was. In een voor haar wel zeer moeilijke levensperiode besloot zij tot wederopbouw van de zaak. Van 1945 tot 1951 speelde het horeca- gebeuren zich af in een inderhaast op getrokken houten barak, waarbij aan het improvisatietalent hoge eisen werden gesteld. In 1950 deed zoon Jan Waanders, de huidige eigenaar, zijn in trede in het bedrijf. Een jaar later werd de bouw van het nieuwe object voltooid. Het omvatte toen nog slechts de café zaal en zeven hotelkamers. In 1953 werd Het sfeervolle luxe restaurant. In het 12.500 inwoners tellende Over ijsselse dorp Staphorst, met een zeer karaktervolle autochtone bevolking, die nog steeds weet wat burenplicht bete kent en gaarne bereid is om een mede mens in nood te helpen, zijn achttien horecabedrijven gevestigd. Eén van die bedrijven is het gerenommeerde hotel café-restaurant Waanders, gelegen aan de rijksweg, tussen Zwolle en Meppel. De ruime hal waar zich de receptie bevindt. Een horeca-object dat een uitstekende naam heeft bij de vele toeristen die het dorp in de zomermaanden bevolken, maar ook bij de duizenden, die regelma tig gebruik maken van de noord-oost- westroute via Meppel. Vele automobilis ten en motorrijders vinden er een tijdelijk rustpunt om vervolgens de reis weer voort te zetten. Maar het bedrijf is ook bijzonder in trek bij de industrie uit de wijde omgeving en het mag tevens gel den als een trefpunt voor de mensen uit Staphorst. Het behoeft geen betoog, dat paardesportliefhebber Jan Waanders ook zeer veel mensen uit die tak van sport als zijn klanten mag beschouwen. Hotel Waanders wordt bovendien frequent bezocht door vele sportvereni gingen op doorreis en bussen met dag- 24

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 24