HCTEL-CAFÉ-CESTAUCANT WAANDERS:
Bij velen op doorreis een gewaardeerd horecabedrijf
■•rr,/
Overzicht van hotel Waanders. Op de inzet de heer Y. Waanders met zijn zoon Hendrik.
jesmensen, die er terecht kunnen voor
een goed verzorgd diner, een koffietafel
of alleen maar voor een altijd vers
kopje koffie.
Het begon allemaal in 1900, toen groot
vader Waanders, van beroep veehande
laar, besloot ook een horecabedrijf te
stichten. Dat deed hij echter in een enige
kilometers verderop gelegen en nog
steeds bestaand bedrijf, thans geëx
ploiteerd door de familie Van Eldik. In
1934 nam zijn zoon, eveneens veehan
delaar, maar tevens slager, de zaak over.
Een zeer karaktervol mens, die in
Staphorst en ver daarbuiten veel respect
afdwong, zeker niet in de laatste plaats
door zijn moedige en onverzettelijke
houding tegenover de Duitse bezetters
tijdens de oorlogsjaren 1940—1945.
Tijdens de laatste maanden van 1934
werden de horeca-activiteiten echter
verlegd naar Staphorst, waar een pandje
aan de oude rijksweg voor dat doel ge
schikt werd gemaakt. Pas in 1938 werd
op de huidige plaats van vestiging be
gonnen met de bouw van een hotel
café-restaurant, een bedrijf dat gericht
was op de toekomst. Voor gasten, die
wilden overnachten, waren zeven een
voudige, maar uiterst propere hotelka
mers beschikbaar.
Toen de Tweede Wereldoorlog in april
1945 zijn eindfase bereikte, werd de fa
milie ernstig door het noodlot getroffen.
Vader Waanders werd door de Duitse
bezetters gefusilleerd en het bedrijf werd
door diezelfde bezetters in brand ge
stoken en volledig verwoest.
De thans 76-jarige moeder Waanders is
haar gehele leven een kordate en hard
werkende vrouw geweest, die tot haar
72e jaar nog zeer actief bij het bedrijf
betrokken was. In een voor haar wel zeer
moeilijke levensperiode besloot zij tot
wederopbouw van de zaak.
Van 1945 tot 1951 speelde het horeca-
gebeuren zich af in een inderhaast op
getrokken houten barak, waarbij aan het
improvisatietalent hoge eisen werden
gesteld. In 1950 deed zoon Jan
Waanders, de huidige eigenaar, zijn in
trede in het bedrijf. Een jaar later werd de
bouw van het nieuwe object voltooid.
Het omvatte toen nog slechts de café
zaal en zeven hotelkamers. In 1953 werd
Het sfeervolle luxe restaurant.
In het 12.500 inwoners tellende Over
ijsselse dorp Staphorst, met een zeer
karaktervolle autochtone bevolking, die
nog steeds weet wat burenplicht bete
kent en gaarne bereid is om een mede
mens in nood te helpen, zijn achttien
horecabedrijven gevestigd. Eén van die
bedrijven is het gerenommeerde hotel
café-restaurant Waanders, gelegen aan
de rijksweg, tussen Zwolle en Meppel.
De ruime hal waar zich de receptie bevindt.
Een horeca-object dat een uitstekende
naam heeft bij de vele toeristen die het
dorp in de zomermaanden bevolken,
maar ook bij de duizenden, die regelma
tig gebruik maken van de noord-oost-
westroute via Meppel. Vele automobilis
ten en motorrijders vinden er een tijdelijk
rustpunt om vervolgens de reis weer
voort te zetten. Maar het bedrijf is ook
bijzonder in trek bij de industrie uit de
wijde omgeving en het mag tevens gel
den als een trefpunt voor de mensen uit
Staphorst. Het behoeft geen betoog, dat
paardesportliefhebber Jan Waanders
ook zeer veel mensen uit die tak van
sport als zijn klanten mag beschouwen.
Hotel Waanders wordt bovendien
frequent bezocht door vele sportvereni
gingen op doorreis en bussen met dag-
24