Proposta esplosiva A ST* Chianti bianco? Italië, van oktober 1977 een nogal giftig artikel, waarin men zich hevig verzet tegen voorstellen om een Chianti Bianco te doen registreren ten behoeve van de Amerikaanse markt. Het zou volgens dit blad en ook volgens mij schade toe brengen aan de naam van de echte Chianti, indien men de witte wijnen die uit dit gebied afkomstig zijn als Chianti zou mogen betitelen. Ze zijn bepaald niet slecht maar moeten onder eigen vlag varen. Er zijn voorbeelden te over van wijnen, die onder een bepaalde naam bekend zijn voor wit zowel als rood, waarbij één van de twee duidelijk niet aan de kwaliteitsnormen van de an der voldoet. Men spreekt in het vakblad dan ook over een „proposta esplosiva" een aanvechtbaar voorstel men mij in de kelders een afdeling keurig met een hek afgesloten liet zien, waar wijnen lagen opgeslagen uit de vorige eeuw en daaraan volgend alle grote ja ren vanaf het begin van deze eeuw. Vol gens mijn zegsman zouden al deze wijnen van uitstekende kwaliteit zijn. Een andere zeer gewaardeerde rode wijn uit Toscane is de Vino Nobile di Montepulciano, die net als de Chianti uit verschillende druivesoorten wordt ge wonnen en enigszins lijkt op de grote Brunello. Bij voorkeur drinkt men de wijn nadat hij eerst vijf jaar op fles gerijpt is. Graag wil ik nog even wat verder uit wijden over de wijnen van het eiland El- ba, die tot de Toscaanse wijnen worden kend om de bewaard gebleven vluchtto- rens en daarom door toeristen veel be zocht de Vernaccia di Sangimignano. Het is een bijna kleurloze wijn met een rinse smaak van druiven. Indien deze wijn minimaal een jaar op fust heeft ge legen, mag de toevoeging „Riserva" worden gebruikt. Tenslotte dienen wij nog melding te ma ken van de Vino Santo, een fruitige, zoete dessertwijn waarvoor de druiven in de heilige week vóór Pasen, na in de oogsttijd gedroogd te zijn, tot gisting worden gebracht. Op de bij dit artikel afgebeelde foto's ;htbaar voorstel. f Een aanvechtbaar voorstel: gaat er witte Chianti gemaakt worden? Op dit ogenblik ga ik de Appellation Générique, die Chianti is, verlaten om aandacht te gaan geven aan wijnen van een hogere orde uit dit gebied. Als eerste noem ik de Brunello di Montalcino, van de druivesoort Brunello, waaruit een volle, geurige wijn wordt verkregen die erg oud kan worden Men spreekt over een Brunello di Montalcino uit 1912, die in 1970 nog zeer jeugdig was eri weinig depot had afgezet. Kort geleden bezocht ik het bekende huis Frescobaldi waar gerekend, in het algemeen bekend als Elba Bianco en Elba Rosso; de witte wijn gewonnen uit de Trebbiano-druif en de rode alweer uit de Sangiovese. Aange name wijnen, waaraan men genees krachtige werking toekent wat te danken zou zijn aan het vrij hoge ijzergehalte. De witte wijnen zijn van hoge kwaliteit, droog en fris en komen in sommige ge vallen zelfs tot 13 procent alcohol. Van Elba komen eveneens gewaardeerde mousserende wijnen onder de naam El- ba Spumante Seccoof „Abboccato" dat wil zeggen droog of zoet. Terugkerend naar het vasteland vinden wij in het plaatsje San Gimignano be- De typisch witgeschilderde wiinhuizen stofferen het Toscaanse land. -i Rijke trossen druiven, uit het gebied Chianti, rijp om geplukt te worden zien wij nog iets van de folklore en klassieke wijnbouw in Toscane. Het is eigenlijk jammer, dat zoveel Nederlan ders met vakantie in Italië rechtstreeks naar de stranden trekken om daar in de zon te gaan liggen rollen en niet enkele dagen reserveren voor een bezoek aan dit prachtige land. Met name in de Tos caanse hoofdstad Florence zou men een week kunnen doorbrengen en nog niet alles gezien hebben. Mocht de stad u te warm zijn in de zomer wat ik mij goed kan voorstellen dan biedt Toscane met zijn typische huizenbouw, groene weiden en heuvels veel schoonheid in de natuur. Een zweem van gevoel voor kunst, in terpretatie van gedachten en verbon denheid aan het land komt op ons over, waarbij wij ons één voelen met het prille begin van de Europese geschiedenis, die hier op voortreffelijke wijze bewaard is gebleven. Een verblijf in dit heerlijke land, deze heerlijke landstreek, be sproeid met een glas wijn uit de streek zelf, van fruitig, vluchtig tot hoog en voornaam, geeft diepere waarde aan een vakantieperiode en kan een vol maakte combinatie van ontspanning en informatie zijn! 20

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 20