Proposta esplosiva
A ST* Chianti bianco?
Italië, van oktober 1977 een nogal giftig
artikel, waarin men zich hevig verzet
tegen voorstellen om een Chianti Bianco
te doen registreren ten behoeve van de
Amerikaanse markt. Het zou volgens dit
blad en ook volgens mij schade toe
brengen aan de naam van de echte
Chianti, indien men de witte wijnen die
uit dit gebied afkomstig zijn als Chianti
zou mogen betitelen. Ze zijn bepaald
niet slecht maar moeten onder eigen
vlag varen. Er zijn voorbeelden te over
van wijnen, die onder een bepaalde
naam bekend zijn voor wit zowel als
rood, waarbij één van de twee duidelijk
niet aan de kwaliteitsnormen van de an
der voldoet. Men spreekt in het vakblad
dan ook over een „proposta esplosiva"
een aanvechtbaar voorstel
men mij in de kelders een afdeling keurig
met een hek afgesloten liet zien, waar
wijnen lagen opgeslagen uit de vorige
eeuw en daaraan volgend alle grote ja
ren vanaf het begin van deze eeuw. Vol
gens mijn zegsman zouden al deze
wijnen van uitstekende kwaliteit zijn.
Een andere zeer gewaardeerde rode
wijn uit Toscane is de Vino Nobile di
Montepulciano, die net als de Chianti uit
verschillende druivesoorten wordt ge
wonnen en enigszins lijkt op de grote
Brunello. Bij voorkeur drinkt men de wijn
nadat hij eerst vijf jaar op fles gerijpt is.
Graag wil ik nog even wat verder uit
wijden over de wijnen van het eiland El-
ba, die tot de Toscaanse wijnen worden
kend om de bewaard gebleven vluchtto-
rens en daarom door toeristen veel be
zocht de Vernaccia di Sangimignano.
Het is een bijna kleurloze wijn met een
rinse smaak van druiven. Indien deze
wijn minimaal een jaar op fust heeft ge
legen, mag de toevoeging „Riserva"
worden gebruikt.
Tenslotte dienen wij nog melding te ma
ken van de Vino Santo, een fruitige,
zoete dessertwijn waarvoor de druiven in
de heilige week vóór Pasen, na in de
oogsttijd gedroogd te zijn, tot gisting
worden gebracht.
Op de bij dit artikel afgebeelde foto's
;htbaar voorstel. f
Een aanvechtbaar voorstel: gaat er witte
Chianti gemaakt worden?
Op dit ogenblik ga ik de Appellation
Générique, die Chianti is, verlaten om
aandacht te gaan geven aan wijnen van
een hogere orde uit dit gebied. Als eerste
noem ik de Brunello di Montalcino, van
de druivesoort Brunello, waaruit een
volle, geurige wijn wordt verkregen die
erg oud kan worden Men spreekt over
een Brunello di Montalcino uit 1912, die
in 1970 nog zeer jeugdig was eri weinig
depot had afgezet. Kort geleden bezocht
ik het bekende huis Frescobaldi waar
gerekend, in het algemeen bekend als
Elba Bianco en Elba Rosso; de witte wijn
gewonnen uit de Trebbiano-druif en de
rode alweer uit de Sangiovese. Aange
name wijnen, waaraan men genees
krachtige werking toekent wat te danken
zou zijn aan het vrij hoge ijzergehalte.
De witte wijnen zijn van hoge kwaliteit,
droog en fris en komen in sommige ge
vallen zelfs tot 13 procent alcohol. Van
Elba komen eveneens gewaardeerde
mousserende wijnen onder de naam El-
ba Spumante Seccoof „Abboccato"
dat wil zeggen droog of zoet.
Terugkerend naar het vasteland vinden
wij in het plaatsje San Gimignano be-
De typisch witgeschilderde wiinhuizen stofferen het Toscaanse land.
-i
Rijke trossen druiven, uit het gebied Chianti,
rijp om geplukt te worden
zien wij nog iets van de folklore en
klassieke wijnbouw in Toscane. Het is
eigenlijk jammer, dat zoveel Nederlan
ders met vakantie in Italië rechtstreeks
naar de stranden trekken om daar in de
zon te gaan liggen rollen en niet enkele
dagen reserveren voor een bezoek aan
dit prachtige land. Met name in de Tos
caanse hoofdstad Florence zou men een
week kunnen doorbrengen en nog niet
alles gezien hebben. Mocht de stad u te
warm zijn in de zomer wat ik mij goed
kan voorstellen dan biedt Toscane
met zijn typische huizenbouw, groene
weiden en heuvels veel schoonheid in de
natuur.
Een zweem van gevoel voor kunst, in
terpretatie van gedachten en verbon
denheid aan het land komt op ons over,
waarbij wij ons één voelen met het prille
begin van de Europese geschiedenis,
die hier op voortreffelijke wijze bewaard
is gebleven. Een verblijf in dit heerlijke
land, deze heerlijke landstreek, be
sproeid met een glas wijn uit de streek
zelf, van fruitig, vluchtig tot hoog en
voornaam, geeft diepere waarde aan
een vakantieperiode en kan een vol
maakte combinatie van ontspanning en
informatie zijn!
20