intensief met de Italiaanse wijnen heeft beziggehouden als sommige kenners van deze wijn in Nederland, enig inzicht krijgt in kwaliteitsaanduidingen en on derscheid van soorten. Beginnen we dan met vast te stellen dat er Chianti is, die volgens de gebruikelijke vinificatiemethode wordt gewonnen, in het algemeen de Chianti die oud kan worden en aan de andere kant de lichte fruitige vrolijke Chianti, die voor de ex port meestal op de fiasco wordt gebot teld en die bereid is volgens een heel speciale methode die „governo" wordt genoemd. Hieraan is een aardige lief desgeschiedenis verbonden: Een Italiaanse staatsman, de barone Bertino Ricasoli, die in 1861 Cavour op volgde als premier van Italië, was niet wat je noemt een erg mooie man. Omdat hij erg vast in zijn principes was, werd hij Barone di Ferro (de ijzeren baron) ge noemd. Op de een of andere manier was deze man er in geslaagd een bijzonder mooie vrouw te trouwen en kwam daar mee op een feest. Het schijnt dat een jongeman aldaar wat te veel aandacht aan deze schoonheid heeft besteed, wat de jaloezie opwekte van de barone di Ferro. Hij heeft dan ook onmiddellijk af scheid genomen en is met zijn vrouw samen linea recta naar een afgelegen kasteel gereden in Brolio, waar hij zijn echtgenote heeft gehuisvest tussen de sombere kale muren in de onvruchtbare heuvels. Het schijnt, dat hij tijdens verveling daar er in slaagde een aloude vinificatieme thode uit Toscane (de provincie waarin Chianti ligt) weer tot nieuw leven te brengen. Deze ,,governo"-methode bestaat daar in, dat vijftig tot tachtig procent blauwe druiven de Sangiovese worden ver mengd met Malvasia, Trebbiano en Ca- naiolo Nero. Bepaalde verhoudingen zijn niet voorgeschreven, maar in het al gemeen wordt tien tot dertig procent van de drie laatstgenoemde druivesoorten in de Chianti vermengd. De Malvasia en de Trebbiano zijn witte druiven, die aan de rode wijn uit de Sangiovese-druif een frisse smaak verlenen. Dit effect wordt nog versterkt, doordat men enkele da gen vóór de oogst tien procent van de beste druiven plukt en deze in de zon laat indrogen. Deze tien procent wordt in december aan de inmiddels uitgegiste overige wijn toegevoegd, welke opnieuw begint te leven waardoor de rest van de suikers wordt vergist. MASS, ILUCCA PISTOIA FIRENZE AREZZO# "siena» •GROSSETO! Folklore en traditie worden uitgebeeld in de rijkbewerkte legfusten, waarin de Chianti twee of drie jaar rust. Vooral van Franse zijde is er in het ver leden nogal wat kritiek geweest op deze methode, waaraan men een beetje schouderophalend voorbijging. Heden ten dage erkennen gerenom meerde wijndeskundigen (en zeker zij, die de verkoop van wijn „primeur" proberen te bevorderen) dat de „gover- no"-methode zo gek nog niet is. Men vervroegt namelijk de fermentation ma- lolactique. Dit is de appel-melkzuregis- ting ook wel tweede gisting genoemd die normalerwijze in mei volgend op de oogst plaatsvindt. De wijn, die op deze wijze werd gewon nen, moet men bij voorkeur jong, dat wil zeggen binnen vier a vijf jaar drinken. Zijn gewaardeerde eigenschappen zijn, en daarom heeft men ook zoveel moeite gedaan om dit te bewerkstelligen, dat de wijn fris, fruitig en zelfs een tikkeltje pé- tillant is. De Chianti, die een langer leven beschoren is, zal men op de normale wijze bereiden en niet eerder dan twee jaar na de oogst op fles brengen. Voor de gereglementeerde toevoeging ,,Ri- serva" is zelfs een fustrijping van drie jaar voorgeschreven. Naast het reeds aangeduide gebied Chianti Classico bestaan er nog zes produktiegebieden, die met name voor de kwaliteitscontrole worden genoemd, te weten Montalbano Rufina Colli Fiorentini (heuvels rond Florence) Colli Senesi (heuvels rond Siena) (Colli Aretini (heuvels rond Arezzo) (Colline Pisane (heuvels rond Pisa) De Chianti van de Colli Aretini wordt ge woonlijk erg jong gedronken, liefst bin nen een jaar. De Chianti van de Colline Pisane staat bij de Italianen niet hoog aangeschreven. Daarentegen worden de Chianti Rufina en die van de Colli Fiorentini hoog gewaardeerd. De Nipoz- zano, die ook uit dit gebied komt, kan erg oud worden en brengt hoge prijzen op. Tot nog toe spreken wij steeds over rode Chianti en het is een uitgemaakte zaak, dat Chianti rood is. Er is ook witte wijn op fiaschi in de handel gebracht, afkomstig uit dit gebied, die men witte Chianti wilde noemen. Het is duidelijk, dat een goede naam zeker verkoopt en als zodanig ge makkelijk zijn weg over de wereld zou vinden. Er bestaat echter geen witte Chianti. Hoogstens zou men kunnen spreken over een „bianco di Chianti" wat iets heel anders is, want het betekent gewoon een witte wijn uit Chianti. De Denominazione Chianti Bianco bestaat niet, wat en wie het ook beweert. Toevalligerwijze vond ik in Civilta del Bere, vakblad voor de wijnhandel in 19 Eén van de heuvels in Toscane, waarover in dit artikel wordt geschreven.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 19