HOTEL CENTRAL
D
en
.D CDSC,
Inlichtingen
bi) de gewestelijke
verkoopkantoren
De coffeeshop gezien vanuit de hal Markt-
zijde).
In het centrum van Den Bosch, aan de
karakteristieke Markt, neemt Hotel Cen
tral door zijn grootte, uiterlijk en ver
hoogd gelegen terras een opvallende
plaats in.
Achter de fagade van ongeveer twintig
meter hoogte bevindt zich een all round
horecabedrijf van circa 1100 vierkante
meter. Hotel Central is nu gekomen aan
het einde van de laatste fase van een
driejarenplan, waarin het grondig gere
noveerd, belangrijk uitgebreid en op een
hoger peil gebracht werd. De verwezen
lijking van de plannen, die door het Hei-
neken Bouwbureau samen met eige
naar/directeur T Rademaker werden
ontwikkeld en begeleid, vergden een in
vestering van ongeveer viereneenhalf-
miljoen gulden en een flinke dosis
energie van een team van het Bouwbu
reau, waarbij het aannemersbedrijf Van
Eijkelenburg als projectontwikkelaar van
de nieuwbouw, een belangrijke schakel
is geweest.
De eerste fase startte in 1974. Deze fase
bestond uit het renoveren van het res
taurant ,,de Leeuwenborgh", het inbou
wen van de hotelbar „de Moriaen" en
het verbeteren van de zaalaccommoda
tie.
café. Dit werd gesplitst in een café-ge
deelte en een petit-restaurant met een
nieuw uitgiftebuffet en een open af-
werkkeuken. Het entresol werd omge
bouwd tot wat nu Jachtzaal heet en het
voormalige kantoor met de receptie
werd benut voor het inrichten van een
coffeeshop.
Het resultaat is nu een all round horeca
bedrijf met een uitgebreid scala van mo
gelijkheden.
Centraal door het bedrijf loopt van Markt
naar Burg. Loeffplein een corridor met
Hotelreceptie met lounge.
Doorkijkje vanuit het petit-restaurant naar open keuken en uitgiftebuffet.
In april 1975 werd na een relatief lange
voorbereidingstijd met de tweede fase
begonnen door de sloop van de achter-
bouw en het aanbouwen van een zeven
verdiepingen tellende luxe hotelvleugel
met 55 hotelkamers, vijf zalen (totaal 265
m2), receptie, lounge en dienstruimte.
De opening van deze nieuwbouw vond
na een zeer korte bouwtijd van tien
maanden plaats op 20 februari 1976.
Doordat nu de dienstingang, kantoor,
zalenentree en hotel aan de zijde van het
Burg. Loeffplein gesitueerd liggen, werd
een betere routing van zowel goederen
als gasten verkregen.
Dit vereiste een aanpassing van de keu
ken in het souterrain. Tevens moesten er
op verschillende niveaus verbindingen
komen van het nieuwe naar het oude
hotel. De derde fase, die nu als beëin
digd kan worden beschouwd, begon in
het najaar van 1976 en bestond uit het
geheel renoveren van het bestaande
vele aan derden verhuurde vitrines
Vanuit deze gang zijn bereikbaar:
Het café met terras (respectievelijk
110 en 38 m2)
In het café zijn zoveel mogelijk nostal
gische elementen bewaard gebleven
Mede door de mahoniehouten betimme
ring en het warme tapijt wil dit café „de
gezellige huiskamer van Den Bosch"
zijn.
De coffeeshop (32 m2)
De coffeesnop wordt gekarakteriseerd
door de materiaaltoepassing van
schoon metselwerk, ruw stucwerk, eiken
balken, siersmeedwerk en een open
haard. Zij beoogt een overloopfunctie te
vervullen voor zowel het café als het pe
tit-restaurant (en ontbijtzaal).
Het petit-restaurant (40 m2)
Er is een relatie tussen het petit-res
taurant met de fraai afgewerkte open