77 rrjj'lp
ViSPECT/ef'
wL_
j&ge
JL
■sKÓXp
iunco
17
Voor Barbaresco, Barolo en Carema
gaat niet op dat ze naar de druivesoort
worden genoemd. Ze komen van de
Nebbiolo, die zoals u ziet ook reeds als
benaming voor een geklasseerde wijn
bestaat. Het zijn duurzame wijnen die
lang op fust worden behandeld Soms
wel vier jaar. Ze kunnen dan op fles erg
goede geheugensteun. Naast de druive
soort is het van het grootste belang om
te weten „waar" de wijn werd geprodu
ceerd. De naam van het produktiegebied
wordt dus aan de naam van de druive
soort toegevoegd; dit kan zijn een gehe
le provincie of een gedeelte daarvan, de
naam van een dorp of gehucht of een
berg
Met deze wetenschap bekijken we de
hierbij afgebeelde kaart van Italië waar
op de Italiaanse wijnproduktiegebieden
zijn afgebakend. In het noordwesten de
provincie Piemonte (spreek uit
(pjeemonte). Hier komen de mooiste en
meest beroemde wijnen vandaan
oud worden.
•Barbera (spreekt uit barbééra) is een
druivesoort en als zodanig een goed
voorbeeld om aan te tonen hoe een
wijnnaam in Italië wordt samenge
steld
Zo kennen we.
Barbera del Piemonte
genoemd naar de gehele provincie
van die naam.
Barbera delle Langhe
genoemd naar het noordelijke deel
van de Piemonte langs de Zwitserse
grens.
Barbera d'AIba
genoemd naar het historische stadje
Alba.
Barbera del Monferrato
genoemd naar de produktiegebieden
boven en beneden Monferrato, in het
oosten van Piemonte op de grens van
Lombardije.
Barbera d'Asti
genoemd naar de stad Asti waar ook
de bekende Asti Spumante naar ge
noemd is.
U ziet dus een verscheidenheid in toe
gevoegde namen die wel degelijk ook
een gradatie in kwaliteit en prijs ver
tegenwoordigen. Wanneer iemand van
vakantie uit Italië terugkomt en mij en
thousiast vertelt over de Barbera die hij
gedronken heeft, vraag ik onmiddellijk:
„Welke?" De prijzen van bovengenoem
de wijnen variëren van ƒ3,- tot meer dan
ƒ10,- per fles.
Wat oostelijker vinden we op onze kaart
de provincie Trentino - Alto Adige bij ve
len bekend uit winter- of zomervakantie
onder de naam Zuid-Tirol. Hier komen
vooral wijnen vandaan met ons bekend
in het gehoor liggende namen zoals
Riesling - Traminer - Pinot - Merlot - Ca
bernet, u ziet alweer de namen van
druivesoorten, maar nu de Duitse of
Franse versie. De wijnen uit dit gebied
worden voornamelijk naar Duitsland en
Oostenrijk geëxporteerd.
Zuidelijker ligt het culinaire paradijs van
Italië, Emilia - Romagna. Hier komt een
wijn vandaan waarmee we in Nederland
veel succes oogsten, de Sangiovese di
Romagna. Alweer een druivesoort, een
erg belangrijke, met daarachter de naam
van het produktiegebied. Het is een
frisse, lichtrode wijn, in de populaire
prijsklasse. Wordt net als de Beaujolais
geserveerd op 14°C.
De Sangiovese-druif wordt over geheel
Italië aangeplant en we vinden haar dan
ook als wijn met verschillende toevoe
gingen terug. Een bekende is onder an
dere Sangiovese di Aprilia (boven Lazio).
Verder naar het zuiden in de Marche
(spreek uit Marke), in onze taal de Mar
ken genoemd, vinden we een witte wijn
waarmee wij veel succes oogsten: de
Verdicchio (spreek uit Verdikkio). Com
pleet heet de wijn, die op een am-
foorvormige fles wordt verkocht: Ver
dicchio dei Castelli di Jesi. We zien dus
weer de naam van de druif: Verdicchio
en daaraan toegevoegd de kastelen van
het stadje Jesi. Het gaat hier om een
droge, groenachtige witte wijn met ge
middeld 12%alcohol zeer zuiver van
smaak en met 'n heerlijk vineus bouquet.
Deze wijn is op zijn best wanneer hij jong
gedronken wordt, al verdraagt hij wel
wat leeftijd.
Links van de Marken ligt de provincie
Toscana met als beroemde hoofdstad
Florence. Hier komen zulke bekende
wijnen vandaan dat ik daar een Parlant
apart aan zal wijden. Ik noem u alleen al
de Chianti met zijn kleurige geschiede
nis.
Ik zal in ieder geval nog terugkomen op
de Italiaanse wijn die steeds meer onze
aandacht gaat vragen. Denk alleen maar
eens aan Sicilië. Bewaart u dus dit blad
voor de kaart van de produktiegebieden.