77 rrjj'lp ViSPECT/ef' wL_ j&ge JL ■sKÓXp iunco 17 Voor Barbaresco, Barolo en Carema gaat niet op dat ze naar de druivesoort worden genoemd. Ze komen van de Nebbiolo, die zoals u ziet ook reeds als benaming voor een geklasseerde wijn bestaat. Het zijn duurzame wijnen die lang op fust worden behandeld Soms wel vier jaar. Ze kunnen dan op fles erg goede geheugensteun. Naast de druive soort is het van het grootste belang om te weten „waar" de wijn werd geprodu ceerd. De naam van het produktiegebied wordt dus aan de naam van de druive soort toegevoegd; dit kan zijn een gehe le provincie of een gedeelte daarvan, de naam van een dorp of gehucht of een berg Met deze wetenschap bekijken we de hierbij afgebeelde kaart van Italië waar op de Italiaanse wijnproduktiegebieden zijn afgebakend. In het noordwesten de provincie Piemonte (spreek uit (pjeemonte). Hier komen de mooiste en meest beroemde wijnen vandaan oud worden. •Barbera (spreekt uit barbééra) is een druivesoort en als zodanig een goed voorbeeld om aan te tonen hoe een wijnnaam in Italië wordt samenge steld Zo kennen we. Barbera del Piemonte genoemd naar de gehele provincie van die naam. Barbera delle Langhe genoemd naar het noordelijke deel van de Piemonte langs de Zwitserse grens. Barbera d'AIba genoemd naar het historische stadje Alba. Barbera del Monferrato genoemd naar de produktiegebieden boven en beneden Monferrato, in het oosten van Piemonte op de grens van Lombardije. Barbera d'Asti genoemd naar de stad Asti waar ook de bekende Asti Spumante naar ge noemd is. U ziet dus een verscheidenheid in toe gevoegde namen die wel degelijk ook een gradatie in kwaliteit en prijs ver tegenwoordigen. Wanneer iemand van vakantie uit Italië terugkomt en mij en thousiast vertelt over de Barbera die hij gedronken heeft, vraag ik onmiddellijk: „Welke?" De prijzen van bovengenoem de wijnen variëren van ƒ3,- tot meer dan ƒ10,- per fles. Wat oostelijker vinden we op onze kaart de provincie Trentino - Alto Adige bij ve len bekend uit winter- of zomervakantie onder de naam Zuid-Tirol. Hier komen vooral wijnen vandaan met ons bekend in het gehoor liggende namen zoals Riesling - Traminer - Pinot - Merlot - Ca bernet, u ziet alweer de namen van druivesoorten, maar nu de Duitse of Franse versie. De wijnen uit dit gebied worden voornamelijk naar Duitsland en Oostenrijk geëxporteerd. Zuidelijker ligt het culinaire paradijs van Italië, Emilia - Romagna. Hier komt een wijn vandaan waarmee we in Nederland veel succes oogsten, de Sangiovese di Romagna. Alweer een druivesoort, een erg belangrijke, met daarachter de naam van het produktiegebied. Het is een frisse, lichtrode wijn, in de populaire prijsklasse. Wordt net als de Beaujolais geserveerd op 14°C. De Sangiovese-druif wordt over geheel Italië aangeplant en we vinden haar dan ook als wijn met verschillende toevoe gingen terug. Een bekende is onder an dere Sangiovese di Aprilia (boven Lazio). Verder naar het zuiden in de Marche (spreek uit Marke), in onze taal de Mar ken genoemd, vinden we een witte wijn waarmee wij veel succes oogsten: de Verdicchio (spreek uit Verdikkio). Com pleet heet de wijn, die op een am- foorvormige fles wordt verkocht: Ver dicchio dei Castelli di Jesi. We zien dus weer de naam van de druif: Verdicchio en daaraan toegevoegd de kastelen van het stadje Jesi. Het gaat hier om een droge, groenachtige witte wijn met ge middeld 12%alcohol zeer zuiver van smaak en met 'n heerlijk vineus bouquet. Deze wijn is op zijn best wanneer hij jong gedronken wordt, al verdraagt hij wel wat leeftijd. Links van de Marken ligt de provincie Toscana met als beroemde hoofdstad Florence. Hier komen zulke bekende wijnen vandaan dat ik daar een Parlant apart aan zal wijden. Ik noem u alleen al de Chianti met zijn kleurige geschiede nis. Ik zal in ieder geval nog terugkomen op de Italiaanse wijn die steeds meer onze aandacht gaat vragen. Denk alleen maar eens aan Sicilië. Bewaart u dus dit blad voor de kaart van de produktiegebieden.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 17