Niet-specifieke brouwgersten
Verbetering van de mout
en brouwtechnieken
heeft, neemt de opbrengst toe Vanwege
de hogere landbouwkundige opbreng
sten van deze niet specifieke brouwger-
sten, zijn de prijzen hiervan lager dan
van de brouwgersten. Dit heeft de brou
werijen voor de vraag gesteld of het ook
mogelijk is om door aanpassing van de
mout- en brouwtechnologie uit derge
lijke rassen bier te maken. Het zal dui
delijk zijn dat het riskant is om dergelijke
experimenten op praktijkschaal uit te
voeren. Vooral ook omdat van te voren
niet bekend is, hoe de kwaliteit van het
bier zal zijn
De nieuwe, in de proefbrouwerii te Zoeter-
woude opgestelde proefmouterij met een ca
paciteit van 50 kg Duidelijk zichtbaar is de
klimaatkast, waarin de trommel roteert
voor het beproeven van mout op brouw-
waarde ondervangen.
Intussen groeiden de capaciteiten van
de mouterijen ook Door schaalvergro
ting is de kleinste vermoutingseenheid
van 3000 kg gerst gegroeid naar 16.000
kg gerst heden ten dage. Wanneer men
van een nieuw ras over voldoende
gerst wilde beschikken om tweemaal een
vermouting uit te voeren (dus 32.000 kg),
betekende dit dat er een jaar langer no
dig was voor het verkrijgen van vol
doende raszuiver zaaizaad
Zo ontstond, door het zoeken naar
Nog eens het aantal korrels op de foto is nodig
voor de hoeveelheid van één glas bier (0,251).
Het besturingspaneel met operator A G. F
van Leeuwen
nieuwe brouwgerstrassen de behoefte
aan een vermoutingsapparaat, dat juist
voldoende mout levert voor een duplo
(tweemaal uitgevoerd) brouwsel in de
kleinste proefbrouwerij, dat wil zeggen
50 kg mout, (waarvoor 65 kg gerst nodig
is).
Hierdoor wordt het mogelijk om een
nieuw ras met tweemaal 65 kg te ver
mouten en daarna op brouwwaarde te
beproeven in plaats van met 32.000 kg.
Dit betekent, dat twee |aar eerder een
uitspraak over de brouwwaarde gedaan
kan worden
Behalve voor de beoordeling van een
nieuw gerstras op brouwwaarde groeide
er ook uit andere gezichtspunten de be
hoefte aan een vermoutingsapparaat dat
aansluit op de kleinste proefbrouwerij.
Door de kwekers is in de laatste jaren
ook veel aandacht besteed aan de op
brengstvermeerdering van niet specifie
ke brouwgersten Hiermee worden die
gerstrassen bedoeld die niet met de ge
bruikelijke mout- en brouwmethoden tot
bier verwerkt kunnen worden.
De niet specifieke brouwgersten zijn
weer onder te verdelen in zomer- en
wintergersten. De opbrengsten van win-
tergersten zijn in het algemeen hoger
dan van zomergersten. Dit komt omdat
wintergersten voor de winter, in novem
ber, uitgezaaid worden Wanneer de
winter niet al te streng is, overleven deze
gerstrassen de koude periode. Dit heeft
tot gevolg dat de gerstplant al heel vroeg
in het voorjaar kan beginnen met
groeien De gerst is dan al aan het op
komen als de grond nog te nat is, om er
met een zaaimachine op te rijden om de
zomergerst in te zaaien Door de langere
groeitijd, die de wintergerst hierdoor
Dan is er nog een derde reden waarom
het gewenst is op kleine schaal te kun
nen vermouten, gevolgd door verbrou-
wen. Door de ontwikkeling van de tech
niek moeten steeds weer nieuwe metho
den, nieuwe apparaten en hulpstoffen
getest worden Daarbij zal de onderzoe
ker graag onder extreme condities zijn
experimenten willen doen om op deze
wijze mogelijke negatieve invloeden op
te sporen
Samenvattend kunnen we zeggen dat
een apparatuur gewenst was, waarin
men op kleine schaal vermouten kan en
vervolgens het verkregen mout verbrou-
wen tot een voldoende hoeveelheid bier
om dit uitgebreid te kunnen analyseren
en op smaak te toetsen En wel voor de
onderstaande aspecten:
0 Beproeving van nieuwe brouwgerst:
rassen
9 Ontwikkeling van de technologie om
van niet specifieke brouwgersten
standaardbieren te maken
Beproeving van nieuwe technieken,
apparatuur en hulpstoffen.
Aan deze wens is op 6 juni jl voldaan
toen de heer Gombert officieel de 50 kg
proefmouterij in bedrijf stelde.
1 ha bouwland in Nederland
levert ongeveer 4500 ka
gerst op.
1 are geeft 45 kg gerst.
1 vierkante meter brengt 0 45 kn
gerst op. y
V°°r 1b'bier is 12 k9 mout nodig en
oor 12 kg mout 16 kg gerst. (In de
proefmouterij wordt voor 1 hl bier
meer mout aangemaakt ten behoe
ve van analyses en dergelijke.) Voor
een fles a 0,5 liter is 0,08 kg (80
gram) gerst nodig.
Dat is 0,08 0,45 0,18 m2
Per glas bier a 0,25 liter is 9 dm2 (40
gram gerst) land nodig. Dat wil zeg-
nn v rnn°0t\e V3n een s°haakbord
(30 x 30 cm).
korrels™ 3GrSt Z'^n on9eveer 1000
Eén aar levert circa 30 korrels dus
een glas bier is 1000 korrels is 33
gerste-aren.