?ZZ0Ó0'°"r '0200°?°°. Al in het prille begin van de geschie denis van de menselijke beschaving werd er bier gedronken. De eerste bewijzen daarvoor, bestaande uit in steen gehouwen afbeeldingen, stammen uit de periode van 3000 jaar voor Christus. Zij tonen aan dat de Sumeriërs uit Mesopotamië bier maakten en dat deze drank in hun samenleving een zeer belangrijke rol speelde. Bier, aldus een populaire heden daagse definitie, is een waterig af treksel van gerstemout, dat met hop gekookt is en daarna vergist. De eerste stap in het brouwproces is de bereiding van de gerstemout. Dit wordt, de naam zegt het al, verkre gen uit gerst. Over deze belangrijke bouwsteen bij het brouwen, door de eeuwen heen de „eerste" grondstof voor de bereiding van bier, gaat dit artikel. Het wordt afge sloten met een actualiteit van de eerste orde, de ingebruikneming van een unieke proefinstallatie voor het op kleine schaal maken van gerste mout. Zeer oude cultuur 65°00 ton 7J0o°0 tonn' "aar- Een Sumerische afbeelding (3000 voor Christus), die betrekking heeft op de bierbe reiding. De gerstcultuur stamt waarschijnlijk uit het oude Babylonië, het zuidelijke ge deelte van Mesopotamië Er zijn reeds aanwijzingen betreffende gerstcultuur, die teruggaan tot 4200 vóór Christus. Gerst is een graansoort die met zeer weinig tevreden is. Zij groeit in woestijn achtige gebieden, maar ook in landen als Finland en Canada. Van de eigenschap dat gerst met weinig tevreden is en zelfs hoge zoutgehalten van de bodem overleeft, is in Nederland al vaak gebruik gemaakt. Na de vele overstromingen met zeewater, die ons land heeft gekend, is gerst steeds het eerste gewas geweest dat op de over stroomde gronden uitgezaaid kon wor den. Het laatst was dit het geval na de watersnood in 1953. Maar ook in de nieuwe IJsselmeerpolders wordt na het droogvallen van de grond, gerst als eer ste cultuurgewas uitgezaaid Hoe de gerstcultuur van het Midden- De Kauertse pot. Oosten naar onze streken is gekomen, is niet bekend Wel beschrijft een Griekse ontdekkingsreiziger, Pytheas uit Massi- lia (Marseille), in 350 vóór Christus onze streken als een land waar men wijn be reidt uit graan In 98 na Christus doet de Romein Taci tus in zijn Germania uitvoerig het brouwproces van de Germanen uit de doeken Zolang het brouwen van bier huisvlijt was, werden er geen eisen aan de gerst gesteld. Door de slechte bemaling (de br°uwgerst °ngeveer iOO.QOO ton eerste watermolen stamt uit de jaren 1400) was de kwaliteit van de gerst niet al te best Dit veranderde toen het brouwen meer geïndustrialiseerd werd en men de gerst ging betrekken uit Frankrijk en wel uit het gebied van de Somme Deze si tuatie duurde voort tot rond 1850. Door de concurrentie van jenever, koffie en thee en ook door de hoge accijns heffing raakten de brouwers in moeilijk heden, wat de bierkwaliteit niet ten goe de kwam. Hierdoor moest het Neder landse bier het afleggen tegen het uit Duitsland geïmporteerde bier. Dit leidde er weer toe dat enige ondernemende brouwers, onder wie G. A Heineken, overgingen op het Beierse brouwpro ces. Hiervoor werden Duitse vaklieden aan getrokken. Deze Duitse vaklieden waren gewend om met grondstoffen uit Zuid- Duitsland en Tsjechoslowakije te wer ken. Vooral de Tsjechische gersten uit Bohemen en Moravië waren van zeer goede kwaliteit Door het gunstige kli maat waarin deze gersten opgegroeid waren, lieten zij zich goed vermouten en verbrouwen.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 13