slechte jaren zoals nu. Zie ook wat ik hierover in Parlant 5 (Tap en Schap, fe bruari 1977) geschreven heb betreffen de de VDQS-wijnen. Om enigszins op weg te helpen bi) het zoeken naar minder bekende, be schermde namen, wil ik wijzen op de onderlinge afspraken binnen de EEG over de etikettering. De controle op na leving van waarborgen daarin vervat, ik geef het toe, is nog verre van ideaal. De bepalingen worden echter steeds strin genter toegepast en knoeierijen aldoor verordening voor de etikettering van wijnen te kennen: Er wordt onderscheid gemaakt tussen Tafelwijn gewone wijn zonder geo grafische benaming van oorsprong uit de EEG Landwijn tafelwijn die in de produce rende lid-staat het wettelijk recht heeft gekregen een geografische benaming te dragen, van oorsprong uit de EEG VQPRD in bepaalde gebieden voort gebrachte kwaliteitswijn (Vins de qua- lités produits dans des régions déter- enkele basisgegevens van deze nieuwe minées) van oorsprong uit de EEG. Op het etiket dient een aantal ver plichte aanduidingen te worden ver meld. Deze kunnen worden aangevuld met een aantal facultatieve aanduidin gen die gewenst zijn om het prestige van de wijn te verhogen. Andere aanduidin gen dan in de verordeningen genoemde verplichte en facultatieve aanduidingen zijn niet toegelaten. Verplichte vermeldingen op etiketten: Tafelwijn 1. In een der talen uit de EEG moet dit woord duidelijk op het etiket worden vermeld. 2. Na 1 januari 1980 zal de inhoud van flessen en dergelijke tot 5 liter, ver meld moeten worden. 3. Naam, hoofdzetel en betiteling van de bottelaar" moeten vermeld worden. Voor tafelwijn mag dit vervangen worden door het HPA-nummer. 4. Indien het bottelen plaatsvindt in een andere gemeente, moet dit op het eti ket worden aangegeven. 5. Op het etiket moet verzender of im porteur in zijn hoedanigheid worden genoemd, dus: wijnbouwer enzovoort of wijnhandelaar of ingevoerd door... 6. Het alcoholpercentage moet op het etiket nauwkeurig worden aangege ven. De vroeger gebruikelijke marges bijvoorbeeld 10-12 procent mogen niet meer gebruikt worden. 7. Vermeld moet worden de naam van het produktieland binnen de EEG. 8. Zodra een wijn wordt vermengd met wijn uit een andere lid-staat moet op het etiket aangegeven worden: wijn uit verschillende landen van de EEG. 9. Als een tafelwijn in een andere lid staat dan het produktieland wordt be reid, moet simpelweg EEG worden geschreven. 10 april 1977. moeilijker gemaakt. Per 31 augustus 1977 wordt de veel besproken verorde ning voor de omschrijving en aanbieding van wijn definitief van kracht. Door mid del van een code: HPA-nummer, is het dan voor ambtenaren die met het op sporen van fraudes zijn belast, mogelijk de bottelaar van een bepaalde fles wijn te achterhalen. HPA zijn de beginletters voor: Hoofdproduktschap Akkerbouw- produkten. Na deze drie letters volgen drie cijfers, die het nummer van de im porteur in Nederland aangeven. Onze code is bijvoorbeeld HPA 138. Een fles waarop geen naam van een te goeder trouw bekend huis of HPA nummer voorkomt, mag dan niet meer verhan deld worden. Niettemin zag ik nog vorige week op de Binnenweg in Rotterdam aangeboden: drie flessen Beaujolais voor een tientje Op het etiket stond „Beaujolais", verder niets, geen code en ook geen naam, open en bloot in de etalage. En dat terwijl we al twee jaar rekening moeten houden met bovenge noemde verordening. Hoe dat mogelijk is blijft voor mij een raadsel. In ieder ge val zal een dergelijke etikettering na 31 december 1977 wettelijk vervolgd en bestraft kunnen worden. Het is nuttig voor zowel de detaillist als de consument Vooral dit jaar waren extra bespuitingen noodzakelijk. N B. Het versnijden van EEG wijnen met wijnen uit derde landen is op het grond gebied van de lid-staten verboden. Bovenstaande omschrijvingen „moe ten" op het etiket voorkomen. Daarnaast is nog een lijst gepubliceerd van mede delingen die facultatief gebruikt mogen worden. Er is dus geen mogelijkheid ge laten voor andere dan de verplichte en facultatieve vermeldingen. Zo „mag" men op het etiket de kleur van de wijn aangeven of termen als: demi sec, abbocato, moelleux, halb trocken, süss enzovoort. Sec, trocken, secco, asciutto en dry mag alleen op het etiket staan indien het suikerresidu (restsui- ker) niet hoger is dan vier gram per liter. Nu komt er nog iets, dat voor de Neder landse consument nogal wat verwarring teweeg zal brengen: Landwijn Vin de Pays staat iets ho ger geklasseerd dan tafelwijn. Landwijn, of hoe de vertaling in één van de EEG- talen ook moge zijn, is een tafelwijn die het „recht" heeft verkregen om een be paalde geografische benaming te „mo gen" dragen. Let er dus goed op, dat „Vin de Pays" na 31 augustus slechts een wijn kan aan duiden die op de eerste sport van de kwaliteitsladder staat en dus niet ge bruikt mag worden voor zo maar een of ander wijntje, zoals tot nu toe in ons land gebruikelijk. Deze landwijn heeft bovendien nog het recht, één of twee wijnrassen alsmede het oogstjaar op het etiket te vermelden (niet toegestaan voor tafelwijn). Landwijn is dus voortaan een betere „tafelwijn". Kwaliteitswijn Deze vallen in de Franse terminologie onder VQPRD: Vins de qualités produits dans des régions déterminées. Voor het Duitse taalgebied is dit waaraan de Italiaanse QbA: Qualitats- wijnen herkenbaar zijn. wein bestimmter Anbaugebiete. Voor Italië DOC: Denominazione di Origine Controllata. Op het etiket voor deze categorie „moet" de naam van het onderverdeel de produktiegebied worden vermeld. Ook kwaliteitsaanduidingen, indien van toepassing, moeten afgedrukt worden: Kabinett, Spatlese, Auslese enzovoort. Daarnaast kunnen facultatief bijzondere aanduidingen aangegeven worden: Grand Cru, Eiswein, Riserva, Schloss, Chateau en dergelijke. U zult het niet allemaal ineens kunnen onthouden. Een troost daarbij is, dat de wijnimporteurs ook veel moeite hadden met het zich eigen maken van de duide lijke beperkingen die dikwijls onduidelijk omschreven waren. Volgens mij is er een periode van gewenning nodig, waarna naar mijn volle overtuiging het gemak kelijker zal zijn om het kaf van het koren te onderscheiden. Zogenaamde koopjes blijken dikwijls een flop te zijn en als zo danig duurkoop. Met de nieuwe etiket tering wordt grasduinen in wijn in ieder geval goedkoper.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 9