Parlant du vin...(8)
o£vQ£JIi
J. Zellenrath
't Zit niet glad met de wijnbouw dit jaar
en dat geldt met name voor de wijnpro-
ducerende landen binnen de EEG die
voor ons van belang zijn: Frankrijk, Italië
en Duitsland. Dat heeft voor ons nare
consequenties, als u begrijpt wat ik be
doel: schaarste en als gevolg daarvan
op het ogenblik reeds flink stijgende
prijzen.
In het zuidwesten en midden van Frank
rijk hebben de produktiegebieden Bor
deaux en Loire veel te lijden gehad van
strenge vorst en sneeuwval, die volgden
op een betrekkelijk mild voorjaar. De
druivestok liet al blij de vroege knoppen
zien, toen een vrieskou van soms wel
min zeven graden, abrupt een einde
maakte aan dit uitbundige botten.
Paaszondag, 10 april, lag er tien tot
twintig centimeter sneeuw. Sinds men
senheugenis heeft men in de Médoc en
Libournais een dergelijke sneeuwstorm
in april niet meegemaakt. De sneeuw
schuivers, die al twee maanden waren
opgeborgen, moesten er aan te pas ko
men. In sommige wijngaarden was het
prille groen tot 80 procent vernietigd.
Een van onze wijnleveranciers schreef:
,,Nous ne vendangerons pas en 1977."
(Wij zullen niet oogsten in 1977.) In
nieuwe percelen werd de jonge aanplant
zodanig beschadigd dat herplant zal
moeten worden en dat betekent drie jaar
tijdverlies. Ook de Loire-Atlantique had
het zwaarte verduren, wat samenvallend
met de sterk toegenomen vraag naar
roséwijnen uit de Anjou, zeker hogere
prijzen zal betekenen.
De Bourgogne bleef aanvankelijk al dit
onheil bespaard maar daar heeft de veel
te koude en natte zomer een normale
gezonde ontwikkeling van de druif ver
hinderd. De wijnbouwers hebben meer
dan anders tegen planteziekten, schim
mels enzovoort moeten spuiten. Gevolg
daarvan is alweer, dat de handel zich
gaat indekken, wat aanzienlijke prijsver
hogingen veroorzaakt en de voorraden
snel doet slinken. Chablis is nu al niet
meer te krijgen. In Duitsland ligt het an
ders, de wijnbouw 1977 staat er redelijk
goed bij. Door veel regenval zal er waar
schijnlijk veel geoogst worden van
doorsnee kwaliteit. De voorraden gang
bare wijnen van het mooie jaar 1976 zijn
echter nagenoeg uitgeput en als gevolg
daarvan kan men voor de te verwachten
oogst niet op lage prijzen rekenen.
In Italië ziet het er allemaal veel zonniger
uit. Reeds maanden geniet men van
warm, droog weer en het zou best wel
eens kunnen zijn dat 1977 een uitzon
derlijk mooie „vendemmia" zal brengen.
Echter... de vraag naar Italiaanse wijnen
stijgt in menig land en de export neemt
aanzienlijk toe, dus... u raadt het: hogere
prijzen die zich nu reeds manifesteren
rond de 30 procent.
Gelukkig kan ik na deze verontrustende
berichten tegelijk in herinnering bren
gen dat de wereldwijnproduktie gestaag
toeneemt. Was dit volume in het begin
van deze eeuw 140 miljoen hectoliter, nu
meten we meer dan 300 miljoen hectoli
ter,dat is 60 procent meer. Er zijn landen
die de produktie van kwaliteitswijn ge
ducht ter hand hebben genomen en zich
inspannen om de wijnliefhebbers in de
wereld met hun verkregen resultaten
kennis te laten maken. Met name noem
ik Australië, Nieuw-Zeeland en Califor-
nië.
Reeds eerder heb ik betoogd dat de
doorsnee consument meer zal moeten
durven experimenteren en grasduinen in
goede" wijnen want, dat moeten we
goed afspreken, daar gaat het om. Er is
veel te veel slechte wijn in omloop. Al
coholhoudend vocht, dat inclusief ver
pakking, transportkosten en 0,62 ac
cijns voor 2,- per fles verkocht kan
worden.
De „Compagnie des Courtiers-Jurés Pi-
queurs de Vins de Paris" hebben vorig
jaar in een rapport vastgesteld dat 15
miljoen hectoliter wijn, alleen al in
Frankrijk, niet aan minimale kwaliteitsei
sen voldoet en vernietigd zou moeten
worden; zij zeggen: „De oorzaak van
deze tekortkoming in (kwaliteits)niveau
van de wijnbouw moet worden opge
spoord; op het ogenblik worden wijnen
geproduceerd die slechter zijn dan 20 a
30 jaar geleden. Uit winstbejag heeft de
wijnbouw de opbrengsten opgevoerd
ten koste van de kwaliteit. Bovendien
werden de bespuitingen steeds meer
uitgebreid en geperfectioneerd. De druif
houdt het nog wel uit maar verliest haar
goede hoedanigheden. Bij een derge
lijke ontwikkeling valt te vrezen dat in de
toekomst van de 35.000.000 hectoliter
geproduceerd in het zuiden. 15.000.000
zodanig slecht is, dat het riool hun enige
bestemming kan zijn. wat gewoon
krankzinnig is.
Het is de hoogste tijd om iets te gaan
ondernemen tegen dit verval, de wijn
bouwers moeten er eens mee ophouden
de wijn als een industrieprodukt te be
schouwen. De kwaliteit van een land-
bouwprodukt kan niet vanuit zulk een
opvatting benaderd worden.
De handel op zijn beurt moet ermee
stoppen wijnen te kopen beneden rede
lijke kostprijzen, welke noodgedwongen
van onvolwaardige kwaliteit moeten zijn;
dit is helaas enkele malen noodzakelijk
geweest als gevolg van de prijsbeheer-
sing, waaraan de handel lange jaren on
derworpen was.
We hopen dat wijnbouwers en handel de
handen ineen zullen slaan om gemeen
schappelijk een verbetering te bewerk
stelligen. Hun beider zelfbehoud is er
mee gemoeid.
Goede wijn is schaars en moet opge
spoord worden. Natuurlijk is het de ge
makkelijkste weg om bekende namen te
kopen maar wanneer we er allemaal zo
over denken zijn er te veel gegadigden
voor een te gering aanbod. Zeker in