Bistro La Boraque,
Krimpen aan ae IJssel
OqO°
htmgen
bij de gewestelijke
verkoopkantoren
/n de Krimpenerwaard gelegen in
het groene hart van Holland neemt
Krimpen aan de IJssel al sinds 700
jaar een bedrijvige plaats in door z'n si
tuering aan Hollandse IJssel waar deze
uitmondt in de Lek.
Tal van scheepswerven met hun toele
veringsindustrieën zijn hier gevestigd.
Na de bouw van de Algerabrug in 1952
werd Krimpen ook een ideale vestigings
plaats voor forensen uit Rotterdam.
Krimpen maakt dan ook een snelle groei
door: van 3200 inwoners in 1952 tot
21000 anno 1977.
De groei in aantal en kwaliteit van de
horecabedrijven bleef hierbij achter. Het
valt dan ook niet te verwonderen dat,
toen er in het winkelcentrum een een
heid van 100 m2 vrij kwam, dit onmid
dellijk werd erkend als een goed .ver
kooppunt voor horeca. De heer P. T. P.
van Ee, die reeds in Rotterdam een goed
iopende bistro heeft, koos voor hetzelfde
type in Krimpen.
olielampjes met daarboven speciaal ge
construeerde armaturen die door middel
van dimmers zowel drankwettelijke ver
lichting als sfeerverlichting kunnen
brengen.
De zeer compacte open keuken blijkt in
staat bij volle tafelbezetting (vijftig plaat
sen) toch alles bij te kunnen houden. De
geïnstalleerde airconditioningsinstalla
tie zorgt voor een aangenaam klimaat.
Gezicht vanuit de bistro op de bar.
keuken
als zadeldak worden uitgevoerd. Als
materiaal werden hiervoor Nopriet pla
ten gekozen van 5 centimeter dik, die
door een speciaal procédé een brand
werendheid van 90 minuten verkregen.
Bovendien werd hiermee de dakisolatie
zeer verbeterd. De vloerconstructie van
Kwaaitaal-elementen diende op twee
plaatsen te worden versterkt, waarna
over de uiteindelijke vormgeving en in
deling kon worden nagedacht.
De indeling
De langgerekte vorm van het pand en de
wens om een min of meer besloten bistro
gedeelte en een cafégedeelte te exploi
teren leidde tot een Z-vormige indeling.
.LliiHilfHliiimiHnmiuiHiuviiinmmniuH.uiiiiufn
Aan de expeditiezijde een magazijntje
met aansluitend de keuken van 13 m2.
Aan de tegenoverliggende zijde is de
entree met toilettengroep gesitueerd.
Daartussen ligt het drankenbuffet in de
vorm van een waterput.
Het interieur
Teneinde de aankleding van het bedrijf
zoveel mogelijk naar eigen idee te reali
seren reisden de heer en mevrouw Van
Ee langs veld, bos en beemd om tafels,
stoelen, kasten en accessoires te verza
melen. Mede door de hierdoor vergaar
de hoeveelheid „boerenantiek" is een
stijlvol geheel ontstaan in een nostalgi
sche sfeer. De tafelverlichting bestaat uit
Verbouwingsplannen
Bij voorbaat stond vast dat het bedrijf er
na realisering ,,oud" uit moest zien en op
een stal of schuur moest lijken. Het werd
uiteindelijk een schuur (la baraque).
Het dak van de schuur kon in verband
met de beschikbare hoogte niet geheel
Het bistro-gedeelte met links de waterput".