Een
gouden roos
onder de
horecabedri j ven
De uitbreiding mocht niet meer dan vijf
entwintig procent omvatten. De meta
morfose duurde zes maanden, een pe
riode waarin het bedrijf niet gesloten is
geweest. Dat dit besluit heel wat impro
visatietalent vergde, laat zich raden! Ge
lukkig toonden de gasten begrip voor de
situatie en met kunst en vliegwerk
slaagden de heer en mevrouw Eember-
gen erin het de bezoekers toch naar de
zin te maken.
Verscholen tussen het groen en 's zo
mers omringd door geuren van honder
den rozen, ligt parkrestaurant Rosarium
in het Amsterdamse Amstelpark.
Dit park, een van de mooiste parken van
de hoofdstad, is een intact gebleven ge
deelte van wat in 1972 internationaal
bekend was als de Floriade.
Het gebouw dateert uit deze tijd en is
daar toen als tijdelijk punt geplaatst voor
de verkoop van drank, broodjes en der
gelijke. Na het einde van de Floriade is
het gebouw niet afgebroken, maar werd
het bestemd voor opslagruimte.
In 1973 besloot de gemeente Amsterdam
het opnieuw een horecabestemming te
geven. Het Henry Smits concern huurde
het, en de heer J. M. van Eembergen
werd aangesteld als directeur. Samen
met zijn echtgenote, mevrouw
A. C. E. van Eembergen-Smit, zorgt hij
ervoor dat de gasten zich zo comfortabel
mogelijk voelen in het Rosarium
Het Henry Smits concern maakte er een
steakhouse annex coffeeshop van. Maar
binnen de onderneming ontstond al
gauw de behoefte aan een veelzijdiger
bedrijf op dat punt in het park, vooral
omdat een specifiek steakhouse minder
in de belangstelling kwam te staan. Er
werden plannen gemaakt voor een ver
bouwing, waaraan de gemeente Am
sterdam haar goedkeuring gaf. In 1975
deed men een beroep op het Heineken
bouwbureau, dat zijn eigen ideeën had
over de bestemming van het Rosarium
De Old Bell bar.
Het restaurant, dat plaats biedt aan ongeveer 70 personen
Het bouwbureau stelde een programma
op, waarin de eisen van de gemeente,
dat een gedeelte van het bedrijf bestemd
moest zijn voor ,,de man met de kleinere
beurs", verwerkt waren.