Parlant du vin...(7) Zomerwijnen J. Zellenrath Een uitgelezen trio met namen, die ons als muziek in de oren klinken. de rivieren meehelpen om in dit noorde lijkste wijngebied van Europa maximaal van het licht te kunnen profiteren. Bo vendien moeten bossen op de bergen voor beschutting zorgen tegen het soms barre klimaat in de winter. De mooiste, uit louter Rieslingdruiven gewonnen wijn, komt ongetwijfeld van Schloss Johannisberg. Wanneer u in de Rheingau bent, moet u beslist de eer biedwaardige kelders van dit voormalige klooster gaan bezoeken en kennisma ken met deze uit de fijnste zuren gecon strueerde wijn, die vruchtig en aroma tisch is in al zijn uitdrukkingsvormen. Voornaam en eerbiedwaardig. Als u zo'n wijn gedronken hebt, begrijpt u pas wat ik bedoelde in de aanvang van dit artikel. Nog teveel Nederlanders blijven hangen in de lagere regionen van het wijngam ma. Zij laten de prijs de doorslag geven bij hun keus, terwijl wanneer ze eens in plaats van een paar flessen „suikerwa ter" met het een of andere etiket erop, één goede fles „wijn" wilden kopen, zouden ontdekken waarom sommige mensen zo enthousiast over „Wijn" met een hoofdletter kunnen praten. Subtiel en fijn zijn de Moezelwijnen en lichtvoetiger dan de Rijnwijnen. Kenners prefereren ze met een laag alcoholge halte 9 a 10 procent. Zeker als „zomer- wijn" zijn ze op dit alcoholpercentage op zijn best. De voorname kwaliteitshuizen van vroeger brachten hun beste moe zelwijnen dan ook op dit percentage en Met zo 'n dorst drink je desnoods water! wel komen doordat deze altijd koel wordt gedronken in tegenstelling tot de rode wijnen die in het verleden bijna altijd op de temperatuur van de omgeving geser veerd werden. Toch hebben rode wijnen meestal meer zuur dan witte wijnen en zou het voor de hand liggen om aan de rode wijn, mits gekoeld, de voorkeur te geven. In Portugal dronk ik een rode Dao met een zo hoge zuurgraad, dat hij voor Nederland absoluut onverkoopbaar zou zijn. Voor warme landen, vertelde men mij echter, was deze zure rode wijn zeer geschikt; onder andere had men een grote export ervan naar Brazilië. Ook zou men kunnen denken aan rosé- wijnen als verfrissende drank in de zo mer. Ze missen echter in het algemeen de gewenste zuren en zijn nogal vlak van smaak. Zeker geldt dat voor de doorsnee roséwijnen zoals die in ons land worden verkocht: zoetig en flauw. De enige ei genschap, waarom men ze als zomer- wijn kan beschouwen, is dat ze koel worden geserveerd en daar houdt het voor de meesten mee op. Het leek me voor deze Parlant met de rijpt laat en heeft mede daardoor de ge wenste zuurgraad die een krachtige vol le wijn maakt. De Riesling wijnstok wordt in vele landen aangeplant en de daaruit voortgekomen wijnen worden veelal aangeduid met de naam Riesling tout court of met een nadere bepaling van het produktiegebied (erg belangrijk overi gens). Zo kennen we Rieslings uit Joegoslavië, Italië, Oostenrijk en Frankrijk, maar laten we even wat meer aandacht geven aan het land waar de mooiste wijnen uitslui tend afkomstig zijn van deze edelste druivesoort voor witte wijnen: Duitsland. Anders gezegd de wereldfaam van de Duitse kwaliteitswijnproduktie is aan de Rieslingdruif te danken. Het Duitse wijnbouwgebied wordt grof weg onderverdeeld in Rijn en Moezel. Vooral voor de laatrijpende Rieslingdruif is de ligging van de wijngaard erg be langrijk. Ten eerste moet de helling voor deze wijngaard vrij steil ten opzichte van de zon gelegen zijn op de zuid- of west zijde van een berg. Vervolgens moet de weerkaatsing van de waterspiegel van Wanneer je wilt gaan schrijven over „zomerwijnen" vraag je je tegelijkertijd af, of dit in het tijdperk van de centrale verwarming eigenlijk niet een verouderd begrip is. Algemeen worden onder deze noemer de wijnen samengevat, die koel gedron ken worden. Men kan zich voorstellen dat in het verleden, toen we niet zomaar de deur van de koelkast behoefden te openen om allerlei verfrissingen te grij pen, een rinse wijn uit de kelder een van de weinige dorstlessers was die ter be schikking stonden. Zelfs het drinkwater kwam op warme zomerse dagen meestal lauw uit de kraan. Ik spreek over hete zomerse dagen, die legendarisch dreig den te worden tot we zelf, in onze eigen generatie de zomer van 1976 „door stonden". Zoals ik in een vorige Parlant reeds ge schreven heb, dankt een wijn, hoe tegenstrijdig het ook moge klinken, voor een groot deel zijn bijzondere charme aan zuren. Zuren, die nodig zijn om aan de wijn de kracht voor een bepaalde le vensduur en houdbaarheid te verlenen en er tegelijkertijd voor zorgen dat de wijn een levendige frisheid heeft. Deze zuren treffen we het meest aan in jonqe wijn. Merkwaardigerwijze denkt men bij zo merwijnen direct aan witte wijn. Dit zal zomer in zicht, een goede gelegenheid om enkele wijnen wat nader te beschrij ven die door hun aard in oude prijscou ranten als „verkwikkend" werden aan bevolen. In de eerste plaats denk ik dan aan de witte wijnen, die uit de Rieslingdruif worden gewonnen. Deze druivesoort

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 20