k
FlordeJere
IargaVir
m Patricio
"0"
IU1LLERM0
Tt?
F-1 is o v
z (ream of Creams
~U
Oloroso
Amontillado
df^y sherry
CREAM SHERRY
MEDIUM SHERf i'
DRY SHERRY
IA1M.MII
RPHODUCED AND BOTTLED
IN SPAIN
PRODUCED AND BOTTLED
IN SPAIN
PRODUCED AND BOTTLED
IN SPAIN
PRODUCED AND BOTTLED
IN SPAIN
SERVE CHILLED
BODEGA BOTTLED
BODEGA BOTTLED
BODEGA BOTTLED
«Y//7/
jmm Y
DfcOAH flAN PATRIC"'
Jf*EZ Of XRON'ERA
Boot GAS SAN PATRICIO
JEREZ OE LA r»ON16RA
SAN MTAIC
D£ LA f»ONJ£«"A
De specialiteitenserie van Garvey.
Cream of Creams
FLOR DE JEREZ
type-omschrijving
Cream sherry's werden voorna
melijk voor de Britse markt ont
wikkeld, waar men ze in enorme
hoeveelheden drinkt. De wer
kelijk grote merken in deze ty
pen zijn heerlijk, maar men
drinkt ze het best als dessert
wijn, zoals oorspronkelijk ook
de bedoeling was. Hoewel de
goedkopere typen in deze soor
ten, gemaakt door" vermenging
met zoetere wijnen, niet slecht
behoeven te zijn enkel omdat
ze zoet zijn, wordt de hoge prijs
van bepaalde wereldmerken in
deze categorie bepaald door de
kwaliteit.
Oloroso
LARGA VIDA
type-omschrijving
Oloroso is een volle sherry in
vele stijlen. Een goede oloroso
is niet zoet omdat bij iedere
sherry alle suiker is vergist tot
alcohol. Een goede oloroso is
even droog als een fino of een
amontillado, maar hij is voller,
heeft een uitgesproken geur en
een enigszins uitvloeiende
smaak. Oloroso is in feite een
gerijpte raya, een sherry-type,
waarbij de flor zich niet heeft
ontwikkeld. Hoewel sommige
mensen menen iets van zoet
heid in een oloroso te ontdek
ken, wordt dit niet veroorzaakt
door suiker, maar door sporen
glycerine, die gevormd worden
in de wijn. Sommige oloroso's
worden gezoet voor de export
markt, maar de werkelijk grote
en dure oloroso's worden door
vaklieden op dit gebied graag
overdag gedronken in plaats van
de allerdroogste wijnen, die
nogal wat vergen van de smaak
papillen.
Amontillado
TIO GUILLERMO
type-omschrijving
Amontillado kreeg zijn naam
omdat deze wijn oorspronkelijk
werd bereid om montilla na te
bootsen. Vandaar de naam 'a-
montilla-do'. In werkelijkheid
is het een gerijpte fino. Een
echte amontillado is een prach
tige wijn met een geur die aan
hazelnoten doet denken en, om
dat hij zolang moet rijpen, is het
altijd een dure wijn. Veel van de
goedkope amontillado's die men
tegenwoordig koopt zijn meng
sels.
Uit: Elseviers groot wijnboek.
Fino
SAN PATRICIO
type-omschrijving
Een fino is het resultaat van een
vreemd wolachtig vlies van mi
cro-organismen. dat men flor
noemt en dat zich op de opper
vlakte van de wijn in het fust
vormt. Een fino is zeer bleek van
kleur en zo droog, dat. hoewei
sommige wereldbekende mer
ken worden verkocht als zeer
droog, een werkelijk geheel on
gezoete fino veel te droog voor
de smaak van het grote publiek
zou zijn. Daarom wordt de wijn
enigszins aangezoet en de uit
drukking 'dry sherry' heeft dan
ook geen duidelijke betekenis,
omdat de toegestane graad van
zoetheid nogal ruim is Zeer ver
fijnde fino's kunnen in de fles
radicaal veranderen en alhoewel
sommige mensen ze het meest
waarderen wanneer ze een tijdje
op fles hebben gelegen, zal de
Andalusiër zijn fino liefst drin
ken kort nadat deze op fles is
gebracht.
Wat zijn specialiteiten?
Sherry specialiteiten zijn top'-sherry's van de bodega's. Zij zijn afkomstig van de beste wijn
gaarden en worden slechts in beperkte hoeveelheden geproduceerd. Zij onderscheiden zich
vooral door hun specifieke karaktervolle smaakeigenschappen die het gevolg zijn van een
uitgekiende blending en een hogere tijd van rijping.
De namen van specialiteiten zijn vaak historisch bepaald en eeuwenoud. In de Garvey spe
cialiteitenserie zijn de eerder genoemde hoofdtypen vertegenwoordigd.
De behoefte van de sherryconsument gaat steeds meer in de richting van verfijnde soorten.
Vooral in de horeca is een ontwikkeling in die richting steeds duidelijker merkbaar.
Niet alleen sluit het voeren van specialiteiten aan op deze zich ontwikkelende behoefte van
de consument, zij werken ook imageverhogend voor het horecabedrijf. Vandaar dat steeds
meer ondernemers enige specialiteiten apart op de kaart vermelden.