k FlordeJere IargaVir m Patricio "0" IU1LLERM0 Tt? F-1 is o v z (ream of Creams ~U Oloroso Amontillado df^y sherry CREAM SHERRY MEDIUM SHERf i' DRY SHERRY IA1M.MII RPHODUCED AND BOTTLED IN SPAIN PRODUCED AND BOTTLED IN SPAIN PRODUCED AND BOTTLED IN SPAIN PRODUCED AND BOTTLED IN SPAIN SERVE CHILLED BODEGA BOTTLED BODEGA BOTTLED BODEGA BOTTLED «Y//7/ jmm Y DfcOAH flAN PATRIC"' Jf*EZ Of XRON'ERA Boot GAS SAN PATRICIO JEREZ OE LA r»ON16RA SAN MTAIC D£ LA f»ONJ£«"A De specialiteitenserie van Garvey. Cream of Creams FLOR DE JEREZ type-omschrijving Cream sherry's werden voorna melijk voor de Britse markt ont wikkeld, waar men ze in enorme hoeveelheden drinkt. De wer kelijk grote merken in deze ty pen zijn heerlijk, maar men drinkt ze het best als dessert wijn, zoals oorspronkelijk ook de bedoeling was. Hoewel de goedkopere typen in deze soor ten, gemaakt door" vermenging met zoetere wijnen, niet slecht behoeven te zijn enkel omdat ze zoet zijn, wordt de hoge prijs van bepaalde wereldmerken in deze categorie bepaald door de kwaliteit. Oloroso LARGA VIDA type-omschrijving Oloroso is een volle sherry in vele stijlen. Een goede oloroso is niet zoet omdat bij iedere sherry alle suiker is vergist tot alcohol. Een goede oloroso is even droog als een fino of een amontillado, maar hij is voller, heeft een uitgesproken geur en een enigszins uitvloeiende smaak. Oloroso is in feite een gerijpte raya, een sherry-type, waarbij de flor zich niet heeft ontwikkeld. Hoewel sommige mensen menen iets van zoet heid in een oloroso te ontdek ken, wordt dit niet veroorzaakt door suiker, maar door sporen glycerine, die gevormd worden in de wijn. Sommige oloroso's worden gezoet voor de export markt, maar de werkelijk grote en dure oloroso's worden door vaklieden op dit gebied graag overdag gedronken in plaats van de allerdroogste wijnen, die nogal wat vergen van de smaak papillen. Amontillado TIO GUILLERMO type-omschrijving Amontillado kreeg zijn naam omdat deze wijn oorspronkelijk werd bereid om montilla na te bootsen. Vandaar de naam 'a- montilla-do'. In werkelijkheid is het een gerijpte fino. Een echte amontillado is een prach tige wijn met een geur die aan hazelnoten doet denken en, om dat hij zolang moet rijpen, is het altijd een dure wijn. Veel van de goedkope amontillado's die men tegenwoordig koopt zijn meng sels. Uit: Elseviers groot wijnboek. Fino SAN PATRICIO type-omschrijving Een fino is het resultaat van een vreemd wolachtig vlies van mi cro-organismen. dat men flor noemt en dat zich op de opper vlakte van de wijn in het fust vormt. Een fino is zeer bleek van kleur en zo droog, dat. hoewei sommige wereldbekende mer ken worden verkocht als zeer droog, een werkelijk geheel on gezoete fino veel te droog voor de smaak van het grote publiek zou zijn. Daarom wordt de wijn enigszins aangezoet en de uit drukking 'dry sherry' heeft dan ook geen duidelijke betekenis, omdat de toegestane graad van zoetheid nogal ruim is Zeer ver fijnde fino's kunnen in de fles radicaal veranderen en alhoewel sommige mensen ze het meest waarderen wanneer ze een tijdje op fles hebben gelegen, zal de Andalusiër zijn fino liefst drin ken kort nadat deze op fles is gebracht. Wat zijn specialiteiten? Sherry specialiteiten zijn top'-sherry's van de bodega's. Zij zijn afkomstig van de beste wijn gaarden en worden slechts in beperkte hoeveelheden geproduceerd. Zij onderscheiden zich vooral door hun specifieke karaktervolle smaakeigenschappen die het gevolg zijn van een uitgekiende blending en een hogere tijd van rijping. De namen van specialiteiten zijn vaak historisch bepaald en eeuwenoud. In de Garvey spe cialiteitenserie zijn de eerder genoemde hoofdtypen vertegenwoordigd. De behoefte van de sherryconsument gaat steeds meer in de richting van verfijnde soorten. Vooral in de horeca is een ontwikkeling in die richting steeds duidelijker merkbaar. Niet alleen sluit het voeren van specialiteiten aan op deze zich ontwikkelende behoefte van de consument, zij werken ook imageverhogend voor het horecabedrijf. Vandaar dat steeds meer ondernemers enige specialiteiten apart op de kaart vermelden.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 5