CAFÉ-RESTAURANT BRABANTHALLEN Gastvrijheid voor grote groepen: van veehandelaren tot feestgangers waardeerd. Maar die ver koopcijfers worden op het drie-daagse concours hippi- que Indoor-Brabant verre overtroffen. Tijdens dat evenement worden er onder andere meer dan vijfentwin tigduizend glazen bier getapt, vijftienduizend koppen koffie geschonken en verdwijnen er tienduizend belegde brood jes in de hongerige magen van de duizenden aanwezi gen. Een staf van honderd man personeel klaart dat karwei onberispelijk en mede doordat er zeer efficiënt ge werkt wordt, ontstaat er wei- Toen burgemeester Van Lan- schot in de jaren twintig het stoutmoedige plan opvatte om de Bossche veemarkt te gaan verplaatsen van de bin nenstad naar de buitenaf ge legen en voor industrie ge reedgemaakte polder, laai den de discussies in de ge meenteraad, maar ook daar buiten, fel op. Met name de middenstand voelde zich be dreigd in zijn bestaan, want op de marktdagen werden er goede zaken gedaan. Toch kregen de plannen in mei 1929 tenslotte nog de goed keuring van de gemeente raad. Maar het zou nog tot 20 mei 1931 duren alvorens het nieuwe veemarktcomplex in gebruik werd genomen. Het complex telde toen twee gro te veehallen en twee restau rants. De beide restaurants hadden elk een oppervlakte van 400 m2. De Bossche vee markt was op dat moment in orde van grootte, de tiende markt van Nederland. In 1939 kwam er een derde veehal met een restaurant van 80 m2 bij. In 1955 had de Bossche veemarkt zich opgewerkt tot de grootste van Nederland en thans is zij zelfs de grootste van Europa. Om aan de grote toeloop het hoofd te kunnen bieden moesten er opnieuw aanvullende voorzieningen worden getroffen, die uit mondden in de bouw van nog eens drie grote veehaljen met een gezamenlijke oppervlak te van 7400 m2. Tevens ver rees daarbij ook het grote en moderne restaurant met een oppervlakte van 800 m2, voorzien van een fraaie en ultra-moderne bedrijfskeu- ken met alle apparatuur die een chef-kok zich maar kon wensen. Het geheel kwam elf jaar geleden tot stand. In 1975 tenslotte werd in de glazen hal nog een restau rant-ruimte gecreëerd van 40 m2. De bedrijfskeuken van het grote restaurant doet dienst als moederkeuken voor de bereiding van de spijzen, terwijl de keukens van de overige restaurants gelden als verwerkingskeu kens. De grote opslagruimten bevinden zich eveneens bij het grote restaurant. De veemarkt vindt iedere te worden. Het aantal bezoe kers schommelt eveneens rond de tienduizend. In de zomermaanden komt daar nog eens de in groten getale aanwezige schooljeugd bij. Op zo'n marktdag wordt er op de veemarkt meer dan vijf miljoen gulden omgezet. De paardenmarkt, op de donder dagen tussen zeven uur 's morgens en twee uur 's mid dags, ook al een wekelijks te rugkerend gebeuren, kent minder toeloop. Om al de be zoekers van spijzen en dran ken te voorzien moet heel wat werk verzet worden door de veertig man tellende horer ca-brigade. De zestienhon derd beschikbare zitplaatsen in de restaurants zijn nage noeg constant bezet. Op de woensdagen gaan er onder andere meer dan tweedui zend glazen bier, duizend borrels, duizend belegde broodjes, achtduizend kop pen koffie en vijfhonderd koppen soep over de toon bank. De erwtensoep, ver krijgbaar tussen september en april, is van voortreffelijke kwaliteit en wordt zeer ge- Vooraanzicht van het grote, nieuwe restaurant. De veemarkt wordt in dezelfde hal gehouden als het hippische gebeuren Indoor Brabant. nig breuk van glaswerk. Het behoeft geen betoog, dat na het beëindigen van de markt veel arbeid verzet moet wor den door een schoonmaak ploeg (vijftien mensen) om de restaurants weer op orde te brengen Maar 's avonds is er niets meer te bemerken van het marktgebeuren en is men al weer helemaal ingesteld op een neven-evenement of groot diner. Want de markten op woens dag en donderdag vormen slechts een onderdeel van de vele evenementen die in de Brabanthallen plaatsvinden. Naast het reeds gememo reerde concours hippique „Indoor-Brabant" worden er ook vele agrarische evene menten gehouden, zoals de nationale paasveetentoon- stelling, de nationale ten toonstellingen van de Konink lijke verenigingen „Het Ne derlandse trekpaard" en „Het Nederlandse rundveestam boek" en internationale hon den-, konijnen-, vogel-, en sierdui vententoonstellingen Uiteraard zijn de Brabanthal len ook de plaats van hande woensdag plaats. Het is dan van drie uur 's morgens tot drie uur 's middags één en al bedrijvigheid op het 180.000 m2 tellende veemarkt-com plex. Zo'n duizend grote vee wagens nemen dan bezit van het enorme parkeerterrein, dat plaats kan bieden aan vijfduizend personenwagens. Op die dag worden er meer dan tienduizend stuks vee, waaronder koeien, varkens, schapen, geiten en kalveren aangevoerd om verhandeld De heren J. Meily (links) en J. van der Ploeg voor het oudste res taurant met toren 26

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 26