CAFÉ-RESTAURANT BRABANTHALLEN
Gastvrijheid voor grote groepen:
van veehandelaren tot feestgangers
waardeerd. Maar die ver
koopcijfers worden op het
drie-daagse concours hippi-
que Indoor-Brabant verre
overtroffen. Tijdens dat
evenement worden er onder
andere meer dan vijfentwin
tigduizend glazen bier getapt,
vijftienduizend koppen koffie
geschonken en verdwijnen er
tienduizend belegde brood
jes in de hongerige magen
van de duizenden aanwezi
gen. Een staf van honderd
man personeel klaart dat
karwei onberispelijk en mede
doordat er zeer efficiënt ge
werkt wordt, ontstaat er wei-
Toen burgemeester Van Lan-
schot in de jaren twintig het
stoutmoedige plan opvatte
om de Bossche veemarkt te
gaan verplaatsen van de bin
nenstad naar de buitenaf ge
legen en voor industrie ge
reedgemaakte polder, laai
den de discussies in de ge
meenteraad, maar ook daar
buiten, fel op. Met name de
middenstand voelde zich be
dreigd in zijn bestaan, want
op de marktdagen werden er
goede zaken gedaan. Toch
kregen de plannen in mei
1929 tenslotte nog de goed
keuring van de gemeente
raad. Maar het zou nog tot 20
mei 1931 duren alvorens het
nieuwe veemarktcomplex in
gebruik werd genomen. Het
complex telde toen twee gro
te veehallen en twee restau
rants. De beide restaurants
hadden elk een oppervlakte
van 400 m2. De Bossche vee
markt was op dat moment in
orde van grootte, de tiende
markt van Nederland. In 1939
kwam er een derde veehal
met een restaurant van 80 m2
bij. In 1955 had de Bossche
veemarkt zich opgewerkt tot
de grootste van Nederland en
thans is zij zelfs de grootste
van Europa. Om aan de grote
toeloop het hoofd te kunnen
bieden moesten er opnieuw
aanvullende voorzieningen
worden getroffen, die uit
mondden in de bouw van nog
eens drie grote veehaljen met
een gezamenlijke oppervlak
te van 7400 m2. Tevens ver
rees daarbij ook het grote en
moderne restaurant met een
oppervlakte van 800 m2,
voorzien van een fraaie en
ultra-moderne bedrijfskeu-
ken met alle apparatuur die
een chef-kok zich maar kon
wensen. Het geheel kwam elf
jaar geleden tot stand. In
1975 tenslotte werd in de
glazen hal nog een restau
rant-ruimte gecreëerd van 40
m2. De bedrijfskeuken van
het grote restaurant doet
dienst als moederkeuken
voor de bereiding van de
spijzen, terwijl de keukens
van de overige restaurants
gelden als verwerkingskeu
kens. De grote opslagruimten
bevinden zich eveneens bij
het grote restaurant.
De veemarkt vindt iedere
te worden. Het aantal bezoe
kers schommelt eveneens
rond de tienduizend. In de
zomermaanden komt daar
nog eens de in groten getale
aanwezige schooljeugd bij.
Op zo'n marktdag wordt er op
de veemarkt meer dan vijf
miljoen gulden omgezet. De
paardenmarkt, op de donder
dagen tussen zeven uur 's
morgens en twee uur 's mid
dags, ook al een wekelijks te
rugkerend gebeuren, kent
minder toeloop. Om al de be
zoekers van spijzen en dran
ken te voorzien moet heel wat
werk verzet worden door de
veertig man tellende horer
ca-brigade. De zestienhon
derd beschikbare zitplaatsen
in de restaurants zijn nage
noeg constant bezet. Op de
woensdagen gaan er onder
andere meer dan tweedui
zend glazen bier, duizend
borrels, duizend belegde
broodjes, achtduizend kop
pen koffie en vijfhonderd
koppen soep over de toon
bank. De erwtensoep, ver
krijgbaar tussen september
en april, is van voortreffelijke
kwaliteit en wordt zeer ge-
Vooraanzicht van het grote,
nieuwe restaurant.
De veemarkt wordt in dezelfde
hal gehouden als het hippische
gebeuren Indoor Brabant.
nig breuk van glaswerk. Het
behoeft geen betoog, dat na
het beëindigen van de markt
veel arbeid verzet moet wor
den door een schoonmaak
ploeg (vijftien mensen) om de
restaurants weer op orde te
brengen Maar 's avonds is er
niets meer te bemerken van
het marktgebeuren en is men
al weer helemaal ingesteld op
een neven-evenement of
groot diner.
Want de markten op woens
dag en donderdag vormen
slechts een onderdeel van de
vele evenementen die in de
Brabanthallen plaatsvinden.
Naast het reeds gememo
reerde concours hippique
„Indoor-Brabant" worden er
ook vele agrarische evene
menten gehouden, zoals de
nationale paasveetentoon-
stelling, de nationale ten
toonstellingen van de Konink
lijke verenigingen „Het Ne
derlandse trekpaard" en „Het
Nederlandse rundveestam
boek" en internationale hon
den-, konijnen-, vogel-, en
sierdui vententoonstellingen
Uiteraard zijn de Brabanthal
len ook de plaats van hande
woensdag plaats. Het is dan
van drie uur 's morgens tot
drie uur 's middags één en al
bedrijvigheid op het 180.000
m2 tellende veemarkt-com
plex. Zo'n duizend grote vee
wagens nemen dan bezit van
het enorme parkeerterrein,
dat plaats kan bieden aan
vijfduizend personenwagens.
Op die dag worden er meer
dan tienduizend stuks vee,
waaronder koeien, varkens,
schapen, geiten en kalveren
aangevoerd om verhandeld
De heren J. Meily (links) en J. van
der Ploeg voor het oudste res
taurant met toren
26