HEINEKEN: TERUGBLIKKEN EN VOORUITZIE II
Heineken en Amstel, samen 57 procent van
de Nederlandse biermarkt.
In het jaarverslag van een dran
kenconcern in ons geval het
Heineken concern kunnen be
langstellende lezers (en dat
zijn zeker allen die met de
branche bemoeienis hebben) meer
vinden dan alleen de cijfermatige situa
tie van de desbetreffende onderneming.
In vogelvlucht glijdt de blik over de
markt, waarvan de samenhang van
segmenten en verschuivingen in krach
tenvelden duidelijk worden. In dag- en
opiniebladen worden diverse constate
ringen nog eens dunnetjes overgedaan,
en zo komt het dat vele lezers van Tap
en Schap er niet aan toekomen zo'n
jaarstuk zelf te lezen.
Maar we helpen u gaarne een handje
en laten dan nu het oog glijden over een
paar aspecten van de Nederlandse
markt.
In het afgelopen jaar heeft de lange
warme zomer op onze branche in Ne
derland een zeer gunstige invloed ge
had. Maar alleen met een zonnetje is
een bedrijf niet rendabel te maken:
In de horeca noopten kostenstijgingen
sommige bedrijven tot subsidie-aan
vragen of tot algehele sluiting. Vanuit
deze bedrijfstak wordt vooral op onze
afdeling horeca-ontwikkeling een toe
nemend beroep gedaan om tezamen
methoden te vinden om weer tot een
rendabele bedrijfsvoering te komen.
De bierconsumptie geschiedt voor 40
procent via dit oudste en meest pitto-
resque detailhandelskanaal, waar de
persoonlijke zorg, die men er wil geven
aan onze produkten, van het allergroot
ste belang is. Het is goed te kunnen
constateren dat vooral de vele jonge
ren in de horeca waarde hechten aan
vakbekwaamheid en steeds meer scho
ling en advies zoeken om adequaat te
leren reageren op de maatschappelijke
lange warme zomer
schommelingen, die juist in hun sector
meestal direct voelbaar zijn. Op de
thuisverbruikmarkt zetten de concen
tratie van en de samenwerking binnen
de levensmiddelenhandel zich verder
voort. Inzicht in markt- en maatschap
pijontwikkelingen groeit zeker ook in
deze sector en men neemt daardoor
ook sneller methoden te baat die de
bedrijfsresultaten kunnen verbeteren. s
De inspanningen in deze bedrijfstak v
richten er zich hoe langer hoe meer op z
creatief te zijn en zodoende uit de prijs-
spiraal-naar-beneden te komen. j
De afdeling verkoopbevordering van c
Heineken kan een belangrijke bijdrage p
8