In 1976 werd er in ons land in
totaal zo'n 35 miljoen liter
sherry gedronken, tegen een
totaal wijnverbruik van onge
veer 160 miljoen liter.
Indien de groei van de sher
ryconsumptie volgens de ge
schetste verwachting zal ver
lopen, zal er in 1980 een
sherrymarkt van circa 40 mil
joen liter bestaan.
Verschuiving naar
merksherries
Hoewel de hiervoor genoem
de stijgingen niet bijzonder
spectaculair zijn, valt er naar
onze mening in de markt toch
wel degelijk een stormachti
ge ontwikkeling te verwach
ten, namelijk de opmars van
de merksherries. Hiervoor is
een aantal oorzaken aan te
wijzen. Zoals bekend, wordt
de consument, mede als ge
volg van de collectieve sher
rycampagne, meer kwaliteits-
Tijdens de bijeenkomst op Slot Loevestein ter gelegenheid van de pre
sentatie van de nieuwe sherry, was het huis Garvey onder meer verte
genwoordigd door Marquesa de Nervión, lid van de Consejo de Admi
nistration (het hoogste bestuurscollege) van Garvey s a U ziet de
markiezin samen met de voorzitter van de raad van bestuur van ons
concern, de heer A. H. Heineken, klinken op de introductie van de
Garvey sherry in Nederland. Op de achtergrond Berend Boudewijn,
die bij deze gelegenheid als ..ceremoniemeester'' optrad.
heeft alleen daardoor al een
minimumprijs.)
Ook gaat de garantie voor
een constante kwaliteit een
steeds grotere rol spelen. De
kracht van de merk-sherry-
huizen ligt hierin dat zij in
mende jaren de merksherries
niet alleen het leeuwedeel
van de markt zullen opeisen,
maar dat in diezelfde sector
zelfs een niet onaanzienlijke
markt voor sherryspecialitei
ten zal ontstaan.
Heineken en Garvey
De sherryconsumenten kun
nen in ruwweg twee catego
rieën ondergebracht worden
Een belangrijk deel 'drinkt
gewoon sherry', maar kijkt
meer en meer naar kwaliteit
en wil, voorzichtig, ook wel
eens wat anders dan 'altijd
maar medium'.
Daarnaast zijn er de kenners,
de fijnproevers. Zij zijn bezig,
zoals dat ook bij de 'gewone'
wijn gebeurt, hun smaak te
ontwikkelen en zoeken naar
verfijning.
Voor de eerste groep brengt
Heineken de Garvey stan
daardserie. Deze serie is vol
ledig gebaseerd op de resul
taten van het marktonder
zoek. Dit laatste heeft duide
lijk aangetoond dat er in het
A-merkensegment nog een
grote ruimte is voor een actief
kwaliteitsmerk.
Heineken presenteert met
deze serie een klassepro-
dukt. Dat is óók duidelijk naar
voren gekomen tijdens het
marktonderzoek:
niet alleen qua smaak een
fijne sherry, maar ook door
zijn uiterlijk... een fles, die je
gerust op tafel kunt zetten of
cadeau kunt doen...'
De drie typen in deze stan
daardserie zijn:
Garvey Dry
Garvey Medium
Garvey Cream
Een serie kwaliteitssherries,
die voor de consument een
miljoen liter, per capita een
hoeveelheid van 4,25 liter.
Straks, in 1980, zullen we met
z'n allen in Nederland in to
taal zo'n 200 miljoen liter wijn
drinken, een hoofdelijk ver
bruik van ruim 15 liter.
Het aandeel van de sherry in
de totale wijnconsumptie
vertoonde in de eerste jaren
van genoemde periode een
tamelijk forse stijging: van 22
procent in 1968 naar 36 pro
cent in 1972. Na een aanvan
kelijke daling is het hoofde
lijk verbruik in 1976 weer op
het niveau van 1972 terugge
keerd. Verwacht wordt dat
het sherryverbruik in de ko
mende tijd een vrij stabiele
jaarlijkse stijging van onge
veer vijf procent zal laten
zien.
De verkoop- en marketinggroep
van Van Olffen in de poort van
Slot Loevestein, waar de
presentatie van de nieuwe
sherry 19 en 20 januari
plaatsvond.
Achterste rij van links naar
rechts: J. Hustinx, districtver
koopleider, P. F. van de Leelie,
J. T. L. Overdijk, G. G. van
Buttingha Wichers, marketing
manager, J. Fraser-Luckie,
export directeur Garvey s.a.
J. J. Knijnenburg, algemeen
verkoopleider, G. Storm,
districtverkoopleider.
Tweede rij (staand):
T. Zwaagstra, produktieleider, I
H. S. S. Veenhuis, A. Lintvelt,
landelijk verkoopleider,
M. H. J. Bakx, W. M. A. Schaap,
W. M. J. Koenen, J. Kuiper,
H. J. Kok, G. Meijer, H. J. van
Denderen, P. J. van der Spek,
P. Assman.
Derde rij (zittend): L. J. van der
Laan, E. Ooyman, Ansvan Lente,
verkoopsecretariaat,
P. B. Verhaar, E. Bos,
H. Th. van Eijsden, J. H. van
Maastricht.
Voorste rij (knielend):
R. W. Veltmeyer, H. Peek,
hoofd verkoopbureau, H. Koet
sier, districtverkoopleider,
C. D. M. Buis, product manager,
J. H. L. Meij, assistent
productmanager, G. K. Rebel,
verkoopsecretariaat.
bewust. Aan de andere kant
is er de strenge kwaliteits
controle in Jerez door de
Consejo Regulador de la De-
nominacion de Origen Je-
rez-Xérèz-Sherry, die zal
voorkomen dat inferieure
sherries geëxporteerd wor
den. (Echte sherry moet mi
nimaal drie jaar oud zijn en
staat zijn hun produkten, die
zij vaak al honderden jaren op
de markt brengen, op con
stante kwaliteit te garande
ren. Verwacht mag dan ook
worden dat in de thuisver-
bruiksector, waar nu een
groot deel van de sherryhan-
del zich buiten het merken-
segment afspeelt, in de ko-