HEINEKEN ZOETERWOUDE
groeit naar dubbele van begincapaciteit
2
Op het 78 ha grote terrein van de Heine-
kenbrouwerij teZoeterwoude, dieop18
april 1975 haar officiële opening beleef
de, is men reeds geruime tijd druk
doende de produktiecapaciteit te ver
groten. Daartoe vinden op verschillende
plaatsen van het complex uitbreidingen
plaats, waarvan wij aan de hand van
bovenstaande luchtfoto de belangrijk
ste de revue laten passeren.
Het brouwhuis, dat ten tijde van de ope
ning over vier ketels beschikte, zal be
gin april a.s. de achtste ketel in gebruik
nemen (1). De moutopslag, niet ver van
het brouwhuis gelegen, zal eveneens
een capaciteitsuitbreiding ondergaan,
door de bouw van een tweede silo-ge
bouw (2). Ook de energievoorziening
dient te worden vergroot. In het be
staande gebouw werd een nieuwe
stoomketel (de vierde) geplaatst. Ver
der komt er een nieuwe hal (3) bij, waar
in onder meer de apparatuur voor het
terugwinnen van koolzuur zal worden
ondergebracht. Ook in het kelder-
dienstgebouw (4) zullen diverse nieuwe
apparaten worden bijgeplaatst.
Van de in de openlucht opgestelde, ver
ticale vergistings- en lagertanks, de zo
geheten Apollo's, wordt het eerste blok
(5) van in totaal 48 tanks nu volgemaakt
In het tweede blok (6), waarin voorlopig
twaalf Apollo's zullen worden opgeno
men, zijn de eerste tanks reeds op hun
plaats gezet.
Een zeer opvallende uitbreiding is de
vergroting, in feite de verdubbeling, van
de bottelarijruimte. Er verrees, naast de
bestaande hal, een nieuwe (7), waarin de
tweede bottelcolonne komt te staan.
Deze krijgt een capaciteit van 75.000
flessen (30 cl) per uur en zal naar ver
wacht wordt eind dit jaar gereed zijn.
De plannen voor de capaciteitsvergro
ting van de afvalwaterzuiveringsinstalla
tie (8) zijn in een vergevorderd stadium
Het kantoor tenslotte krijgt, aan de zuid
westzijde, een vier verdiepingen tellende
vleugel (9), waarvoor begin januari
jongstleden de eerste paal de grond in
ging.
De produktiecapaciteit van deze brou
werij, die bij de opening 1 Vi miljoen hl
per jaar bedroeg, zal na de realisering
van genoemde uitbreidingen tot meer
dan het dubbele (31/2 miljoen hl 's jaars)
zijn opgevoerd.
Bij de omslag (voor- en achter
pagina): Op dit schilderij ziet u de
feestelijke bijeenkomst bij de
familie Garvey, ter gelegenheid
van haar nieuwe sherry in 1780.
Inhoud
Uitbreidingen in Zoeterwoude 2
Heineken dienblad als landelijke merkpromotie 3
Groot nieuws op sherrygebied 4
Heineken nationaal gezien8
Horecava 1977 10
Nieuwe televisiereclame voor Royal Club 12
Introductie Seven-Up Suikervrij 13
Het horecagebeuren in een doorsnee Nederlandse stad 14
Gedragsregels voor alcoholreclame 20
Hoppe glas-in-lood-hangers 21
Parlant du vin (5) 22
Leven in de bouwerij 24
Nieuws allerlei 26
Tap en Schap is een tweemaandelijkse uitgave van Heineken voor de
Nederlandse markt.
Redactie: W. J. Bruggeman (hoofdredacteur), mej. P. A. M. Reijnders,
mej. W. A. Unk
Vaste medewerkers: R. G. H. Elfrink, W. J. Hoeben, M P J. van Soest.
Redactiecommissie: mej. H. D. van den Steenhoven,
J. F. B. Houthuys, A. C. M Jonkers, D. Marck, J. A. Vleghert.
Redactieadres: Postbus 28, Amsterdam. Tel. 020-702283, 702172, 702264.