m - ""SSST"»-'' i icor.T mw mm e f\ V Wf', N7-** S""r CHABLIS CHA6US GBANO CRU CHABLIS Premier Cri 1 wordt geproduceerd dan wettelijk als absoluut maximum rendement is toe gelaten, moet worden gedeklasseerd en mag slechts als vin rouge of vin blanc worden verkocht. Enige verwij zing naar de oorspronkelijke bena ming is verboden. Wel mag een (eventueel gedeponeerde) merk naam worden gebruikt. Ook het minimum alcoholpercentage is voorgeschreven. Wellicht weet u dat het te bereiken alcoholpercen tage voor de Franse wijnbouwer erg belangrijk is. Een hoger minimum alcoholgehalte wordt meestal in een hoger geklasseerde appellatie tot uitdrukking gebracht. Zo hebben we bijvoorbeeld de A.O.C. Graves die minimaal 11% alcohol moet bevatten en de Graves Supérieurs die aan mi nimaal 12% alcohol gebonden is. Voor Petit-Chablis geldt als mini mum alcoholpercentage 9%, voor Chablis is dit 10,5%, terwijl voor Chablis Grand Cru 11% minimaal wordt voorgeschreven. Er is een Frans gezegde „Ni homme, ni vin" (Geen mens, geen wijn) dat we hier onder deze vijfde bepaling tot een essentie maken. Onder dit punt worden namelijk de wijnbouw en de vinificatie, zoals die regionaal ge bruikelijk zijn, bindend voorgeschre ven. Zoals bijvoorbeeld het maxi mum aantal wijnstokken per m2, de wijze van snoeien, het moment van plukken in de rijpingsperiode (pourri- ture noble), het al of niet toelaten van verrijking met suiker, de zoge naamde chaptalisatie. Bovendien eist men in sommige wijnbouwdis- O'AIX-E N-Pfin, J. DEQUAUTEs^U/.-, °escS." H*«sc 8f*Ull£U 13 R06Nt* Op dit etiket wordt voluit geschreven Vin Dé- limitó de Qualité Supérieure. Onderaan het zegel dat alle V.D.O.S. wijnen onderscheidt. tricten ook nog dat de wijnen onder A.O.C. slechts in de handel mogen worden gebracht na keuring door een proefcommissie. Er zijn ook nog wijnen, die onder twee of zelfs meer namen gevoerd mogen worden, in verschillende A.O.C. bepalingen vastgelegd. Daar op komen we later terug wanneer we de herkomst en produktiegebieden afzonderlijk gaan bekijken. Al de hierboven omschreven restricties worden gecontroleerd doorhet I.N.A.O., l'lnstitut National des Appellations d' Origine (des Vins et Eaux-de-Vie). Dan zijn er ook nog de wijnen die zich mogen sieren met V.D.Q.S., Vins Déli- mités de Qualité Supérieure, een een voudiger restrictie die nooit mag worden gebruikt voor wijngebieden waar de bescherming onder de A.O.C. is vast gelegd. Kortweg zou men mogen stellen dat onder de V.D.Q.S. wijnen worden ge groepeerd, die al eeuwenlang regiona le bekendheid hadden en in de snelle 1974 W/S EN BOUTtlLLE PAR LA MAISON lOHCHAHO PENE k Fllf. NEGOCIAHTS-llfVEURS AH CHATEAU IEAUHE ICOTE-DON) H P A 138 A I f PETIT „Lt »LC II'» H* BOOTEILLE pa* lA maI® 4U (U0M (cart-trsw FOURCHAUME 197 3 APPELLATION CHABLIS PAEMIIN CBU CONTBOLCE alc»-. ,o«c*a*0 HP A ,38 MIS EN BOUTEILLE PAR LA MA/SON I0SCHAN0 PENE Fill, NE60CIAHTS-E LEVfUNS AU CHATEAU SEAUHE ICOTE-0'IH) H P A 138 ALC 12*7 Vier Chablis-etiketten met elk een eigen omschrijving voor de Appellation d'Origine Con- trölée Duidelijk is te zien dat de voorgeschreven minimum alcoholpercentages ruim worden over schreden. Voor de Petit-Chablis is het minimum 9,5 procent etiket 11,6 procent, voor de Chablis mini mum 10 procent etiket 12,5, (niet leesbaar) Premier Cru minimum 10,5 procent etiket 12,7 procent, Grand Cru minimum 11 procent etiket 13,9 procent. Erg belangrijk bij het lezen van een etiket hierop te letten. ontwikkeling van handelsmerken voor wijnen voor elke dag, „vins de consom- mation courante", niet tijdig konden meekomen. Het zegel dat men op de flessen V.D.Q.S. wijnen aantreft geeft een waarborg van oorsprong en kwaliteit. Het zijn geen merkwijnen maar voortbrengse len uit een afgebakend gebied, onder toezicht van een „syndicat" geprodu ceerd en onder wettelijke bescherming in de handel gebracht Op bijgaand kaartje staan die gebieden afgedrukt. Met het garantiezegel en hun betrekke lijk lage prijs zijn ze onze belangstelling zeker waard, vooral omdat ze minder gevoelig zijn voor marktfluctuaties dan de A.O.C. wijnen. In een volgende Parlant zal ik graag nog wat verdere informatie geven over de aanduiding Grand Cru, Cru classé, Pre mier Grand Cru, Cru bourgeois enzo voort. Een verhaal apart vormen dan nog de beschermende bepalingen voor wijnen uit Duitsland en Italië. Schematisch overzicht van de produktiegebieden waarop de beschermende bepalingen voor de V.D.O.S. van toepassing zijn. Lotharingen Midden westen gebied van Lyon Aquitaine Roussillon zuid westen 23 i

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 23