Parlant du vin (5) mmmm 1 flIBtSfl 22 Uit een recente enquête over wijn is gebleken, dat de gemiddelde Nederlander maar tweeëneenhal- ve naam kent. Hoe men zich zo'n halve naam moet voorstellen weet ik ook niet maar ik weet wel, dat het niet veel is, althans veel minder dan ik dacht. Uit diezelfde enquête bleek ook, dat 66 procent van de Nederlanders beweert minstens eenmaal in de drie maanden wijn te drinken. De dikwijls frappante juistheid van enquêtepercentages geeft alle reden aan te nemen, dat dit de werkelijkheid dicht benadert en dan moet ik zeggen dat dit weer méér is dan ik dacht en dat het hoog tijd wordt aan dit gebrek aan kennis van namen iets te gaan doen. Grote verwarring blijkt ook te bestaan over aanduidingen als Appellation d'Origine Contrölée, V.D.Q.S., Q.b.A., D.O.C. Ook stel ik herhaaldelijk vast, dat men aan deze kwaliteitswaarmerken de waarde toekent van Grand Cru of iets dergelijks, een betiteling die slechts een indeling in rang van een aantal wij nen wil aangeven die in een zelfde dis trict, région, zijn geproduceerd In deze Parlant wil ik proberen de wette lijke bepalingen, die in de landen van de E E G. worden toegepast om de consu ment tegen fraudes te beschermen, voor een ieder begrijpelijk te omschrij ven. Onmiddellijk wanneerde merknaam van een bepaald artikel populair en ge vraagd begint te worden, zijn er con- Wanneer we uit Dijon komen en de Route des Grands Crus" volgen staat daar als een blij herkennen: Hier begint de Chambertin. Aanduiding voor de beroemde wijngaard Chambertin", 28 ha groot, in het dorpje Gevrey-Chambertin. Dit kaartje van een gedeelte van Cóte de Beaune, toont duidelijk de verkaveling van de wijngaarden. Les Lavières, Cl os de la Mousse, Volnay Caillerets zijn wijnen die in de sortering van Reuchlin zijn opgenomen. Zij mogen aan hun appellation de onderscheiding Premier Cru toevoegen. currenten die zullen proberen het arti kel te imiteren en voor hun produkt een klankverwante naam te vinden (denk maar eens aan Jagermeister). Wat de wijn betreft weten we maar al te goed, dat gangbare, veel gevraagde soort namen als Sherry, Beaujolais, Zeiler Schwarze Katz enzovoort werden mis bruikt als dekmantel voorwijnen of wat daarvoor doorging, die met genoemde produkten niets van doen hadden. Dergelijke misleidingen zijn natuurlijk helemaal niet nieuw In Florence be zocht ik een overdekte marktplaats in het midden waarvan men, in mozaïek, een plaats had afgebakend, waar in vroeger tijden marktkooplieden die goederen onder valse namen hadden aangeboden, lijfelijk werden gestraft en daarna te schande gezet. U zult begrijpen, dat het niet gemakkelijk is om de namen van wijnen tegen mis bruik te beschermen en het is ook be- grijpeljjk, datdeeigenaarsvan wijngaar den, die succes met hun voortbrengse len hadden, makkelijk in de verleiding kwamen om steeds meer te gaan produ ceren. Dat kan met de wijn nu eenmaal niet. Een aanpalend stuk grond is lang niet altijd geschikt om wijn voort te brengen. Maar ook de opbrengst van de eigen wijngaard met allerlei middelen vergroten brengt met zich mee, dat de kwaliteit terugloopt; immers de voe dingsstoffen uit de bodem worden maar in beperkte mate aangevoerd. Het zijn de Franse wijnbouwers ge weest die als eersten de bepalingen vaststelden die nauwkeurig de beper kingen omschreven, welke ter handha ving van de kwaliteit nodig waren, de Appellation d'Origine Contrölée, in het spraakgebruik lange tijd verkort tot Appellation Contrölée. Hierin zal in de toekomst wel verandering komen, gezien de nieuwe etiketteringsvoor schriften, waarin de afkorting voortaan A.O.C. zal luiden. 1 Als eerste wordt het produktiegebied waarop de A.O.C. van toepassing is, afgebakend, bijvoorbeeld regionaal: Bourgogne, of, per gemeente: Pauil- lac, of zelfs per gedeelte van een wijngaard (zie de foto boven). 2 De druivesoort, erg belangrijk, wordt voorgeschreven, soms ook enkele druivesoorten waarbij meestal een minimum of verhouding van een be paalde soort of soorten wordt voor geschreven. 3 De maximum opbrengst per hectare wordt vastgesteld. In sommige stre ken is dit maximum variabel; in dat geval wordt het jaarlijks door een daartoe aangewezen, wettelijke er kende, commissie bepaald. Wat meer J. Zellenrath 'rtfêrt Y3u mariens 9VtS Chi*t HduU Bttfe*

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 22