19
Overzicht van de buitenopslag van agentschap Den Uyl.
Het vroegere café van Frank Wels is nu een moderne bistro, Onder de
Kastanjes geheten.
steeds hun vele gasten. En gelukkig
bestaat ook nog steeds restaurant
Merwezicht, waar men tijdens een uit
stekend diner tevens kan genieten van
een riant uitzicht op de prachtige rivier
de Merwede.
Beste bierdrinkers
Hoewel de Brabantse tendens in Gor-
cum heel duidelijk merkbaar is, zoals
eerder gememoreerd, begint het straat
carnaval nu pas echt op gang te komen.
Een ontwikkeling, die de horeca bepaald
niet onberoerd laat. De stad telt maar
liefst vijf carnavalsverenigingen die alle
de viering van het feest zeer energiek
ter hand nemen. De najaarskermis, een
voor een groot gedeelte belangrijk café-
gebeuren, was eens een grote trek
pleister voor de mensen uit de wijde
regio. Het carnaval heeft die interesse
echter enigszins verlegd.
Wat het bierverbruik betreft, kan wor
den geconcludeerd, dat dit in Gorcum
ongeveer gelijke tred houdt metNoord-
Brabant. Het verbruik per hoofd van de
bevolking ligt rond de 96 liter. Daar
mede ligt men nog wel 6,4 liter achter
op Limburg, maar steekt men ver uit
boven het gemiddelde van Zuid-Holland
met 64,9 liter en reikt men ook hoger
dan het landelijk gemiddelde van 87 li
ter In Gorcum voeren de merken Hei-
neken en Amstel duidelijk de boven
toon, waarbij kan worden opgemerkt
dat 75 procent van het gehele horeca-
bestand één van beide merken voert.
Het merk Amstel is echter het meest
populair.
Groei en bloei van de drankenhandel
Het agentschap Erven A. den Uijl ver
zorgt de verkoop en distributie van bei
de bieren in een verzorgingsgebied
dat zich uitstrekt binnen een straal van
20 km rond Gorcum en dat reikt tot
Werkendam, Zuilichem, Alblasserdam
en Vianen In dat gebied moeten iedere
week meer dan driehonderd afnemers
beleverd worden. Dat was in 1919, het
jaar waarin Antonie den Uijl het agent
schap oprichtte om te trachten het Am
stel bier aan de man te brengen, nog
wel even anders. Vanuit het pakhuis aan
de Broerensteeg behoefden toen slechts
twee klanten per handkar bediend te
worden, het waren Teunis Verduin van
café De Drie Schelvissen en Arie van
der Steenhoven buiten de waterpoort.
Maar door de komst van de marine
bloeide de drankenhandel enorm op.
De marinemensen in die dagen wensten
alleen Amstel bier tot zich te nemen,
waardoor de vraag steeds groter werd.
Zo groot zelfs, dat het bedrijf in 1927
vanwege ruimtegebrek werd overgehe
veld naar Kortendijk 52-53, thans nog
slechts in gebruik voor de opslag van
wijn en gedistilleerd.
De handkar had inmiddels plaatsge
maakt voor paard en wagen. In 1943
overleed Antonie, maar zijn vrouw Cor
nelia den Uijl-van Kalkert zette het be
drijf voort, bijgestaan door twee van
haar zoons, te weten de huidige direc
teur Toon als zakelijk leider en de in
1970 overleden Cees als commercieel
medewerker. De andere zoons, Theo en
Gerrit, werden eigenaar van een horeca
bedrijf. De eerste vrachtwagen werd
aangeschaft in 1946. De omzet groeide
gestaag en de zelfgemaakte limonade
die onder het merk Jel op de markt was,
bleek bijzonder populair. In 1962 be
sloot men echter de produktie ervan
te stoppen. Opnieuw was ruimtegebrek
de oorzaak van een noodzakelijke ver
huizing. Op de Appeldijk 15-17 kon
men beslag leggen op een pand, dat
aan het doel beantwoordde. Men kreeg
er de beschikking over 600 m2 overdekte
en nog eens 800 m2 open opslagruimte.
De in 1971 overleden mevrouw Den Uijl
heeft die verhuizing nog mogen mee
maken. Het duurde tot 1974 alvorens
men het Heineken bier in het assorti
ment kon opnemen. Die omstandigheid
ontstond door de overname van het
Heinexen agentschap Van de Wete-
ringh in Leerdam en in 1975 werd de
fusie een feit met het Heineken agent
schap van L. de Maagd in Gorcum.
Om aan de grote vraag te voldoen be
schikt de huidige drankenhandel over
vier vrachtwagens (twee zes-tonners
en twee van vier-en-een halve ton), een
bestelwagen en een vorkheftruck. De
directeur, Toon den Uijl, heeft voorts
de leiding over twee vertegenwoordi
gers, vijf kantoormensen, een magazijn
meester en tien personeelsleden die de
expeditie verzorgen.
Bovendien beheert de heer Den Uijl
ook nog eens een eigen exploitatie
maatschappij, die elf horecabedrijven
omvat.
Ondertussen zijn ook de twee zonen
van de huidige directeur in het bedrijf
werkzaam. Rob werd in 1970 binnen
gehaald als assistent van de directie
en in 1974 volgde Ruud als administra-
tief-boekhoudkundige kracht.
Mogelijk zullen zij eens de leiding van
hun vader overnemen om te trachten de
sterke positie van de merken Heineken
en Amstel te behouden en verder uit
te bouwen in de stad die Tollens noem
de toen hij dichtte: „Waar Maas en Waal
tezamen spoelt en Gorcum rijst van
ver
Drie, naast elkaar
gelegen horecabe
drijven Buiten de
Waterpoort: in het
midden café Van der
Steenhoven, rechts
café De Poort en
links de bijna voltooi
de, nieuwe bistro.