19 Overzicht van de buitenopslag van agentschap Den Uyl. Het vroegere café van Frank Wels is nu een moderne bistro, Onder de Kastanjes geheten. steeds hun vele gasten. En gelukkig bestaat ook nog steeds restaurant Merwezicht, waar men tijdens een uit stekend diner tevens kan genieten van een riant uitzicht op de prachtige rivier de Merwede. Beste bierdrinkers Hoewel de Brabantse tendens in Gor- cum heel duidelijk merkbaar is, zoals eerder gememoreerd, begint het straat carnaval nu pas echt op gang te komen. Een ontwikkeling, die de horeca bepaald niet onberoerd laat. De stad telt maar liefst vijf carnavalsverenigingen die alle de viering van het feest zeer energiek ter hand nemen. De najaarskermis, een voor een groot gedeelte belangrijk café- gebeuren, was eens een grote trek pleister voor de mensen uit de wijde regio. Het carnaval heeft die interesse echter enigszins verlegd. Wat het bierverbruik betreft, kan wor den geconcludeerd, dat dit in Gorcum ongeveer gelijke tred houdt metNoord- Brabant. Het verbruik per hoofd van de bevolking ligt rond de 96 liter. Daar mede ligt men nog wel 6,4 liter achter op Limburg, maar steekt men ver uit boven het gemiddelde van Zuid-Holland met 64,9 liter en reikt men ook hoger dan het landelijk gemiddelde van 87 li ter In Gorcum voeren de merken Hei- neken en Amstel duidelijk de boven toon, waarbij kan worden opgemerkt dat 75 procent van het gehele horeca- bestand één van beide merken voert. Het merk Amstel is echter het meest populair. Groei en bloei van de drankenhandel Het agentschap Erven A. den Uijl ver zorgt de verkoop en distributie van bei de bieren in een verzorgingsgebied dat zich uitstrekt binnen een straal van 20 km rond Gorcum en dat reikt tot Werkendam, Zuilichem, Alblasserdam en Vianen In dat gebied moeten iedere week meer dan driehonderd afnemers beleverd worden. Dat was in 1919, het jaar waarin Antonie den Uijl het agent schap oprichtte om te trachten het Am stel bier aan de man te brengen, nog wel even anders. Vanuit het pakhuis aan de Broerensteeg behoefden toen slechts twee klanten per handkar bediend te worden, het waren Teunis Verduin van café De Drie Schelvissen en Arie van der Steenhoven buiten de waterpoort. Maar door de komst van de marine bloeide de drankenhandel enorm op. De marinemensen in die dagen wensten alleen Amstel bier tot zich te nemen, waardoor de vraag steeds groter werd. Zo groot zelfs, dat het bedrijf in 1927 vanwege ruimtegebrek werd overgehe veld naar Kortendijk 52-53, thans nog slechts in gebruik voor de opslag van wijn en gedistilleerd. De handkar had inmiddels plaatsge maakt voor paard en wagen. In 1943 overleed Antonie, maar zijn vrouw Cor nelia den Uijl-van Kalkert zette het be drijf voort, bijgestaan door twee van haar zoons, te weten de huidige direc teur Toon als zakelijk leider en de in 1970 overleden Cees als commercieel medewerker. De andere zoons, Theo en Gerrit, werden eigenaar van een horeca bedrijf. De eerste vrachtwagen werd aangeschaft in 1946. De omzet groeide gestaag en de zelfgemaakte limonade die onder het merk Jel op de markt was, bleek bijzonder populair. In 1962 be sloot men echter de produktie ervan te stoppen. Opnieuw was ruimtegebrek de oorzaak van een noodzakelijke ver huizing. Op de Appeldijk 15-17 kon men beslag leggen op een pand, dat aan het doel beantwoordde. Men kreeg er de beschikking over 600 m2 overdekte en nog eens 800 m2 open opslagruimte. De in 1971 overleden mevrouw Den Uijl heeft die verhuizing nog mogen mee maken. Het duurde tot 1974 alvorens men het Heineken bier in het assorti ment kon opnemen. Die omstandigheid ontstond door de overname van het Heinexen agentschap Van de Wete- ringh in Leerdam en in 1975 werd de fusie een feit met het Heineken agent schap van L. de Maagd in Gorcum. Om aan de grote vraag te voldoen be schikt de huidige drankenhandel over vier vrachtwagens (twee zes-tonners en twee van vier-en-een halve ton), een bestelwagen en een vorkheftruck. De directeur, Toon den Uijl, heeft voorts de leiding over twee vertegenwoordi gers, vijf kantoormensen, een magazijn meester en tien personeelsleden die de expeditie verzorgen. Bovendien beheert de heer Den Uijl ook nog eens een eigen exploitatie maatschappij, die elf horecabedrijven omvat. Ondertussen zijn ook de twee zonen van de huidige directeur in het bedrijf werkzaam. Rob werd in 1970 binnen gehaald als assistent van de directie en in 1974 volgde Ruud als administra- tief-boekhoudkundige kracht. Mogelijk zullen zij eens de leiding van hun vader overnemen om te trachten de sterke positie van de merken Heineken en Amstel te behouden en verder uit te bouwen in de stad die Tollens noem de toen hij dichtte: „Waar Maas en Waal tezamen spoelt en Gorcum rijst van ver Drie, naast elkaar gelegen horecabe drijven Buiten de Waterpoort: in het midden café Van der Steenhoven, rechts café De Poort en links de bijna voltooi de, nieuwe bistro.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1977 | | pagina 19