PUBLIC RELATIONS
categorieën bezoekers die jaarlijks te
gast zijn bij onze ontvangstafdelingen,
dan ziet deze er ongeveer als volgt uit:
Nederlandse consumenten 36.000
Commerciële relaties Nederland 23.000
Gasten van de technische divisie 3.000
Individuele buitenl. toeristen 50.000
Buitenl. commerciële relaties 8.000
Totaal 120.000
Waaruit bestaat een ontvangst?
Alhoewel reeds gesteld is, dat er vele
soorten ontvangst-programma's be
staan, hebben de meeste excursies toch
dezelfde opbouw.
De gasten worden in de ontvangst
ruimte welkom geheten. De chef ont
vangsten of een van de rondleiders
legt uit wat het programma voor die
ochtend of middag zal zijn. Verder
vertelt hij een en ander over het con
cern en de te bezoeken vestiging.
Ook de dames komen aan bod. In de Bossche Cambrinuskelder krijgt een groep huisvrouwen
veel nieuwe en vaak ook onverwachte gegevens over bier en het brouwproces tijdens de expli
catie door de gastvrouw aldaar, mevrouw S. Bierenbroodspot.
uur in beslag. In die tijd is er ook nog
gelegenheid voor de bezoekers om in
het bij de ontvangstruimte behorende
winkeltje artikelen als glazen, T-shirts,
barbecueschorten en dergelijke te ko
pen.
De excursieroute is in samenwerking
met de bedrijfsleiding tot stand geko
men, waarbij steeds getracht wordt om
de route voor de bezoeker zo interessant
mogelijk te doen zijn, zonder de produk-
tie te storen. Op onze vestiging Stad
houderskade te Amsterdam is destijds
In het bij de ontvangstruimte behorende win
keltje gaan heel wat T-shirts, glazen en der
gelijke over de toonbank.
Aan de hand van een diapresentatie
wordt in speciale gevallen het
brouwproces uitgelegd (vooral
scholieren komen daarvoor in aan
merking). Meestal wordt de film ,,De
Wereld van Heineken" vertoond.
Daarna wordt de rondleiding door het
bedrijf gehouden.
9 Bij terugkomst in de ontvangstruimte
bestaat er gelegenheid tot het stellen
van vragen. Het bedienend perso
neel serveert intussen een vakkundig
getapt biertje of een koele frisdrank,
met daarbij een stukje kaas of worst.
Het totale ontvangstprogramma ne®mt oe heer R. Geersinga, chef ontvangsten Zoeterwoude, geeft hier een explicatie aan een groep
gemiddeld zon twee a tweeeneenhalf relaties over het brouwerij-gebeuren
Heineken is in zijn gastvrijheid zo ruim
als zijn ontvangstruimten toelaten. Het
zal niemand verbazen dat het dranken
pakket van het concern, met zijn hoge
kwaliteit en grote bekendheid een grote
trekker is voor bezoekers. Er is daarom
dagelijks veel passen en meten nodig
om zoveel mogelijk te voldoen aan ieder
beroep op de ontvangstmogelijkheden.
De concernstafdienst public relations
neemt namelijk meestal niet zelf het ini
tiatief, dat ligt bij de excursieaanvrager,
die intern of extern kan zijn. Deze aan
vrager, met zijn groep, krijgt dan de be-
schiKking over het gehele service-appa
raat van de ontvangstafdeling van een
vestiging.
Door de informatie die tijdens een be
zoek wordt verstrekt en alle verdere ge
gevens die de bezoekers zelf vergaren,
komt het gebeuren dat ondernemen
heet, meestal goed over.
Naast deze directe vorm van contact met
afnemers, leveranciers en belangstel
lenden in de ruimste zin des woords,
heeft de concernstafdienst public rela
tions nog vele andere taken. De contac
ten met de media pers, omroep en
televisie worden door deze dienst ge
kanaliseerd. Andere taken zijn het ver
zorgen van de inhoud van de eigen bla
den: Tap en Schap voor de groothandel
en Vers van 't Vat voor het eigen perso
neel en bijvoorbeeld een bijdrage leve
ren aan financieel en sociaal jaarverslag.
Ook worden de contacten onderhouden
met de wereld van de kunst in verband
met de Heineken Galerij en met de sport
in verband met evenementen. Daarnaast
loopt een stroom van informatie en van
al het materiaal, dat voor het overbren
gen daarvan nodig is, via deze dienst in
alle richtingen, zowel in als buiten de
onderneming
9